StoryEditorOCM
SplitA BOŽE, JADA

Damir Grubšić, ravnatelj JU Marjan: Potkornjak je ušao u sedmu generaciju, teško mu je stati na kraj, trebat će sjeći još stabala

4. veljače 2020. - 15:33
Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan: Moramo ubrzati i proces rješavanja imovinsko-pravnih problemDuje Klarić/HANZA MEDIA

Nakon nedavne desetosatne tematske sjednice Gradskog vijeća o vlasništvu i načinu upravljanja i gospodarenja Park-šumom Marjan na kojoj se nije donio nikakav zaključak, kad su se slegli dojmovi, zanimalo nas je kako će se jalova rasprava koja nije donijela ništa konkretno odraziti na funkcioniranje Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Odgovor na to pitanje dao nam je Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove, koji nam je kazao kako će ova institucija i dalje upravljati Park-šumom sukladno Zakonu o zaštiti prirode po kojem je i osnovana, dok je njezino gospodarenje još uvijek pod mjerom proglašene elementarne nepogode, dakle u nadležnosti kriznog stožera za Marjan do daljnjega, tako da se u okviru tog tijela odvijaju svi radovi.

Do kada će takva situacija trajati, znat će se u proljeće kada se potkornjak probudi iz zimske hibernacija, kada će se moći utvrditi je li mu se populacija povećala ili mu je progresija pak smanjena.

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

– S obzirom da je potkornjak ušao u sedmu generaciju, sad je već u fazi da mu je prilično teško stati na kraj. Svakako, očito je da će se trebati sjeći još stabala, ali o brojkama ne mogu u ovom trenutku – kazao nam je prvi čovjek Javne ustanove.

Što se tiče gospodarenja šumom nakon što prođe elementarna nepogoda, Grubšić kaže da je Javna ustanova sposobna preuzeti i taj dio posla kad se za to stvore zakonski preduvjeti, prije svega kada se Grad upiše na sve parcele kao šumoposjednik, što je preduvjet za izmjenu njezina akta o osnivanju.

– Zato sam na sjednici Gradskog vijeća i predložio da se oformi privremeni ured u kojem bi sjedili predstavnici zemljišnika, katastra i naši predstavnici, kako bismo ubrzali taj proces rješavanja imovinsko-pravnih problema, a ne da se papiri šetaju mjesecima od jedne institucije do druge.

No, odluku o tome treba donijeti netko na “višoj” razini i proglasiti to prioritetom. Samo želimo zakonski okvir i na to sam stalno upozoravao Grad. Ja sam odgovoran čovjek i želim ulicom hodati uzdignute glave – podvukao je Grubšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 13:33