StoryEditor
SplitOPET U MILOSTI?

‘Kerumov konobar‘ ipak neće biti šef Marjana, Grubšić ostaje na čelu Javne ustanove, spasili ga HGS-ovci koji su sami sazvali sjednicu Upravnog vijeća

Piše Ivana Perković
12. studenog 2020. - 18:31
Vojko Bašić/Cropix

Damir Grubšić, ravnatelj splitske Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, ipak će ostati u svojoj fotelji.

Kako neslužbeno doznajemo, njegov ostanak su izborili članovi Upravnog vijeća (UV) koje je postavio Željko Kerum, čelnik Hrvatske građanske stranke (HGS) koji je Grubšića i postavio na to mjesto u ljeto 2018. da bi ga dvije godine kasnije odlučio smijeniti, a njegovu fotelju povjeriti Marineru Rančiću, dotadašnjem voditelju jednog poznatog splitskog ugostiteljskog objekta.

No odluka o Grubšićevu razrješenju, a time ni prijedlog za Rančićevo imenovanje nikad nije stigao pred vijećnike u Banovini, jer je bivši gradonačelnik i vrlo utjecajan partner u vladajućoj koaliciji HDZ-HGS ipak odlučio ponovno pokloniti povjerenje Grubšiću, premda su u javnosti, u međuvremenu, izmijenili niz nimalo biranih riječi.

Upravno vijeće Javne ustanove sastoji se od pet članova - predsjednika i tri člana bira izvršno tijelo osnivača, odnosno gradonačelnik, a peti član je predstavnik radnika kojeg bira Radničko vijeće. Prvi "upravitelj" je Mirko Ruščić iz redova HDZ-a, dok su tri člana HGS-ovci Irena Gracin, Dinka Ružević i Nikola Večernik. Zaposlenici gradske institucije su za svojeg predstavnika izabrali Juricu Lovrinčevića.

Kako doznajemo, na 153. sjednici koja je održana 29. listopada, izvan utvrđenog dnevnog reda, pod točkom "razno" troje članova iz HGS-ove kvote je predložilo i glasalo za poništenje prijedloga odluke o razrješenju Damira Grubšića iz čelne fotelje. Na zasjedanju nije sudjelovao predstavnik djelatnika, a predsjednik UV-a izjasnio se - protiv.

Budući da Statut Javne ustanove dopušta da sjednicu sazovu najmanje tri člana UV-a ako to ne učini sam predsjednik na njihov zahtjev, HGS-ovci su u ponedjeljak napravili upravo to. Sazvali su 154. sjednicu kojoj je nazočilo samo njih troje, ali sasvim dovoljno da prihvate zapisnik sa 153. sjednice i time zapečate poništenje prijedloga o opozivu Grubšića.

image
Duje Klarić/Cropix

Podsjećamo, da je Upravno vijeće i izglasalo konačan prijedlog o smjeni Grubšića, uslijedilo bi glasanje o tome na Gradskom vijeću. Na ovaj način je to izbjegnuto, pa je pitanje hoće li javnost ikada doznati prave motive za pokušaj njegove smjene.

Podsjećamo i da je Kerum za "Slobodnu Dalmaciju" potvrdio da je on postavio Grubšića na mjesto ravnatelja, baš kao i da je naredio članovima Upravnog vijeća iz svoje stranke da glasaju za njegovu smjenu. Kako je tada rekao, odlučio ga je smijeniti jer "ne sluša". Znači li ova nagla promjena mišljenja da je postao poslušniji?

Pokušali smo kontaktirati Damira Grubšića i predsjednika Upravnog vijeća Mirka Ruščića, no do objave teksta nismo u tome uspjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 07:12