StoryEditor
Splithajde hani, pliz, pliz...

Da se više niste usudili turiste šta u Splitu potroše samo na sladoled proglasit muktašima! ‘Čovik isprid mene skoro pa u nesvist kad je čuja koliko mora platit dvi kuglice‘

Piše Marin Prvan
30. travnja 2022. - 16:20

Lito je pred vratima, što znači da su sladoledi pred ustima. Svi se volimo zasladit i oladit, ali niko ne voli pare iz takujina vadit. Nažalost, narednih mjeseci ćete kuglu sladoleda u Splitu platit više nego ikad; na nekim mjestima 50 posto više nego 2015. godine, a na nekim čak i duplo. Naime, tada su kugle bile sedam kuna, a danas se penju i do 15. 

Tako ćete najjeftinije proći, začudo, na Rivi, gdje je kugla 10, kao i na Voćnom trgu, u Nigerovoj (Bili san) ili u Matošićevoj (Hajduk). Na 12 se penje preko puta bivšeg kina "Tesla", u "Marmonta" te u "Cookie laba" kod kina Bačvice, za kojeg se šapće da ima najbolji sladoled u gradu. Domaldova, u kojoj su dvije posebne slastičarnice, imaju, isto tako, i posebne cijene; "Emiliana" kraj "Bokerije" je zasad na 13, dok je u "Ela's" vis a vis Pjace 14. Rekorder je, očekivano, Luka s 15 (iako su neki okusi i 12), isto kao i "Pumparela", odmah pored Peristila.

image

Ela's (14 kn)
 

Josko Supic/Cropix
image

Cookie lab (kugla 12 kn)

Marin Prvan

- Nekidan sam poželila kuglu sladoleda. Ispred "Emilijane" ogroman red pa se spustila niže u drugu gelateriju. Ispred mene tata s dva sina, kupuje im po kuglu sladoleda. Čovik skoro pa u nesvist kad mu cura kaže da dvi kugle sladoleda u slatkim kornetima koštaju 36 kuna. Daje karticu, ne može - samo keš. Trči do bankomata, ja ostajem u šoku koliko sve to košta i koliko sam ostarila kad se sićam da je kugla sladoleda koštala dvi kune. Više nikad neću za turiste koji u Split dođu polizat samo slaju reć da su muktaši - govori iznenađena Splićanka. 

Za nekoliko godina možemo očekivat da će se kuglica dilat za okruglih 20 kuna. Zato svitu, ližite, da van ne prokapa - šta iz korneta, šta iz portafoja!

image

Luka (12 kn do 15 kn)
 

Josko Supic/Cropix
image

Bili san (10 kn)

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2022 16:21