StoryEditor
Splitinicijativa

Da nije ubijen pred Banovinom tog krvavog dana, sutra bi proslavio 48. rođendan: hoće li Sašo Gešovski dobiti spomenik u Splitu?

30. listopada 2019. - 13:33
gesovski

Da nije ubijen prilikom prosvjeda pred Banovinom održanih 6. svibnja 1991. godine, sutra bi makedonski vojnik Sašo Gešovski proslavio 48. rođendan.

Dan uoči tog datuma, splitski aktivisti Marko Gaj i Zoran Burić najavili su da će danas u podne, pred ulazom u Gradsku upravu, podsjetiti Andru Krstulovića Oparu, splitskog gradonačelnika i Petra Škorića, predsjednika Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike, na zahtjev koji su predali još u svibnju ove godine.

Makedonac koji je ranjen nakon što je rafalom iz mase ubijen Sašo Gešovski prvi put progovara o nemilim scenama ispred Banovine: Evo što se točno događalo tog 6. svibnja 1991.

Bivši splitski političar prisjeća se velikog prosvjeda ispred Banovine i tragične pogiblje mladog Makedonca: JNA je odgovorna za smrt Saše Gešovskog! Vidio sam ga kako leži mrtav, vojnici su brisali krv s poda...​

- Pripremili smo fotokopije zahtjeva Komisiji za imena ulica i trgova i za spomenike, pismo gradonačelniku, kao i prijedlog kako bi trebala izgledati spomen ploča Saši Gešovskom u nadi da će se ispraviti dugogodišnja nepravda i nečinjenje kako ove, tako i svih prijašnjih gradskih vlasti i gradonačelnika, te da će se pogibija ovog nevinog mladog čovjeka dostojno obilježiti spomen pločom na pročelju zgrade Grada Splita - poručili su splitski aktivisti Marko Gaj i Zoran Burić.

Gaj i Burić su, podsjetimo, još 14. svibnja ove godine Komisiji za imena ulica i trgova predali inicijativu za pokretanje postupka kako bi se pogibija nevinog mladog čovjeka dostojno obilježila spomen pločom na pročelju zgrade Banovine.
 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 01:03