StoryEditorOCM
SplitPONOS SVEUČILIŠTA

Čuveni Stanford objavio top listu najutjecajnijih znanstvenika na svijetu, među njima je čak 15 Splićana! Samo dvije žene su u elitnom društvu, donosimo cijeli popis

Piše D.B.
12. listopada 2022. - 16:07
Ovo su najutjecajniji znanstvenici ui Splitu, na žalost nemamo fotografiju Ratka Katića s Kineziološkog fakultetaCropix/Slobodna Dalmacija

Sada već tradicionalna studija o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima, koju prema podatcima iz Scopus baze izrađuje istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavila je podatke za 2021. godinu. Kako javljaju sa Splitskog sveučilišta, u okviru studije, koja obuhvaća najcitiranijih dva posto svjetskih znanstvenika u pojedinim granama znanosti, objavljene su dvije liste - najutjecajnijih znanstvenika za 2021. godinu te lista najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru, a na obje su zapažen uspjeh postigli znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu. Ukupno ih je 15, a među njima su samo dvije žene, Ana Marušić i Ivana Kolčić, obje s Medicinskog fakulteta, a općenito je ponajviše najutjecajnijih znanstvenika s te sastavnica Sveučilišta u Splitu. Na popisu je i nekoliko profesora s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Kemijsko-tehnološkog fakulteta, te po jedan profesor s Prirodoslovno-matematičkog i Kineziološkog fakulteta. 

Idemo redom.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika za 2021. godinu našli su se: Frano Barbir (FESB), Sandro Nižetić (FESB), Ante Munjiza (FGAG), Damir Vukičević (PMF), Ana Marušić (Medicinski fakultet), Ognjen Bonacci (FGAG), Ozren Polašek (Medicinski fakultet), Ivana Kolčić (Medicinski fakultet), Janoš Terzić (Medicinski fakultet), Igor Jerković i Mladen Miloš (KTF).

Najutjecajniji znanstvenici na listi za cjelokupnu karijeru su: Frano Barbir (FESB), Ante Munjiza (FGAG), Ana Marušić (Medicinski fakultet), Ognjen Bonacci (FGAG), Mladen Miloš (KTF), Sandro Nižetić (FESB), Matko Marušić (Medicinski fakultet), Ivana Kolčić (Medicinski fakultet), Igor Jerković (KTF), Josip Mastelić (KTF), Dragan Poljak (FESB) i Ratko Katić (Kineziološki fakultet).

Pojedinci se nalaze na obje liste, što je posebno pohvalno. Čestitamo svima!

image

Ognjen Bonacci

Joško Šupić/Cropix
image

Ante Munjiza

Privatna Snimka
image

Frano Barbir

Tom Dubravec/Cropix
image

 Ana Marušić

Saša Burić/Cropix
image

Matko Marušić

Paun Paunović/Cropix
image

Sandro Nižetić

Joško Šupić/Cropix
image

Igor Jerković

Tom Dubravec/Cropix
image

Ozren Polašek

Vojko Bašić/Cropix
image

Janoš Terzić

Ante Čizmić/Cropix
image

Ivana Kolčić

Jakov Prkić/Cropix
image

Damir Vukičević

Joško Šupić/Cropix
image

Josip Mastelić

Nikola Vilić/Cropix
image

Mladen Miloš

Nikola Vilić/Cropix
image

Dragan Poljak

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 08:22