StoryEditor
SplitVEĆA SIGURNOST

Čuveni rotor kraj bivšeg ‘Mercatora‘ u Solinu najesen dobiva nove semafore, ‘Hrvatske ceste‘ će uložiti 750.000 kuna

2. srpnja 2020. - 09:10
Semafori će se postaviti na ulazu u rotor iz smjera Klisa, ali i na susjedni dio kolnika, iz smjera juga, kojim se dolazi do 'Salona malla'Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Ne bude li žalbi, koje potpuno legalno znaju usporiti natječaje i za puno važnije projekte, vozači bi se tijekom jeseni mogli suočiti s još jednom novinom na splitskim prometnicama, a riječ je o semaforima na velikom kružnom toku na Bilicama.

Kako smo na našim stranicama i najavili prije nekoliko mjeseci, "Hrvatske ceste" (HC) odlučile su uložiti oko 750 tisuća kuna za postavljanje svjetlosnih uređaja na ulazu u rotor iz smjera Klisa, ali i na susjedni dio kolnika, iz smjera juga, koji se najčešće koristi za kraći prilaz trgovačkom centru "Salona mall", još uvijek poznatijem po nekadašnjem imenu "Mercator".

Budući da vozači time "sijeku" tri prometna traka na koje su većom brzinom slijevaju brojna vozila iz smjera Klisa, to je vrlo rizična lokacija koja bi uskoro trebala postati puno sigurnija.

Ponude potencijalnih izvođača radova očekuju se u HC-ovu sjedištu do 22. srpnja, a radovi bi trebali potrajati dva mjeseca.
Prema projektu pulske tvrtke "Signal projekt", planirano je postavljanje semafora na dvjema spomenutim lokacijama, ali i video detektora koji bi trebali usklađivati rad semafora prema trenutačnom "pritisku" vozila na pojedine dijelove rotora.

Zanimljivo je da su kao temelj za usklađivanje rada budućih signalizacijskih uređaja uzeti podaci o intenzitetu prometa zabilježenom u četvrtak, 16. siječnja ove godine, a rezultati su pokazali da je broj vozila koja pristižu iz smjera Klisa i po 10 puta veći od onih koji žele skrenuti prema "Salona mallu" ili se vratiti na obilaznicu u smjeru Solina. Osim toga, veći dio prometa koji stiže iz smjera Klis Grla i Dugopolja "odlijeva" se prema ulazu u Split, a tek ih manji dio skreće prema Solinu.

Koliko god dosadašnja "pravila igre" na rotoru Bilice smetala dijelu vozača, posebice zbog situacije u kojoj vozila koja se već nalaze unutar kružnog toka nemaju uvijek prednost prolaska, bit će zanimljivo vidjeti kako će se sve odvijati kada prorade semafori.

Iako i oni pokazuju da je razlika u broju vozila na pojedinim dijelovima rotora nemjerljiva, ni datum u godini ni dan u tjednu nisu ni blizu bili idealni za pravu sliku o gužvama koje se znaju stvarati na toj lokaciji, kao i na prilaznim prometnicama, pa će iduće ljeto, nadajmo se bez pandemijskog utjecaja na (turistički) promet, pokazati koliko je ulaganje oko 100 tisuća eura – opravdano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 02:26