StoryEditor
Splitrazgovor

Čuvari Marjana: Nema šanse da više ikada dozvolimo nove kvadrate!

Piše PSD.
13. studenog 2013. - 19:46
Srđan Marinić, novopečeni predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, inače i predsjednik Društva “Marjan”, od prvog dana stupanja na funkciju suočen je s brojnim problemima. Već prva sjednica Upravnog vijeća bila je poprilično burna, zbog novog Zakona o zaštiti prirode koji je stupio na snagu u srpnju, a temeljem kojeg su svi pravilnici o zaštiti park-šume stavljeni izvan snage.

- Upravno vijeće sada može umjesto njih donijeti odluku o zaštiti, očuvanju, unapređenju i korištenju park-šume Marjan, no to nije zakonska obveza, već mogućnost koju ćemo mi svakako iskoristiti kako bismo pojačali zaštitu. Nadalje, dužni smo do kraja mjeseca donijeti i novi statut Javne ustanove koji je sada na promatranju, jer je sada već bivši ravnatelj Kosović u njega prepisao odredbu iz zakona da Županija donosi spomenutu odluku, a zapravo bi je trebalo na prijedlog Upravnog vijeća donijeti Gradsko vijeće. Gradske službe zatražit će o tom pitanju mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i nakon toga će se usvojiti novi Statut – pojašnjava Marinić.

Po njemu je donošenje te odluke ključno za budućnost Marjana, jer taj dokument propisuje mjere zaštite, zabranu gradnje i sve dopuštene zahvate u park-šumi.

Drugi gorući problem koji je rezultirao nedavnim mirnim prosvjedom Udruge “Merjan” bio je naplaćivanje propusnica u iznosu od 500 kuna godišnje stanarima zaštićenog područja. Upravno vijeće smatra da je ta praksa nepotrebna, ali se mora strogo odrediti tko u park-šumu može, a tko ne može ući vozilom.

Bijesni zbog gostiju restorana

- Bijes ljudi najviše izazivaju gosti restorana na Benama, koji ne moraju ništa plaćati, dok drugi plaćaju 500 kuna da bi došli do svojih kuća. Potrebna je bolja kontrola propusnica, odnosno tko god se zatekne vozilom u park-šumi, mora imati valjani dokument temeljem kojeg je ušao u park-šumu i o tome će se više povesti računa. Postoji još jedan problem, a to je naplata kazni ako se neko vozilo zatekne u zaštićenom dijelu bez propusnice.

Naime, po novom zakonu predviđena je kazna do 500 kuna, no tu odluku mora odobriti Gradsko vijeće, a ne ravnatelj Javne ustanove, jer je po Prekršajnom zakonu propisivanje kazne u nadležnosti jedinica lokalne ili područne samouprave. Tako ćemo ubuduće tražiti da se svi pravilnici Ustanove objavljuju u Službenom glasniku.

Aktualno je i pitanje legalizacije bespravih objekata, pogotovo onih koji se nalaze u području zaštite i ne mogu se po postojećem zakonu ozakoniti.

- Prvo treba utvrditi sadašnje stanje, a sada je u procesu legalizacije idealna prilika za to. Izmjena prostornih planova ne dolazi u obzir, jer to znači pomicanje granica park-šume, a onda smo otvorili put urbanizaciji Marjana. Po meni je kompromis program sanacije, što znači utvrditi postojeće stanje nelegalnih objekata, razdvojiti objekte u kojima se živi od onih koji služe samo kao vikendice, svakako potrebno je sagledati situaciju od slučaja do slučaja. Predložit ćemo da se u davanje odgovora na to pitanje uključi novoformirana Komisija za urbanizam, ali i krajobrazni arhitekti, koji bi dali rješenja kako određene gradnje uklopiti što bezbolnije u okoliš – nastavlja naš sugovornik.

I na kraju ostaje pitanje izrade PPPPO-a za Marjan, strateškog dokumenta od iznimne važnosti za pluća Splita.
Marinić naglašava kako su u sklopu plana izrađene ukupno četiri studije, od kojih su Društvo “Marjan” i Inicijativa za Marjan uspjeli dobiti uvid u njih tri, i na sve imaju primjedbe.

- Prva i najvažnija studija odnosi se na zaštitu, upravljanje i gospodarenje park-šumom, a u njoj je izostavljena cijela južna strana Marjana, što je trećina zaštićenog područja. Druga studija odnosi se na analizu postojećeg stanja, ali samo priobalnog dijela park-šume - ispod Meštrovićeva i Tartaglina šetališta, a u trećoj studiji su vlasničke karte, koje su također pune pogrešaka, pa tako, na primjer, ispada da je Zvončac privatno vlasništvo.

Zbog svega toga mi predlažemo da Grad ne plaća izradu tih studija (izradu PPPPO-a po pola plaćaju Grad i Županija, op.a.) dok se detaljno ne analizira stanje i dok se ne otklone nedostaci, a i sam gradonačelnik Ivo Baldasar dao je taj nalog – veli Marinić.
NIKOLINA LULiĆ
snimio ante čizmić / cropix

Oni nadgledaju

Osim Srđana Marinića kao predsjednika, u Upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan su još Duška Boban, Damir Goleš, Goran Kotur i Ante Kodžoman.

Inače, novo Upravno vijeće počelo je s radom 1. listopada.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 02:32