StoryEditorOCM
SplitMUTAN POSAO OKO OSIGURANJA

Curi iz Puljkove špine: milijunski posao bez natječaja dobila firma za koju radi suprug zaposlenice gradskih financija. Zašto proći jeftinije, bolje uzeti brokera i platiti 450 % skuplje?

Piše Milena Budimir
16. svibnja 2022. - 23:03
Ivica Puljak je angažman brokera, koji s gradom posluje još iz vremena Andre Krstulovića Opare, opravdao uštedama od kojih, očito, ništaTom Dubravec/ Cropix

Sjećate li se brokerske tvrtke “Rheos”, koja je trebala postati jedini posrednik za osiguranje cjelokupne gradske imovine i tvrtki u vlasništvu Grada Splita?

Kako je riječ u totalu o policama vrijednim otprilike 15 milijuna kuna uzburkale su se tada strasti među političarima. Vladajući su nam pojasnili kako je ugovor s tom tvrtkom naslijeđen, a da su oni odlučili nastaviti suradnju zbog pozitivnih iskustava. Na pitanje zašto se drugim brokerskim tvrtkama institutom javnog poziva nije dala prilika da se prijave za suradnju s Gradom – nikada i nismo dobili odgovor, samo smo u više navrata bili obaviješteni kako spomenuta suradnja neće Grad koštati ni kune.

Samo par mjeseci poslije u zaključku objavljenom u Službenom glasniku o tome kako u Banovini pokreću postupak zajedničke javne nabave usluge osiguranja za razdoblje od dvije godine, koji je potpisao gradonačelnik Ivica Puljak, nema više ni spomena brokerskoj tvrtki “Rheos”.

Obezglavljeni grad

E, sad nakon što smo ostali “obezglavljeni” odlaskom gradonačelnika i njegovih zamjenika i nakon što se u Upravi grada obavljaju samo poslovi tehničke naravi, direktori komunalnih poduzeća dobivaju pismo iz Banovine u kojem se traži, između ostalog, da o (samostalno) sklopljenim ugovorima o osiguranju obavijeste i Marija Kurtušića, zaposlenika brokerske tvrtke “Rheos”.

– Nastavno na pokrenutu proceduru javne nabave za usluge osiguranja, ovim putem vas obavještavam kako se s obzirom na sve okolnosti postupak u ovom trenutku odgađa – stoji u pismu.

Pritom se i mole svi oni kojima police istječu da ih sklope samostalno, ali svejedno o tome izvijeste “Rheos”. Zašto pitali smo, pa nam je odgovor stigao iz gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo i Odsjeka za javnu nabavu.

Neobjedinjena nabava

– Gospodina Kurtušića potrebno je obavijestiti jer je on službeno ovlašten za zastupanje u osiguranju na temelju potpisanih ovlaštenja od strane Grada Splita još iz 2020. godine te svake pojedinačne tvrtke/ustanove od 2021. godine koja sudjeluje u postupku zajedničke javne nabave. Kurtušić je na temelju tih istih odobrenja obavljao posao procjene i izradu troškovnika te je stoga uključen u cijeli postupak, a po stupanju na dužnost izvršne vlasti isti će vjerojatno biti i nastavljen, stoga je praktično, ekonomično i logično da se rokovi važenja polica poklapaju – kazali su nam.

Zanimalo nas je i je li istina da Kurtušićeva supruga radi u gradskom Upravnom odjelu za financijsko upravljanje i kontroling, pa zbog toga zar ne bi bilo logično da se ta tvrtka “izbaci” iz javne nabave?

– Stvarno ne vodimo brigu tko je čiji muž u ovoj zgradi. Osobe koje budu uključenje u postupak nabave (stručno povjerenstvo) potpisat će Izjavu o sukobu interesa, u kojoj su dužne navesti tvrtke s kojima su u sukobu interesa. To što netko radi kod nekoga, a nečiji je muž, ne brani mu da izradi tehničke specifikacije i troškovnik te slobodno radi na tržištu. Problem bi bio ukoliko tehničke specifikacije nekome pogoduju, a kako se to ne bi dogodilo slučajno postoji institut prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, pa postoji mogućnost postavljanja pitanja, potom institut žalbe. Svakako, u javnoj nabavi postoji niz pravila koji štite bilo kojeg zainteresiranoga gospodarskog subjekta – detaljno su nam elaborirali iz Grada.

image
Vojko Bašić/Cropix

Još jedan nam je detalj “zapeo za oko”, a to je da je po proračunu za stavku “osiguranje objekata u vlasništvu Grada” osigurano 300 tisuća kuna, a po Planu nabave stoji kako će sve to koštati 1,4 milijuna kuna.

– Objedinjena nabava je zaustavljena do izbora novog gradonačelnika. Procijenjena vrijednost nabave u Planu nabave je objavljena sukladno procjeni brokera koji je izradio nove troškovnike i tehničke specifikacije za Grad Split i sve njegove proračunske korisnike. Proračun i Plan nabave su različite kategorije, nabava još nije ni pokrenuta i ponude će pokazati koliko je sredstava potrebno, pa će se u trenutku donošenja odluke ili raditi rebalans sredstava ili će se nabava poništiti. No, ova nabava svakako ulazi i u sljedeći proračun – poručili su nam iz splitskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo i Odsjeka za javnu nabavu.

Kako nismo dobro “matematički potkovani”, postavili smo još cijeli niz dodatnih pitanja, ali, nažalost, na njih nismo dobili odgovor. Premda smo čekali i čekali i čekali...

Zanimalo nas je ovlaštenje potpisano od gradonačelnika, je li​ ​​obvezujeće i moraju li zbog toga komunalne tvrtke koristiti usluge Rheosa? Osnovna ideja uvođenja brokera u cijelu ovu “štoriju” bilo je objedinjenje javne nabave i tako postizanje uštede Gradu, no ako svaka komunalna tvrtka ugovara osiguranje sama za sebe, kao i do sada, što će im broker? Zatražili smo i precizan podatak od svih gradskih, komunalnih tvrtki koliko su plaćali/plaćaju osiguranja za svoje nekretnine/pokretnine/ljude. Pogađate, ni od toga ništa... 

Što će brokeru broker?

U razgovoru s ljudima iz komunalnih tvrtki našega grada koji su dijelom i sudjelovali u procesu odlučivanja o odabiru osiguravajućih kuća, došli smo do više stavova, drukčijih zaključaka i odluka, ali, bome, i ideja.

– Kao da sluga slugu ima – jedna je od duhovitih opservacija na račun uplitanja brokerskih kuća u cijeli posao.

Drugi pak ustvrdili su kako je poslovanje s brokerima u jednu ruku odlično, jer se upravo oni skrbe oko naplata (eventualnih) šteta i vode taj dio posla.

U “Stanoupravi”, primjerice, nema potrebe za osiguranjem ljudi i imovine, jer su de facto u unajmljenom prostoru i imaju nešto informatičke opreme. Oni ugovaraju, predlažu, savjetuju svoje klijente, dakle suvlasnike nekretnina kojima upravljaju – kome se obratiti za ugovaranje osiguranja.
I sad bi njima broker trebao savjetovati kako da oni budu brokeri drugima. Koliko god je to komplicirano, vrlo je jednostavno: posao bi
preko jedne ruke trebao ići preko dvije. Nema smisla, nama laicima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 09:12