StoryEditorOCM
Splitka u gibinoj pismi

Čudo u Splitu! Dvije sestre blizanke, rođene u ponoć, jedna malo prije, druga kasnije...; ‘Ovo još nisam doživio‘

Piše Split SD
1. siječnja 2024. - 12:35

Svake godine željno iščekujemo vijest o prvim rođenim bebama u godini, a ove godine imamo zaista posebnu priču. Prve bebe u Splitu, ali i u Hrvatskoj, su dvije sestre blizanke. Jedna rođena u zadnjim minutama 2023. godine, a druga u prvim minutama 2024. 

image
Blaženko Boban/Facebook

... Dvije sestre blizanke rođene u ponoć. Jedna malo prije, druga kasnije... – stihovi su Gibonnijeve pjesme “Ovo mi je škola”, koji neodoljivo podsjećaju na ovu nesvakidašnju situaciju. Prva blizanka rođena je u 23.59 sati 31. prosinca, a druga 1. siječnja samo minutu nakon ponoći.

Sestre blizanke rođene su tako na različiti dan, u različitom mjesecu, ali godini! Ovakvu situaciju nikada nije doživio ni prof. dr. Damir Roje, pročelnik Zavoda za perinatologiju u KBC-u Split. 

- Zaista je neobična situacija bila noćas kada su blizanke rođene kao u Gibonnijevoj pjesmi. To će biti simpatična situacija u obitelji gdje će jedna curica slaviti rođendan u staroj, a druga u novoj godini, a sestre blizanke će biti i različito godište, jedna 2023., a druga u 2024. -  priznao je Roje. 

image
Blaženko Boban/Facebook

Otkrio je i da je u splitskom rodilištu tijekom 2023. godine obavljen 3091 porod, a rođeno je ukupno 4007 djece. Izgleda da se  splitsko rodilište tako smjestilo na prvo mjesto po broju poroda u Hrvatskoj. 

- Ne mogu sa sigurnošću govoriti dok se ne objave podaci, ali mislim da je ovo jedino rodilište u Hrvatskoj koje će imati preko 4000 novorođenih u prethodnoj godini. Zaista smo po broju poroda najveće u Hrvatskoj.

Mi smo tercijarni centar, jedan od četiri u Hrvatskoj, koji brine o najsloženijim trudnoćama u području od Zadra do Dubrovnika.  Imali smo 94 porođaja manje nego godinu ranije, ali u odnosu na 2023. mogu biti slobodan i reći da ta razlika može spadati u kategoriju statističke greške, jer se stalna brojka od oko 4000 rođene djece održava zadnjih 15-ak godina - zaključio je. 

Oduševljenje ovim podatcima nije krio ni ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. Dokaz je to, kaže, da je ta ustanova strateški važna za cijelu državu. 

image

Blaženko Boban/Facebook

Blaženko Boban/Facebook

- Na tome još jednom želim zahvaliti svom osoblju, doktorima, medicinskim sestrama, tehničarima, njegovateljicama, kuharima, svima koji rade u KBC-u Split svaki dan, pa tako i ovaj - kazao je. 

Kako tradicija nalaže, djevojčice i mamu posjetio je i župan Blaženko Boban, koji je također oduševljen ovom neobičnom situacijom. 

- Želim splitskom rodilištu što više posla. Kad je njima više posla, onda znamo da će se preokrenuti demografska slika u Hrvatskoj - kazao je župan i dodao da je sretan što je brojka rođenih ove godine bila viša nego prethodne. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:34