StoryEditorOCM
Splitdrama u kbc split

Crni rekord u splitskoj bolnici: u posljednja 24 sata umrlo devet pacijenata zaraženih koronavirusom. Postotak pozitivnih nalaza među testiranima i dalje jako visok

Piše Ivica Marković
10. prosinca 2021. - 09:26

Današnja brojka od devet umrlih u posljednja 24 sata, u KBC-u Split najveća je od početka pandemije! 

Nažalost, ovom brojkom se još jednom vidi sva dramatičnost koju Covid donosi sa sobom.

Osam od devet preminulih su osobe starije životne dobi. Kada kažemo starije životne dobi, mislimo na one osobe koje su prešle 70.-tu godinu života, dok je jedna osoba imala 63 godine. I svi bi oni, bez obzira na svoje godine, vrlo vjerojatno živjeli, barem još neko vrijeme da nije bilo Covida, koji je dodatno otežao njihovo zdravstveno stanje.

Istovremeno, na bolničkom liječenju od Covida jutros se u splitskoj bolnici nalazi 177 pacijenata, a njih 39 je na respiratoru.

Što se testiranja tiče, u četvrtak je zbog Covida na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ testirano 906 osoba, a prema neslužbenoj brojci, koja u slijedećim satima može biti korigirana, njih 363 je jutros dobilo pozitivan nalaz. Dakle, 40 posto testiranih u četvrtak, dobilo je jutros pozitivan nalaz, što je ponovno povećanje postotka, koji je proteklih dana varirao od 32 do 38 posto.

- Kontinuirano na Kliniku za infektologiju svaki dan dolazi po 60-tak osoba po pomoć. Od te brojke gotovo uvijek jedna trećina njih ostaje na hospitalizaciji. Tako smo jučer (četvrtak) u bolnicu, od 60-tak pacijenata koji su došli po pomoć, ostavili na liječenju njih 19 - rekao nam je izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Ne možemo, a da se ponovno ne vratimo na stravičnu brojku devet, koja danas govori o broju umrlih od Covida u jednom danu.

Da je kojim slučajem takva brojka bila prošle godine prije otkrića cjepiva, vjerojatno bi svi slegnuli ramenima i rekli "što se može". No, danas, kada je cjepivo "u narodu" već više od 11 mjeseci i kada postoji način za zaštitom od Covida, ova brojka je stravična.

Cjepivo, kao što znamo, uz sve rizike, daje šansu za preživljavanjem koju nitko ne smije ignorirati. Kao što znamo daleko puno više umire ljudi koji nisu cijepljeni nego onih koji su cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:46