StoryEditor
Splitzačuđeni predstavnici četiriju suvlasnika zemljišta koje se našlo u obuhvatu arhitektonskog nadmetanja

Crkva, likari, slikari i matičari: Naša je parcela uključena u natječaj kod ‘Prve vode’, ali nitko nas ništa nije pitao

Piše PSD.
22. siječnja 2011. - 00:18

Prijeporima oko izgradnje ugostiteljskog objekta na Marjanu za Fani Horvat, nevjenčanu suprugu gradonačelnika Željka Keruma, ne nazire se kraj. Vlasnici jedne od parcela koje se nalaze u obuhvatu urbanističko-arhitektonskog natječaja su vrlo “neobični”, a još neobičnije je što ne znaju da su uključeni u natječaj, za kojega su doznali tek s televizije, kada su u nedjelju vidjeli tisuće prosvjednika na plaži.

Riječ je o čestici zemlje 7399/42, u kojoj vlasničke udjele imaju Hrvatski liječnički zbor iz Zagreba, Matica hrvatska iz Zagreba, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Splitsko-makarska nadbiskupija. Nitko od njih, kako su nam potvrdili, nije imao pojma da se 2455 četvornih metara njihove parcele, koja je ukupne veličine oko 6547 kvadrata, nalazi u granici obuhvata za natječaj.

Nije običaj

Razlog zašto se 2500 kvadrata njihove parcele našlo u sklopu obuhvata za natječaj koji pokriva ukupno 15.000 četvornih metara je vjerojatno taj što se povećanjem obuhvata željelo omogućiti investitoru, tvrtki “Latebri“ da dobije mogućnost gradnje većeg objekta. GUP, naime, omogućava da se na području od 10.000 kvadrata izgradi 200 kvadrata objekta. A na 15.000 kvadrata bi se moglo izgraditi 300 kvadrata (koliko će i zauzimati restoran i kafić Fani Horvat).

Zanimljivo je da su u programu natječaja, što baš nije običaj, precizno prikazane parcele, valjda da natjecatelji ne bi predvidjeli ugostiteljski objekt na tuđoj parceli, koja nije “Latebrina“. Da stvar bude apsurdnija, vlasnici parcele ne samo što nisu obaviješteni o natječaju, već je i na jednom komadiću njihove parcele prvonagrađeni rad arhitekta Nenada Mikulandre ucrtao desetak mjesta za parking!

- Mi u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika smo znali da imamo parcelu na Marjanu, ali nismo imali pojma da je ona uključena u natječaj za projekt Fani Horvat. Nitko nam nije ništa rekao. Konačnu odluku o ovom slučaju svakako bi trebao donijeti naš Upravni odbor.

Osobno mogu kazati da sam protiv bilo kakve gradnje na Marjanu, jer sam aktivni planinar i bio sam protiv devastacija okoliša na Velebitu – kazao nam je Josip Zanki, predsjednik krovne udruge hrvatskih likovnjaka. Ni, Crkva nije znala da je na posredan način uključena u natječaj za Fani. Dapače, generalni vikar Nadbiskupije don Ivan Ćubelić mislio je da smo ga nazvali jer je Crkva “izvan te kašete brokava“, a začudio se kad je čuo da nije.

- Ovih dana moglo se čuti dosta pametnih prijedloga oko toga da se treba konačno definirati granica zaštite na Marjanu, a mislim da je i gradonačelnik kazao kako se na ovom mjestu ne mora graditi, ali da one koji su uložili novac treba obeštetiti – napominje Ćubelić. U Matici hrvatskoj u Zagrebu, također, nisu znali da su postali dijelom Fanina projekta.

Zaštita prava

- Dosad nitko Maticu hrvatsku nije obavijestio niti išta pitao o slaganju s navedenim građevinskim projektima. Stoga ćemo, prije svega, svoja vlasnička prava zaštititi pravnim sredstvima. O daljnjoj sudbini našega vlasništva odlučit ćemo na temelju načela dobroga gospodarenja, ali i Matičinih načela o zaštiti interesa općega dobra – kazao nam je Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice.

Predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, Jugoslav Bagatin, tvrdi da u Zboru nisu znali da je dotična parcela uključena u natječaj.

- Odluku o sudbini parcele treba donijeti naš Upravni odbor. Kad bi bio u pitanju interes Grada, mi bismo tu parcelu prodali. Ali, ovdje se radi o privatnom interesu, a ja sam osobno zaljubljenik u Marjan i protivim se gradnji na njemu - kaže Bagatin.

sandi vidulić

Problemi

Upućeni tvrde da je uključivanjem tuđih parcela u svoj privatni projekt “Latebra“ sebi stvorila i probleme, a ne samo povećala veličinu ugostiteljskog objekta.

Naime, vlasnici parcele imaju zakonsku osnovu da odbiju dati suglasnost za izdavanje dozvola za gradnju. Ako su njihovi zahtjevi osnovani, gradnja se blokira. Ili se stvari mogu zakomplicirati i rastegnuti do mjere kad isplativost projekta postaje upitna.

Darovnica

Parcela koju dijele Matica, HLZ, HDLU i Crkva, dobivena je 1957. kao darovnica od splitskoga ginekologa Jakova Miličića, koji je živio kao samac.

Miličić je oporučno podijelio i neke druge zemlje koje je imao po Splitu. Parcela na Marjanu ima površinu od oko 6500 četvornih metara, a za potrebe Fani Horvat u obuhvat koji se razmatra natječajem uključeno je oko 2500 kvadrata te parcele.

Suglasnost je potrebna za gradnju

Član odbora Komore arhitekata koji dodjeljuje registracijske oznake za natječaje, Tomislav Petrinjak, tvrdi kako je smatrao da je neprimjereno to što su u ovom natječaju obuhvaćene i druge parcele bez suglasnosti vlasnika, te da je imao primjedbu na to, ali kaže da takav postupak ipak nije nelegalan.

Prema Petrinjaku, moguće je čak dobiti i lokacijsku dozvolu bez suglasnosti susjeda. No, pravi problem za Fani Horvat mogao bi nastupiti kod izdavanja dozvole za građenje.

Kad je u pitanju izdavanje građevinske dozvole, ili akta o gradnji, vlasnički odnosi moraju biti riješeni. Investitor je dužan otkupiti parcele ili dobiti suglasnost susjeda koji su u obuhvatu natječaja, a s kojima bi trebao sklopiti neki ugovor. Ako ti uvjeti nisu zadovoljeni, nema gradnje. Dakle, natječaj nije sporan, njime je samo nešto nacrtano, a hoće li se nešto izgraditi, to ovisi o drugim postupcima, smatra Petrinjak.

S. Vidulić

#MARJAN#FANIHORVAT

Izdvojeno

31. svibanj 2020 05:28