StoryEditor
Splitradovi na terasi

Čitateljicu šokirala sječa na Firulama: Srce me boli. Hoće li nam cijeli grad biti betoniziran?; Ravnatelj Borozan: Stablo je trebalo ukloniti

29. travnja 2020. - 19:57
Jelena Bura

Priroda je mjesto mira i užitka, a boravak u njoj na građane djeluje kao punjenje baterija te bijeg od stresa i svakodnevnih obveza. Mjesto je to u kojem se trudimo boraviti što više, pogotovo u vremenu pandemije koronavirusa.

Svi zahvati koji se izvode u prirodi i narušavaju njezinu vizuru i mir okidač su za Splićane koje odmah zaintrigira što se točno događa, ali istodobno strahuju što će novo niknuti na tom mjestu.

Svjesni smo da se grad sve više i više betonizira, a kada građani primijete da se sječe još neko stablo, odmah reagiraju. 

Upravo tako je bilo i s našom čitateljicom Jelenom Burom, koja se neugodno iznenadila kada je vidjela posječeno stablo na terasi ispred kafića "Mythos" na Firulama. 

- Šokirala sam se kad sam vidjela da su posjekli stablo koje je zdravo i krasno za sve nas. Radnici su mi čak rekli kako će se širiti i štekat, što je zastrašujuće. Ma što se ovo događa, hoće li nam cijeli grad biti betoniziran? - pita se Jelena.

Njezin drugi dom su Firule na kojima provodi većinu svog vremena i kako kaže pamti Firule od davnina, zna kako su prije izgledale. 

- Općenito se u cijelom gradu siječe gdje god i kako god se stigne. Sve je sada golo i srce me boli kad vidim kako ispred mojih očiju uništavaju prirodu. Još malo i cijele Firule će biti ogoljene, iskreno će Jelena.

Kako bismo saznali što se to točno događa na terasi kafića Mythos na Firulama i zbog čega se siječe stablo, nazvali smo Tomislava Borozana, ravnatelja Javne ustanove športski objekti pod čijom je ingerencijom prostor gdje se nalazi "Mythos".

- Riječ je o sanaciji terase o kojoj razmišljamo i imamo zahtjev već dvije godine. Spomenuto stablo koje se nalazilo u sredini terase zbog svog položaja i korijenja prijetilo je korisnicima i postojala je opasnost od njegovog pada na sami prostor i zbog toga smo ga uklonili, objašnjava nam ravnatelj Borozan.

image
Stanje terase kafića "Mythos"
Javna Ustanova športski Objekti Split

Dodaje kako je stablo zbog svog jakog korijenja uništilo i statiku cijele terase, a prije sječe kontaktirali su sve nadležne, među kojima su i "Parkovi i nasadi".

- Po našoj proceduri zvali smo "Parkove i nasade" koji su izašli na teren i napravili svoju procjenu. Kazali su nam kako je stablo neodrživo i kako ga zbog sigurnosti treba ukloniti. Ovo vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata nam je bilo idealna prilika da napravimo ovaj zahvat i saniramo terasu, a da pri tome nitko ne gubi. Nikome nije u interesu bez razloga sječi stabla. Svjesni smo vizualnog efekta i prirodnog hlada koje je stablo pravilo i tako štitilo od sunca, ali nažalost postalo je opasno za sve. Korijenje je čak počelo dizati i pločice na terasi te narušavati statiku i zbog toga se radi zahvat sanacije, ističe ravnatelj Borozan.

Zanimalo nas je i jeli istina da će prilikom ovog zahvata doći i do proširenja štekata kafića?

- O tome nema ni govora, to nije moguće. Neće doći do zadiranja u kvadraturu terase na način da se ona poveća. Možda se proširi za dodatni kvadrat na početku gdje počinje stepenice, ali samo kako bi se mogao dodati potporanj  zbog sigurnosti i ako do toga dođe to će se odmah u ugovoru dodati. Također, smo se dogovorili sa "Parkovima i nasadima" da se uredi padina ispod same terase kako bi sve doveli u red, za kraj nam govori Borozan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 00:05