StoryEditorOCM
SplitBOLJE IKAD...

Čistka štekata u centru Splita; Grad je odlučio poslušati ono što su konzervatori govorili još prije deset godina! Evo koje terase na atraktivnim lokacijama odlaze u povijest

Piše Gabrijela Radanović
16. studenog 2022. - 10:21

E, kad smo mi o tome pisali...

- Unatoč smjernicama konzervatora da se na prezentiranim arheološkim lokalitetima zabrani postavljanje štekata, to se ne poštuje.

Konkretno, riječ je o nekoliko spornih lokacija: vrhu Pjace, Ispod ure i Poljani kraljice Jelene, gdje su konzervatori rekli odlučno "ne" bilo kakvom zaklanjanju vizura na arhitekturu, koja upravo, kako vele, Split čini tako zanimljivim i neponovljivim turistima.

image

Poljana kraljice Jelene

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ovako je glasio početak članka objavljenog u svibnju 2012. godine u "Slobodnoj Dalmaciji." Upravo na njima danas počivaju stolovi i stolice kafića i zalogajnice "No stress" i "Duje" te restorana "Posejdon" i "Lvxor".

− Naše su smjernice, mislim, stvar discipline i zdravog razuma i vrlo su jednostavne. Mi smo tu da sa strane struke damo svoje kriterije, ali u Gradu su − kako se kaže − i škare i sukno.

Naša je katedrala jedan od najljepših primjeraka arhitekture na svijetu, ona brendira Split i zaista je neprihvatljivo da se zaklanja i nagrđuje suncobranima. Nismo protiv toga da ljudi rade, dapače, ali treba imati mjeru. Komunalni redari su ti koji ovdje trebaju obaviti svoj posao – tad nam je kazao Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

image
Joško Šupić/Cropix

Štoviše, Bužančić je u ime Odjela još 2012. upozorio Grad da ukloni nelegalne štekate, no na terenu se do danas ništa nije promijenilo. Još prije deset godina jasan je stav konzervatora da se štekati strogo zabranjuju na potezu od Srebrnih vrata do Peristila, uključujući predio uz katedralu sv. Dujma, kao i područje oko Željeznih i Zlatnih vrata.

Stolovima i stolicama nema mjesta ni na Vestibulu, na predjelu Ispod ure, te u ulicama cardo i decumanus, jugoistočnome kvadrantu pokraj Etnografskog muzeja, s tim da bi 70 posto Pjace trebalo biti slobodno za prolaz, uz posebnu zabranu postavljanja štekata na dio stare, renesansne Pjace (od zgrade Morpurgo do Stare gradske vijećnice).

image

Radoslav Bužančić

Joško Šupić/Cropix

Od 2012. godine kada su iznesene, smjernice Konzervatorskog odjela u Splitu nisu ispoštovale sve do nedavne objave novog Nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu, koji je na javnom savjetovanju.

Ako se takva odluka usvoji na Gradskom vijeću, nestat će brojni štekati.

Pa, krenimo redom.

Najveća čistka očekuje ugostitelje na Prokurativama i na Pjaci. Na Trgu Republike svi štekati odlaze, osim vrlo malog dijela "Bajamontija". Kao metlom uklonit će se većina štekata na Pjaci, tako bez terase ostaje "No Stress", a veći dio štekata nestao bi Pivnici "Plac", konobi "Pjaca" te Palači "Judita", a čak se uklanja manji dio štekata hotela "Central". No, nije da će se samo čistiti, već se dodaje prostor za štekat na Pjaci za koji ne znamo tko će ga ispuniti svojim stolovima.

image

Od kafića ‘No stress‘, ako se usvoji Odluka o komunalnom redu, ne bi ostao ni - suncobran

Vladimir Dugandžić/Cropix

U Ulici kralja Tomislava oslobodit će se dva metra prostora iza štekata kako bi se "očistio" pogled na bedem, odlazi štekat s vrha Bosanske, ali niti "Bookeria" više ne bi trebala imati vanjske stolove u Domaldovoj ulici.

Na Trgu braće Radić trebala bi se ukloniti terasa slastičarne "Gelateria Voćni trg" koja se ne tako davno smjestila ispod kule, a uz uklanjanje cijelog tog štekata, jedna od konoba trebala ukloniti dio svojih stolica i stolova.

image

I Voćni trg bi se velikim dijelom trebao osloboditi štekata

Paun Paunović/Cropix

Na Peristilu "Luxor" neće više imati poslagane jastučiće desno od ulaza u katedralu, a Poljana kraljice Jelene potpuno se čisti od suncobrana i terasa. Na Carrarinoj poljani također se uklanja dio svakog od štekata koji su gotovo zakrčili taj komadić prostora.

Poljana Grgura Ninskoga, koja je smještena blizu Muzeja Grada, bila je potpuno neprohodna i prekrivena suncobranima očistit će se barem za 50 posto.

image

Kušini na Peristilu sa stolićima mogli bi postati prošlost

Ante Čizmić/Cropix

U manjim uličicama, kao što je Majstora Jurja i Dujma Vuškovića, gdje najviše obitavaju domaći gosti, postat će nešto više prohodna zbog uklanjanja dijela stolova i stolica.

Bajamontijeva ulica postala je jedna od najneprohodnijih, a u slučaju da se usvoji nova Oluka o komunalnom redu, više se nećemo naguravati pokraj stolova na kojima gosti obiduju skupocjena jela. Nakon toliko godina uzaludnog ukazivanja na probleme sa štekatima i škrinjom za sladoled - čiji je vlasnik zbog cijevi za vodu, koja je potrebna za rad škrinje, probio stoljetni zid zapadnog ulaza u Dioklecijanovu palaču - konačno bi se trebala potpuno "očistiti" i Željezna vrata.

image
Tom Dubravec/Cropix

U slučaju da se takav dokument izglasa na sjednici Gradskog vijeća, nova Odluka o komunalnom redu stupila bi na snagu 1. siječnja 2023., a nakon toga bi u roku od 60 dana unutar Zone A vlasnici, odnosno posjednici ili korisnici, morali ukloniti sve što je zabranjeno prema novoj Odluci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:41