StoryEditorOCM
SplitGDJE JE INSPEKCIJA?

Gosti cijelo ljeto teroriziraju Getane, nitko nije reagirao na vapaje, a sad su sve sumnje potvrđene: Noćni klub u centru Splita nema konzervatorsko odobrenje!

Piše Gabrijela Radanović
30. rujna 2022. - 19:05

Vlasnici kluba "305 AD" nikad nisu dobili odobrenje konzervatora za prenamjenu tog prostora u noćni klub, a morali su. Na tom mjestu, prema ‘službenim‘ i dostupnim informacija, još uvijek radi trgovina odjećom.

Znamo da se u Trogirskoj ulici odavno ne prodaju odjela, jer smo ovoga ljeta nebrojeno puta pisali o neredu koji izazivaju gosti tog noćnog kluba pokraj Marmontove. Teško je prebrojati koliko smo upita poslali različitim institucijama kako bi otkrili je li se ikada smio otvoriti takav objekt unutar zone A Kulturno povijesne cjeline grada Splita.

Od Ministarstva kulture nismo dobili odgovor, a ni od Radoslava Bužančića, šefa splitskog Konzervatorskog odjela koji djeluje pod spomenutim ministarstvom i koji je zadužen za izdavanje takvih odobrenja. Ignorirao nas je više puta i nastavlja to raditi.

No, jasno je i zašto. Klub radi bez odobrenja koje je trebao izdati upravo Bužančić. Dogradonačelnik Bojan Ivošević službeno je potvrdio da često spominjani klub "305 AD" nikada nije dobio zeleno svjetlo Konzervatorskog odjela za prenamjenu prostora iz trgovine odjećom u noćni klub, a taj važan korak vlasnici objekta su bili dužni napraviti. Isto tako, postoji inspekcija koja bi trebala štiti i kontrolirati (ne)izdavanje odobrenja, ali je i ona izostala u ovom slučaju.

image

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu

Josko Šupić/Cropix

Sudeći po načinu komunikacije šefa splitskog Konzervatorskog odjela i pojedinih novinara kojima nije odgovorio na niti jedno postavljeno pitanje, vjerojatno nikada nećemo doznati koji su kriteriji za dodjelu konzervatorskog odobrenja za prenamjenu prostora. Baš taj problem na svom Facebooku je istaknuo dogradonačelnik Bojan Ivošević.

- Godinama svjedočimo propadanju splitske stare gradske jezgre i pretvaranju većine poslovnih prostora u isključivo ugostiteljske objekte. Većina građana ne zna da je svaku prenamjenu iz trgovine u ugostiteljstvo morao blagosloviti i konzervatorski odjel u Splitu. Naša bogata baština tako je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture postala jeftini ljetni fast food.

Danas nam je u gradsku upravu stiglo novo odobrenje koje pokazuje da konzervatorski odjel nastavlja odobravati svaki zahtjev za prenamjenom, bez ikakvih kriterija i na štetu javnog interesa, pa tako uskoro na Pjaci umjesto trgovačke djelatnosti (Ispod Ure) možemo očekivati još jednu slastičarnu. PS: Diskoteka u Trogirskoj nema odobrenje konzervatorskog odjela u Splitu pa se postavlja pitanje gdje je konzervatorska inspekcija i kako su izdani minimalni tehnički uvjeti? - naglasio je Ivošević.

image

Radoslav Bužančić je potvrdio da nikada nije izdano konzervatorsko odobrenje za prenamjenu tog prostora u noćni klub

Grad Split/Slobodna Dalmacija

Ista pitanja smo poslali Ministarstvu kulture prije deset dana. Pitali smo ih jesu li zaprimili prijavu za prenamijene prostora u Trogirskoj ulici iz trgovine u noćni klub, jesu li izašli na teren i provjerili je li prostor dobio dozvolu za promjenu djelatnost. Također, zanimalo nas je može li klub početi s radom i ispuniti minimalne tehničke uvjete ako prostor nema potrebno odobrenje za prenamjenom. Odgovor, kao što smo već napisali, još uvijek čekamo.

No, problem leži u tome da klub može raditi čak i bez odobrenja koje uvjetuje Ministarstvo kulture, pa se pitamo čemu uopće služi takvo odobrenje? Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji Matea Dorčić nam je kazala kako je spomenuti ugostiteljski objekt u rujnu 2019. godine ishodio rješenje o ispunjavanju uvjeta glede uređenja i opreme za obavljanje ugostiteljske djelatnosti iz skupine barovi, vrste disco klub.

- Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti su propisani uvjeti koje mora zadovoljiti ugostitelj kako bi ishodovao rješenje o utvrđivanju minimalni uvjeti za vrstu ugostiteljskih objekata koji se ne kategoriziraju - kazala je i nabrojala uvjete, ali Zakon ne propisuje obvezu pribavljanja odobrenja konzervatorskog ureda.

Također, dodala je Dorčić, "razvidno je da se u predmetnom prostoru ugostiteljska namjena obavlja od 2000. godine". Dakle, ako je točna informacija iz Županije, točno 22 godine niti jedan inspektor nije provjerio je li se ikada izdalo odobrenje za prenamjenu tog prostora iz trgovine u ugostiteljsku djelatnost.

Doduše, možda konzervatori ipak nisu toliko inertni. Prema Planu dostupnosti osobama s invaliditetom koji se radio 2009. godine na tom mjestu je još uvijek djelovala trgovina odjećom, tako da je (prema našim informacijama) nešto kraće razdoblje tijekom kojeg konzervatorska inspekcija nije radila svoj posao. Tragikomično je što se prostor oko kojeg se vrti cijela ova priča nalazi tri minute hoda od Konzervatorskog odjela u Splitu.

image

U Planu dostupnosti iz 2009. godine na mjestu gdje je sada noćni klub još uvijek se nalazila trgovina odjećom

Grad Split/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 22:44