StoryEditorOCM
Split‘tužno‘

Čija li je ovo sramota? Baš ovako izgleda zaštićeni kulturni spomenik na istoku Splita, mještani su ogorčeni, starohrvatska crkvica Sv. Petra doslovno je pred rušenjem!

Piše SPLIT SD
14. rujna 2022. - 20:57

Mjesni odbor Kamen upozorio je na nevjerojatno i šokatno stanje najstarijeg očuvanog objekta na ovom području, zaštićenog kulturnog spomenika, crkvice sv. Petra koja je izgrađena na prijelazu s 12. u 13. stoljeće.

image
MO KAMEN

Iz mjesnog odbora Kamen ovim putem mjerodavnima upućuju apel a objavu sa Facebooka prenosimo u cijelosti:

‘TUŽNO I SRAMOTNO!

Zaštićeni kulturni spomenik, preko 800 godina stara starohrvatska/ranoromanička crkvica Sv. Petra, izgrađena između 1175. i 1227. godine, a koja se prvi put u dokumentima spominje 11. svibnja 1227. godine kao S. Petrus de Bade i to vezano uz parnicu između templara i patrona crkve o čemu govori sačuvana isprava pisana na latinskom jeziku... DOSLOVNO JE PRED RUŠENJEM!

Iako su naši karmelićani uložili maksimalan napor da se krene u obnovu ovog neprocjenjivog kulturno-povijesnog spomenika, on i dalje zapušten, u poluraspadajućem stanju stoji na milost i nemilost zubu vremena, na sramotu onih koji bi se trebali brinuti o našem kulturnom nasljeđu- objavljeno je u srijedu na njihovim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 10:21