StoryEditor
Splitkandidatura

Četiri udruge nominirale dr. Julija Meštrovića za nagradu Grada Splita. Prim. Martinović Kaliterna: On je pošten, nesebičan i izuzetno predan liječnik

Piše PSD
21. siječnja 2021. - 14:01
Mario Todorić/Cropix

Splitska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora, Rotary Club Split, Udruga Leukemije i limfomi, te splitski ogranak Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, odlučili su da zajedno kandidiraju prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC Split, za godišnju osobnu nagradu Grada Splita.

U obrazloženju koje je namijenjeno Komisiji za dodjelu javnih priznanja Grada Splita ističe se da je prof. dr. sc. Julije Meštrović liječnik, pedijatar, koji je sva svoja znanstvena i stručna dostignuća usmjerio prema dobrobiti djece i građana našeg grada. 

Nadalje pišu kako je dr. Meštrović organizirao brojnih edukacijskih radionica i predavanja kako za zdravstvene radnike, tako i za bolesnike.

Evo što još na ovu temu kažu predstavnici udruga koje su nominirale dr. Julija Meštrovića za nagradu Grada Splita.

Zahvaljujući njegovom nesebičnom osobnom trudu, Split je dobio Zavod za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi. Ovaj Zavod svojom opremljenošću i kvalitetom rada, dobiva pohvale i priznanja iz cijelog svijeta, štoviše priznat je kao Centar izvrsnosti za pedijatrijsku hitnu medicinu na razini Hrvatske. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Pored brojnih zahvala i nagrada unutar liječničke struke dr. Meštrović je ocijenjen od studenata kao jedan od najboljih profesora. Za izniman doprinos tijekom Domovinskog rata 1994. dodijeljena mu je Spomenica Domovinskog rata. Kao ravnatelj, trudi se podignuti razinu medicinske skrbi te povezati struku i znanost. Jednako skrbi o zdravstvenim osoblju i bolesnicima. Velika mu je zasluga uspostavljanje Istraživačkog centra KBC-a Split, financiranog iz europskih fondova. U suradnji s medicinskim fakultetom i akademijom, do početka pandemije organizira okrugle stolove za pučanstvo o važnim medicinskim temama.

Početkom i tijekom pandemije primjer je većini svojih kolega u nesebičnosti i požrtvovnosti. U relativno ograničenim uvjetima splitske bolnice ulaže velike napore u funkcioniranje iste, kontrolira skrb oboljelih od COVID-a, pritom ne zanemarujući ostale bolesnike. Ulaže velike napore za pribavljanje respiratora i ostalih medicinskih potrepština u kriznim vremenima za bolnicu, Split i Dalmaciju.

Kao čovjek, liječnik i ravnatelj izgradio je i sačuvao poštovanje svih zdravstvenih djelatnika, što se najbolje odražava kroz njihovu javnu podršku tijekom pojedinih nespretnih i nemilih događaja.

- Držimo da prof. dr Julije Meštrović, kao pošten, nesebičan te izuzetno predan liječnik i ravnatelj uistinu zaslužuje nagradu grada Splita za svoj rad i doprinos tijekom svog života a posebno protekle 2020 godine - ističe prof. prim. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna, aktualna predsjednice Hrvatskog liječničkog zbora u  Splitu, dok iz Udruge Leukemije i limfomi - Split ne zaboravljaju da je Julije Meštrović finalizirao program transplantacije matičnih stanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 06:05