StoryEditor
Splitnovo ruho poznate terase

Četiri palme tu više ne rastu: splitski hotel izgubio je bitku sa štetnikom iz egzotičnih krajeva; Stabla su posječena, na njihovo mjesto stiže nova atrakcija

23. ožujka 2019. - 12:26

Hotel "Park", u čijoj su se poznatoj bašti desetljećima na čašici razgovora okupljale mudre splitske glave, postat će i stjecište umjetnika. Uvod u priču na temu "Park i art", bit će postavljanje četiriju skulptura čuvenog fra Joakima Gregova, kipara i gvardijana samostana na Hvaru, i to baš na ulazu s terase u hotel. Skulpture će noću biti osvijetljene i kao takve predstavljat će pravu atrakciju za građane i posjetitelje hotela.

– Riječ je o Ribaru, Slavonki koja žanje žito, Hercegovki koja bere grožđe i Kraljici neba i mira. Simbolički su tako zastupljeni kruh, vino i riba. Slavimo sve ono što čini život i ovo podneblje u materijalnom i duhovnom smislu. Tu je sve bez čega ne možemo, što nam je nasušno potrebno. Skulpture će biti u bronci, a najviša od njih, Ribar koji drži osti, već je na lijevanju – kaže fra Joakim Jaki Gregov, oduševljen činjenicom da će njegove skulpture označiti početak druženja velikih umjetnika sa Splićanima i gostima hotela "Park".

– Paralelno s postavljanjem fra Joakimovih skulptura u lipnju, u hotelu ćemo prirediti i izložbu slika. Nadamo se da će to postati tradicija – kaže Dragan Baričić, direktor hotela "Park", i objašnjava da su na ideju o postavljanju skulptura došli nakon što su izgubili bitku s palminom pipom.

– Unatoč tome što smo ih na sve načine pokušavali spasiti, četiri palme koje su tu rasle više od pedeset godina, uvenule su. No fra Joakimove skulpture će ih, siguran sam u to, sjajno nadomjestiti – kaže Baričić, i objašnjava da će njihovo svečano postavljanje biti organizirano neposredno pred veliki sastanak s predstavnicima najvećih turooperatora u hotelu "Park", kako bi ih na licu mjesta upoznali s djelima našeg čuvenog umjetnika s Pašmana, koji živi i radi na Hvaru, a o kojem je "Slobodna" u superlativima pisala u više navrata.

– Ovo je prvi put da će moje skulpture biti postavljene u ovakvoj vrsti prostora, na ulazu u jedan luksuzni hotel. Na njima će biti natpisi na hrvatskom i engleskom jeziku, a stihovi koji će biti ispisani neka ostanu mala tajna do svečanog otkrivanja skulptura – kaže fra Jaki, kipar koji se ne odvaja od lule, jer mu pućkajući polako naviru ideje o skulpturama koje će oplemeniti njegov, ali i naše živote, a tako će, vjerujemo, i biti čim Ribar, Slavonka, Hercegovka i Kraljica neba i mira, trajno odsjednu u hotelu na Bačvicama, koji će 2020. godine proslaviti svoj stoti rođendan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 18:31