StoryEditor
Splitrađa se problem  bolnička četiri traka bit će put do objekata privatnog investitora

Cesta do Rodilišta opće dobro ili pristup Ori?

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 15:39
Vlasnici: Zašto nas izvlašćuju Ora: Svima će biti dobro Rejo: Sada je ruglo

Bolnička cesta dobro će doći i Orinim stanarima
 JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Grad Split i vlasnici pogrebnih poduzeća smještenih na trasi buduće ceste za Rodilište postigli su načelni dogovor, prema kojem će privremeno raditi u objektu koji se nalazi iza njihovih baraka, a u prvoj fazi radova nije predviđen za rušenje. Objekt se, inače, nalazi na zemljištu čiji je vlasnik građevinski investitor Ivo Ora. Na terenu između Bolnice, zgrade novog Rodilišta i Ulice Bruna Bušića Ora prema projektu arhitekta Ante Kuzmanića namjerava izgraditi šest objekata poslovno-stambenog karaktera.

Svima dobro?

Budući da nova cesta u dobroj mjeri rješava i pristupni put prema Orinim novim zgradama, dio korisnika i vlasnika poslovnih prostora koje Grad namjerava izvlastiti, a njihove objekte srušiti, drži kako se na gradnju nove prometnice ide ponajprije zbog interesa ovoga građevinara.

- Ne mogu pouzdano reći jesu li u pozadini nečiji interesi, no činjenica jest da bi njima bilo jednostavnije i mnogo jeftinije sagraditi cestu koja bi prolazila pokraj zgrade Patologije, nego da nas sad izvlašćuju i troše 80 milijuna kuna - drži Joško Pavlov, vlasnik 800 kvadrata poslovnog prostora pokraj splitske bolnice.

Ivo Ora ističe, međutim, da se novom cestom koja će ići prema Rodilištu i Zdravstvenoj školi, samo djelomično rješava pristup objektima koje on planira graditi uz Poljičku cestu. - Ma, to su zli jezici... Ljudi stvarno svašta pričaju. Ova je cesta predviđena prije tri godine i njome se konačno urbanistički rješava ovo područje. Osim toga, po sredini te ceste predviđena je garaža s 400 parkirnih mjesta za javnu namjenu. Stoga je jasno da ovom cestom profitiraju svi građani - kaže Ora.

U Gradu potvrđuju kako je četverotračna prometnica ucrtana u urbanistički plan star tri godine. Barake uz Put iza nove bolnice ionako predstavljaju ruglo koje bi se kad-tad trebalo ukloniti, drži Ronald Rejo, član Gradskog poglavarstva zadužen za komunalu.

Neslužbeno doznajemo i kako je dugoročno rješenje za smještaj pogrebnih poduzeća izdvojeni objekt koji će biti izgrađen uz Zdravstvenu školu, no iz Banovine još nisu potvrdili ovu investiciju.

‘Žele na ho-ruk’

•• Ne znam zašto sada spominju cestu koja bi prolazila pokraj zgrade Patologije. Kad bi išli na tu soluciju, trebalo bi srušiti dio Klinike. Za sve je kriv Grad koji je s vlasnicima objekata počeo pregovarati prije 10 dana iako se Rodilište počelo graditi još prije tri godine. Sada bi sve htjeli rješavati na ho-ruk, što je nemoguće - kaže prof. dr. Dujomir Marasović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 19:39