StoryEditor
SplitČVRŠĆI SAVEZ

Centrala SDP-a ima veće apetite od svoga vijećnika koji im više nije u milosti; predsjednik stranke Peđa Grbin na dan izbora dolazi u Split s Puljkom ispregovarati mjesto predsjednika GV-a

Piše Marina Karlović-Sabolić
30. lipnja 2022. - 23:31

Ajmo prvo završiti drugi krug pa onda razgovarati o koaliciji s Ivicom Puljkom. To je pristup koji posljednjih dana forsiraju iz vrha SDP-a kada je riječ o novoj većini koja se nakon trijumfa stranke Centar slaže u splitskom Gradskom vijeću. Prema neslužbenim informacijama, Puljak je u stalnom kontaktu s predstavnicima splitskog Mosta i prilično je jasno da su obje strane na korak od dogovora. Što se pak tiče SDP-a, oni su uzeli time out do konca izbora.

– Ivica Puljak našu podršku ima. SDP poziva građane da u drugom krugu u što većem broju iziđu na izbore i glasaju za Puljka. Kad izbori završe, onda ćemo razgovarati o mogućoj suradnji – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Iako su na Iblerovu trgu prilično sigurni da će Puljak pobijediti, očito ne žele trčati pred rudo i sklapati saveze dok izborna utakmica još traje. Primjer iz Pazina s prošlogodišnjih lokalnih izbora – kada je IDS-ov kandidat Renato Krulčić u prvom krugu imao 48 posto glasova, a onda ga je u spektakularnom obratu u drugom krugu Suzana Jašić iz platforme Možemo pretekla i pobijedila – dovoljan je da zadrže oprez.

Uz to, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Davor Matijević već je poslao jasnu poruku da splitski SDP u razgovorima s Puljkom neće tražiti fotelje, pozicije u gradskoj vlasti ni direktorska mjesta. Javno je objavio neke konkretne zahtjeve bez kojih suradnje s Puljkom neće biti. Od smanjenja prireza na 15 posto, gradnje garaža i biciklističkih staza, ugradnje liftova u zgrade, do financiranja nacionalnih manjina, uvođenja građanskog odgoja u škole i izgradnje azila za pse.

Njihov čovjek

Puljak je na to odgovorio da će razgovarati s – Damirom Barbirom. Barbir je, naime, predsjednik splitskog SDP-a. I Grbinov čovjek. A Matijević tajnik gradske organizacije. Ovo Puljkovo inzistiranje na hijerarhiji, po svemu sudeći, nije nimalo slučajno.

U središnjici SDP-a u Zagrebu skloni su, prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, u savez s Centrom u Splitu ući puno šire od projektne suradnje na kojoj inzistira Matijević. Dio članova Predsjedništva SDP-a rado bi vidio splitsku organizaciju u čvrstoj koaliciji sa strankom Centar, po zagrebačkome modelu koji SDP ima s Tomislavom Tomaševićem i platformom Možemo. SDP-ovac bi tako mogao biti predsjednik Gradskog vijeća, a Puljak jaki partner SDP-a na idućim parlamentarnim izborima. Zbog te nacionalne dimenzije navodno su spremni ne inzistirati toliko na projektnim zahtjevima. Što navodno uopće nije po volji dobrom dijelu splitskih SDP-ovaca, koji procjenjuju da SDP u Splitu puno više može dobiti ne vezivajući se koalicijom za Puljka i gradeći vlastitu poziciju na lijevome centru, nego ulaskom u brak koji ni do sada nije bio nimalo idealan.

 

image

Davor Matijević nije više u milosti Peđe Grbina

Josko Ponos/Cropix

 

Zato se Grbin sa svojim suradnicima iz Predsjedništva SDP-a sprema put Splita 10. srpnja, na drugi izborni krug, gdje će održati zajednički sastanak sa županijskom i gradskom organizacijom. I dogovoriti smjer kojim SDP treba krenuti.

Tada će se na tapetu naći i analiza izbornih rezultata. SDP je u Splitu uspio održati glavu iznad vode, prošavši s dva vijećnika i 5,75 posto dobivenih glasova u Gradsko vijeće. Ostale lijeve opcije, Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju, ostale su daleko ispod izbornog praga iako su, prema anketi rađenoj za SDP netom prije kampanje, stajale prilično dobro. Stranci Pametno za Split i Dalmaciju trebala su pripasti tri vijećnička mandata, a na samom rubu praga, s 4,8 posto, bila je tada i platforma Možemo. Prema toj anketi, SDP je mogao računati na dva mandata, koja je na koncu i osvojio. Davoru Matijeviću kao SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika pripalo je 3,84 posto glasova, a krivnja za takav rezultat u vrhu SDP-a svaljuje se na Matijevića i splitsku organizaciju. U njihovu obranu stao je bivši Milanovićev ministar Gordan Maras, upozorivši da bi se krivnja možda trebala tražiti i u SDP-u na nacionalnoj razini, koji navodno nije financijski pratio kampanju koliko je trebao i koji dobro ne stoji ni na državnoj razini.

– Valjda pripremaju teren da visi Pedro, a da njihov pulen dobije unutarstranačke izbore. Prvo, Matijević je imao dobru kampanju te kao malo ljudi u SDP-u pokazao energiju i želju da nešto napravi. Ponudio se da pomogne u kampanji, dok je "Grbinov pulen" pobjegao od odgovornosti. Mislim da Matijević zaslužuje šansu da u iduće tri godine nastavi voditi SDP Splita i pokuša vratiti stranku na stare pozicije – poručio je Maras, ustvrdivši da SDP-u ne treba "demokratski centralizam koji ne daje rezultate".

Prepoznatljiva kampanja

Matijević je postao kandidat nakon što se nitko drugi iz SDP-a toga nije želio prihvatiti. Unatoč skromnom rezultatu, vodio je prepoznatljivu i u široj javnosti dobro ocijenjenu kampanju, koja, smatraju u splitskom SDP-u, može biti osnova za rast stranačkog rejtinga u idućim godinama. Jer doći će vrijeme kada Puljak neće više biti nepobjediv. I kada će se otvoriti širi prostor i za druge opcije.

A tu splitski SDP vidi svoju šansu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 20:18