Splitturizam izgrizao korice

Centar Splita pokleknuo pred najezdom sezonskog biznisa: od četiri knjižare, Pjaca ostala bez ijedne! Ipak, 'Krleža' se vraća u obnovljenu secesijsku ljepoticu na dnu trga

Piše Gabrijela Radanović, Diana Barbarić

Na Pjaci i bliskoj Marulićevoj ulici, mjestima koje generacije Splićana vežu uz nabavku knjiga i udžbenika, trenutačno ne radi ni jedna jedina knjižara.

"Marko Marulić", "Logos", "Morpurgo" i "Miroslav Krleža"... sve je to zatvoreno. I to upravo tim kronološkim redom.

Nekada, već u ovo vrijeme, majke i očevi bi gubili živce već kada bi se sjetili redova na Narodnom trgu za kupnju udžbenika ili nametljivih preprodavača "polovnih" knjiga. Istovremeno, školarcima bi taj dan bio idealna prilika da od roditelja "užicaju" nove pernice, torbe, nekakve neobične gumice za brisanje ili bilježnica finih korica.

Za sve to bilo je vremena dok bi čekali u redu i pregledavali police prepune šarenih olovka, bojica, bilježnica, mapa, markera... Sada osnovce dočekaju udžbenici već na klupama, a školski pribor se najčešće kupuje u velikim trgovačkim centrima. Koliko god to jednostavnije bilo, s knjižarama na Pjaci nestao je osjećaj pripreme za školu, mirisanja i pregledavanja novih knjiga još na praznicima i nagovora roditelja da za vrijeme poslijepodnevnih vrućina sjedneš i naučiš nekoliko prvih lekcija kako bi i više nego spreman dočekao početak školske godine. Da ne govorimo o brojnim ljubiteljima književnih naslova čiji se dolazak na police željno iščekivao, dok su knjižari imali kvalitetnu preporuku o djelima za svačiji čitateljski ukus.

O "Morpurgovoj" sudbini već smo ispisali kartice teksta, nema smisla da se ponavljamo, "Logosovi" prostori su odavno pretvoreni u hotel "Judita”, a "Miroslav Krleža" u kući Nakić je zatvoren prije pola godine uz najavu iz nakladničke kuće "Znanje" da bi "butiga" uskoro trebala ponovno otvoriti svoja vrata kupcima.

Većina radova na secesijskoj ljepotici na dnu Pjace, izgrađenoj prije 119 godina, već je obavljena, pročelje je dobilo novi sjaj, ali poznata knjižara, sada stiješnjena u samo dio nekadašnjih trgovačkih kvadrata, još nije dostupna klijentima. No, zato se u sjeverni dio donedavnoga knjižarskog poslovnog prostora uselila trgovina "Aqua", specijalizirana za prodaju odjeće i suvenira. Trgovina modnom odjećom je, prema našoj procjeni, zauzela skoro tri četvrtine kvadrata. Tu je, naravno, zlu ne trebalo, i jedan bankomat, ali od knjižare još ništa.

Izlog u kojem bi trebale biti izložene nove knjige, još uvijek je zamračen smeđim papirom tako da se ne može vidjeti slažu li djelatnice knjige po policama. Informaciju smo zato potražili od Vanje Čučkovića, voditelja Odjela maloprodaje u "Znanju".

- Radovi su nam se malo otegli, ali uskoro otvaramo. Najkasnije za dva tjedna. Upravo nam treba stići namještaj, a onda će naši djelatnici složiti asortiman. Knjižara će se ubuduće prostirati na 110 četvornih metara i nudit će sličnu robu, kao i ranije. Dakle, koncept će biti; beletristika, publicistika, udžbenici, papirnica, školski pribor, darovni program, ali i multimedija i knjige na engleskom i njemačkom i to ne samo turistika, nego i sva ostala izdanja - kazao nam je Čučković.

Upitali smo ga i što će biti s bivšim djelatnicima knjižare, koji godinama rade tamo, budući da se kvadratura "Krleže" smanjila.

- Svi ostaju na svojim radnim mjestima. Nema smisla mijenjati pobjednički tim - potvrdio je Čučković.

Ključ je čvrsto u 'Morpurgovoj' bravi

S druge strane Pjace, na vratima zatvorene knjižare "Morpurgo", koja je od 1860. godine djelovala na istoj lokaciji, revoltirani sugrađani su nalijepili obećanja gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koja je izgovarao 2017. godine, kada je brojao svoje prve dane na poteštatskoj dužnosti. Jedno od njegovih obećanja bilo je i vraćanje života u središte grada, a prije dvije godine je najavio skoro aktiviranje "Morpurga", no, očito je da do toga još nije došlo. Vrata su i dalje čvrsto zatvorena.

 

#SPLIT#KNJIžARE#PJACA#KUćA NAKIć