StoryEditor
Splitposljednja 'pločarica'

Centar Splita ostao bez jednog od svojih simbola, na njegovom mjestu niknut će apartmani! Građani negoduju, a investitor, otac poznatog splitskog političara, tvrdi: Morali smo...

Piše Andrea Topić
16. veljače 2019. - 15:40
split_panorame10-070617

Jedna od kamenih kućica u Bribirskoj ulici, simbola nekadašnjeg težačkog kvarta Dobri, barem onoga izvornog od kojeg je malo što ostalo, prije nekoliko dana sravnjena je sa zemljom.

Na njezinu mjestu niknut će apartmani. Bila je to jedna od posljednjih "pločarica", pokrivenih velikim bijelim kamenim krovom u tome gradskom kotaru. Sada je od nje ostala samo hrpetina prašine, dasaka i kamenja.

Potvrdio nam je to investitor Slavko Bralić, 84-godišnji otac poduzetnika Silvana Bralića, nekadašnjeg gradskog vijećnika s Liste Velog mista. Bralići su, među ostalim, suvlasnici tvrtke "Adriacink", koja je u vrijeme vladavine spomenute političke opcije u Banovini dobila posao postavljanja nosača tendi iznad ugostiteljskih štekata u sklopu obnovljene Rive.

I govori nam investitor, dok gledamo ostatke povijesti na tlu udaljenom niti desetak metara od velikog samostanskog kompleksa na Dobrome, da nije baš imao namjeru srušiti je, već se to dogodilo sasvim slučajno.

– Krenuli smo raditi rekonstrukciju kuće, ali ona se urušila čim smo takli krov. Sve je popadalo – ističe Bralić senior, pokazujući na susjednu betonsku jednokatnicu, također u njegovu vlasništvu, koja je praktički do jučer bila naslonjena na sada srušenu kuću, koja prema dokumentima iz zemljišnika i katastra nije bila upisana kao kulturno dobro.

– Susjednu kuću kupio sam osamdesetih godina. Isto je bila kamena, pa sam je srušio i napravio apartmane. Drugu kućicu kupio sam jer sam imao velikih problema sa svojom. Kad je kiša padala, svaki drugi dan 20 litara vode je odvlaživač vadio vani iz ove u kojoj su apartmani. Unutra su isto sve smještajni prostori, gosti su po internetu počeli pisati primjedbe da je vlažno… - sliježe Baralić ramenima, pa dodaje - što se moralo, moralo se.

– Sudski vještak je bio. Rekao da će se kućica srušiti sama od sebe. Kao ona u Varošu o kojoj ste nedavno pisali. Komad se već odlomio. I ja sam sada, vidite u kojim godinama, morao to kupiti – govori nam investitor, vadeći nacrte da vidimo kako je zamislio tu buduću kuću.

U istim će biti gabaritima kao prijašnja, obložit će je kamenom, u vrtu zasaditi naranče, ali jasno, neće to biti to…

– U Konzervatorskom zavodu su mi rekli da ova ulica ne spada pod njihovu ingerenciju. Ljudi dolaze, žale se da zašto smo je srušili. Rađena je od suhozida bila, crvi su pojeli daske. Kažem vam, sama od sebe bi pala pa ako bi nedajbože nekoga poklopila, bilo bi onda da zašto je nismo srušili. Sad se žale, kukaju. Volim i ja vidjeti kuću staru, lipu, ali u takvoj ne možeš živjeti. Ajme kamen, to je zlato, bogatstvo, govore da "zašto ste to napravili"… A, moralo se – zaključuje Slavko Bralić.

 

Izdvojeno

03. srpanj 2020 01:58