StoryEditor
Split‘ZAJEDNO SRETNI‘

Centar ‘Juraj Bonači‘ provodi važan projekt za život štićenika izvan domova: opremit će se za njih tri nove stambene jedinice, zaposliti stručnjaci, urediti kabineti...

Piše Antea Burazin
7. prosinca 2021. - 17:53

Pravo je vrijeme da prihvatimo jedni drugi bez obzira na razlike među nama, a upravo jedan takav projekt predstavljen je danas u Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači".

Projekt "Zajedno sretni" daje podršku deinstitucionalizaciji i transformaciji domova za socijalnu skrb. Ovim se žele poboljšati izvaninstitucijske usluge osobama s oštećenjem i invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

– Postati njihov borbeni glas u javnosti bila nam je nit vodilja tijekom ovog projekta čiji je cilj – zajedno biti sretni. Ovo je za njih, njihove roditelje i skrbnike, za naše djelatnike i za sve one kojima će ovaj projekt donijeti radost – rekla je Snježana Čotić, ravnateljica Centra, na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Centra.

image
Snježana Čotić
Joško Šupić/Cropix

Europski novac

– Ovaj projekt, vrijedan 11,5 milijuna kuna, sufinancirao je Europski socijalni fond na razdoblje od 36 mjeseci, točnije od 16. siječnja 2020. do 16. siječnja 2023. A projektne aktivnosti zvuče itekako obećavajuće.

Jačaju se kapaciteti s ukupno 60 stručnjaka za pružanje usluga izvan Centra, zapošljava se 18 stručnih radnika, u planu je opremanje tri potpuno nove stambene jedinice za pružanje usluge organiziranog stanovanja.

Također će se opremiti i kabineti u kojima će se pružati usluge rane intervencije, što uključuje stručnu pomoć djeci i njihovim roditeljima i psihosocijalnu podršku pomoću posebne specijalizirane opreme za rad – ponosno ističe Tea Ivić, projektna administratorica.

No, to nije sve, nabavili su i tri dodatna vozila kako bi njihov tim uvijek bio na raspolaganju, a da bi se javnost bolje upoznala s važnošću toga da osobe s teškoćama trebaju živjeti i izvan institucija kao dio zajednice, organiziraju i dvije konferencije, tri okrugla stola, uspostavljaju web-stranicu i snimaju kratki dokumentarni film.

– Upravo na tom tragu, idemo sve više k osamostaljivanju osoba iz Centra. Trenutačno imamo dvije stambene jedinice, jednu u Splitu, a jednu u Makarskoj, u kojima živi po nekoliko štićenika našega Centra.

Možemo reći da se iznimno veselimo što možemo reći da su se snašli odlično. Susjedi i okolina su ih prihvatili, oni normalno žive, idu na posao, obavljaju sve aktivnosti, kupnju namirnica i ostalo – kaže nam Karla Matić, psihologinja koja je u Centru zastupnica za organizirano stanovanje.

image
Karla Matić
Joško Šupić/Cropix

Duga lista čekanja

Osim rada Odjela u Splitu, članovi tima rade u podružnici u Sinju, koju fizioterapeut posjećuje dvaput, a psiholog jednom tjedno. Kao vrlo važan segment ističu uključenje roditelja i skrbnika u proces terapije, jer su oni ti koji postave terapiju koja odgovara djetetu, a roditelji su ti koji su aktivni nosioci terapije.

Jedan od već dugotrajnih problema Centra je duga lista čekanja, za koju kažu da će je ovim projektom nastojati smanjiti.

– Procedura je takva da dijete s roditeljem ili skrbnikom prvo ide u Centar za socijalnu skrb u kojem se odredi što je djetetu potrebno, nekad je to samo logoped, nekad defektolog, ovisi.

Uvijek radimo na smanjenju liste, jedno vrijeme smo doveli to do minimuma, no uvijek se ona na kraju poveća. Trenutačno imamo 40 korisnika koji čekaju, nadamo se da ćemo to ovim projektom smanjiti – poručuje ravnateljica Čotić i poziva sve da prihvate u zajednici sve osobe s poteškoćama i pomognu im u samostalnom životu.

item - id = 1149342
related id = 0 -> 1160080
related id = 1 -> 1160021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 09:22