StoryEditorOCM
SplitSVIMA DOBRO

Čelnik Županijske skupštine predlaže da država izdaje vaučere od 30 eura za svakog učenika koji se želi baviti sportom

Piše Split SD
12. siječnja 2023. - 18:40

Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije predlaže uvođenje vaučera od 30 eura za svakog učenika u osnovnoj školi koji se želi baviti sportskim ili kulturnim aktivnostima

- Imate jedno dijete koje trenira rukomet, drugo svira trubu u gradskoj glazbi, a treće pleše folklor? Odlično. Želimo da se naša djeca bave različitim aktivnostima, da budu u društvu i na otvorenom, a ne da stalno "bulje" u ekrane.

Želimo da se razvijaju i psihički i fizički, da budu zdrava i sretna.Međutim, to košta! Nešto više, nešto manje, plus prijevoz, nije to mala cifra.

Tko to može sebi priuštiti? Prosječna hrvatska obitelj? Teško. Evo rješenja - uvedimo vaučere u iznosu od 30 eura za svakog učenika u osnovnoj školi koji se želi baviti sportskim ili kulturnim aktivnostima.

Roditelji i djeca izabiru gdje će se upisati, čime će se baviti, što će trenirati… A država taj iznos uplaćuje izabranom sportskom klubu, kulturnom-umjetničkom društvu, dramskom kazalištu, glazbenoj školi, skautskoj udruzi... Kao članarinu, školarinu, kako god hoćete - navodi Šimundić.

image
Vladimir Duganžić/Cropix

Time, nastavlja, roditelji imaju manje troškova, djeca imaju mogućnost baviti se različitim aktivnostima, a klubovi, društva i sl. ne moraju strepiti hoće li skupiti dovoljno za svoje djelovanje.

O našim, zajedničkim novcima odlučuju građani (roditelji i djeca), a ne samo političari. Svi zadovoljni. Siguran sam da će izvršna vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji imati sluha za ovaj prijedlog i da će izdvojiti sredstva barem za one učenike koji žive u slabije razvijenim općinama i gradovima.

Nadam se da će i Vlada RH prepoznati dobrobiti ovog prijedloga i da će vrlo brzo uvesti vaučere za sportske i kulturne aktivnosti za svakog učenika u Hrvatskoj. Prvi sam predložio uvođenje besplatne marende za sve učenike u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kampanji za lokalne izbore u proljeće 2021. godine - podsjetio je.

Župan je taj prijedlog prihvatio i već u proračunu za 2022. izdvojena su sredstva za to, barem u školama na području slabije razvijenih općina pa je Vlada u proračunu za 2023. godinu predvidjela sredstva za sve školarce u cijeloj Hrvatskoj, da svako dijete može dobiti obrok u školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 07:48