StoryEditorOCM
SplitTAMARA

Čelnica splitskog Možemo i jedina osoba koja je dosad zaista dala ostavku: ‘Ivoševićevi ispadi nisu greška nego način djelovanja, a Puljak za uspjeh ne bira sredstva‘

Piše split sd
8. travnja 2022. - 09:39

Tamara Visković iz lijevo-zelene koalicije Pametno za Split i Dalmaciju – Možemo! - Nova ljevica je prva gradska vijećnica koja je, do ovog dana, i službeno podnijela ostavku na svoju poziciju. U intervjuu za portal Una je izjavila da splitski gradonačelnik Ivica Puljak 'nikada nije imao problem odreći se suradnika kada je to bilo politički oportuno', a kao primjer je navela parlamentarne izbore kada je, dan prije predaje lista DIP-u, formirana koalicija s Dalijom Orešković, čime su preko noći izbrisali s liste dvije trećine dotadašnjeg članstva. Napomenula je i da je ta pragmatičnost suština uspjeha Puljkovih.

Natuknula je i kako, a komentirajući aktualnu situaciju, gradonačelnik nema ovlasti 'dati otkaz' svom zamjeniku te da bi guranjem Ivoševića u pozadinu stvorio sebi 'vrlo neugodnog neprijatelja', kao i da, zbog toga, možda nije imao ni izbora nego uraditi učinjeno. Za Bojana je pak rekla da je 'popularnost stekao kao osoba koja glavom ide gdje mnogi ne bi ni štapom, nema puno skrupula i sa zadovoljstvom se baca u konflikte'. Dodala je da dogradonačelnik teško prešutjeti svoje ogorčenosti, čak i kad bi to bilo pametno za njega.

Komentirajući nadolazeće izbore i Puljkovu egidu o 'referendumu između prošlosti i budućnosti', a zapravo o poželjnosti samog Ivoševića na trenutnoj poziciji, Visković je primijetila da je cijela država, na čelu sa Splitom, duboko nezadovoljna, s malo povjerenja u institucije i sustav. Kaže da je u takvom okruženju 'onaj koji rješava stvari po kratkom postupku' i 'barem nešto radi', postaje ikona pravednosti i dosljedne javne politike koja našem društvu nedostaje.

Visković kritizira i javnu kulturu Hrvatske koja u sebi sadrži elemente nasilja, šovinizma i fatalizma, nudeći dalmatinske primjere utjelovljene u 'neka je on njemu reka' mentalitetu, dišpetu kao sveopćem spiritus movensu i  'a on ti je takav' zaključcima. 

Koordinatorica splitskog Možemo! prepoznaje stres i odgovornost koja ide s pozicijom vođenja grada, ali ističe kako smatra neopravdanim 'policijsko zatvaranje ulice i preturanje kuće u potrazi za fiktivnim oružjem jer se neko posvađao sa zamjenikom oko banalnog komunalnog problema, s time da se i najgoroj osobi kaže da će joj se 'pročešljati obiteljsko stablo', da se legitimnim tijelima ustanove ili poduzeća prijeti da će 'letit',  a novinare rutinski pritišće s pozicije moći'. Visković upozorava da to 'nije greška nego način djelovanja'.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Daljnu suradnju s trenutnom upravom a priori ne isključuje, ali će preduvijet za to svakako biti odbacivanja optužnice protiv Ivoševića. Kaže da su, uostalom, programski partneri samo tražili da dogradonačelnik odstupi ukoliko optužnica bude potvrđena i da ne razumije koja je svrha kolektivne ostavke pred godinu dana instaliranog trijumvirata. 

Mišljenja je da bi, čak i da Puljak opet 'pobijedi', to mogla biti Pirova pobjeda, jer se lako može dogoditi da će buduću većinu u vijeću biti teže formirati od sadašnje. Navodi i kako je gradonačelnik imao 'razmjerno lagane partnere' koji nisu djelovali po uobičajenom principu 'ucjena, trgovine, teških kompromisa i intervencija stranačkih 'vertikala''.

Prognozira i da će splitska desnica sačuvati trenutnu poziciju, u kojoj joj sada nedostaju tri ruke za većinu, a da bi nalaskom kvalitetnog kandidata mogla sebi otvoriti i put do čelnih pozicija. Također ističe i da se funkcionalno gradsko vijeće može očekivati tek na jesen ili krajem godine, što znači da je ova godinu otpisana. 

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 04:01