StoryEditor
SplitVIJESTI IZ BANOVINE

Čeka se da samo vijećnici dignu ruke: Grad se zadužuje 100 milijuna kuna, ali ne dira plaće. Stadion u Žrnovnici i POŠK-ov bazen idu Javnoj ustanovi

9. rujna 2020. - 08:45
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podnijet će izvješće o svom radu za drugu polovicu prošle godine Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

S obzirom na točke dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za 14. rujna, možemo očekivati vruću raspravu, u skladu s temperaturama zraka koje se najavljuju idućih dana.

Među njima su svakako najvažnije rebalans proračuna i kreditno zaduženje Grada od čak 100 milijuna kuna! No, krenimo redom. Ovogodišnjim rebalansom proračun bi se smanjio za 20 posto - s planiranih 1,27 milijardi kuna na milijardu i 21 milijun kuna. Pad od 17,4 posto bilježe i porezni prihodi koji su bili planirani u iznosu od 535,8 milijuna kuna, a ostvarit će se 442,8 milijuna.

S druge strane, ovim Izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu ukupni rashodi planirani su u iznosu od 1,154 milijardu kuna, što je za 118,23 milijuna kuna manje u odnosu na prvotni plan.

Prihodi od prodaje nefinancijske imovine u iznosu od 24,97 milijuna kuna su ostali nepromijenjeni s obzirom na očekivane prodaje stanova za branitelje kao i otkup društvenih stanova prema važećim ugovorima i ratama otplate.

Neizvjesna situacija

Naravno, u obrazloženju ovog temeljnoga gradskog dokumenta stoji kako su glavni razlog ovako lošeg financijskog rezultata "posljedice pandemije koronavirusa koja se negativno odrazila, ne samo na zdravsteni i socijalni standard, već i na gospodarsku aktivnost čitavoga svjetskog gospodarstva, pa tako i na razini Republike Hrvatske". S druge strane, rashodi za sve koji plaće primaju posredstvom lokalnog proračuna trebali bi se smanjiti za samo 0,7 posto u odnosu na temeljni financijski plan, te iznositi gotovo 458 milijuna kuna ili 45 posto svih gradskih obveza.

image
Dragan Brtan, pročelnik za financije odgovarat će na brojna pitanja o rebalansu proračuna 
Duje Klarić/CROPIX

Kad se uzmu u obzir mjere države i Grada za pomoć gospodarstvenicima i sugrađanima zbog pandemije, splitski je budžet po toj osnovi "kraći" za gotovo 380 milijuna kuna. No, bojimo se da crnim brojkama tu nije kraj jer u Banovini napominju kako su razmjeri i trajanje ekonomskih poremećaja kao posljedica korona-krize još uvijek neizvjesni.

S obzirom na značajan pad prihoda poslovanja, a slijedom potpisanih ugovora o javnoj nabavi za realizaciju gradskih investicija i preuzetih obveza, ovim izmjenama proračuna, gradska uprava planira dugoročno kreditno zaduženje u maksimalnom iznosu od 100 milijuna kuna.

Taj je novac predviđen za realizaciju niza projekata - dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića "Ružmarin", dogradnju Osnovne škole "Kamen-Šine", uređenje knjižnice, multimedijskog centra i parkirališta OŠ "Brda", energetsku obnovu osmoljetki "Pojišan", "Skalice" i "Mertojak", garažu na Mertojaku i u Vrazovoj, energetsku obnovu vrtića "Latica", uređenje Žnjanskog platoa, dvoranu na Trgu Hrvatske bratske zajednice, hospicij sestara Matošić, Primoštensku ulicu, izgradnju prometnica unutar DPU-a južno od Velebitske i Bračke, uređenje Centra za autizam u Spinutu, te izgradnju Puta iza nove bolnice s priključkom.

image
Vladimir Dugandžić/CROPIX

Novac će se utrošiti i za provedbu EU-ova projekta "Palača života", za investicijsko održavanje gradskih cesta i ulica te za Smart city - aplikaciju.

'Športskim objektima' više posla

Vijećnici će također raspravljati o izmjenama odluke o osnivanju Javne ustanove "Športski objekti" koji bi, ako vijećnici to podrže, trebali preuzeti upravljanje nad bazenom POŠK-a na Zenti nakon što je Grad raskinuo ugovor s OVK-om POŠK zbog lošeg održavanja, o čemu smo nekoliko puta pisali. Također, ova bi gradska ustanova preuzela upravljanje i održavanje nogometnog stadiona u Žrnovnici.

Bit će riječi i o suglasnosti "Parkovima i nasadima" za kreditno zaduženje od 22 milijuna kuna u Privrednoj banci Zagreb za izgradnju nove upravne zgrade i pogona na Mostinama, kao i o Izvješću o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine.

Vijećnicima će na sjednici biti predočena godišnja izvješća o poslovanju gradskih poduzeća za 2019. godinu, kao i izvješće o uspostavi održivoga gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje od listopada 2019. do siječnja 2020. godine, te za razdoblje od veljače do lipnja ove godine.

Kredit po najvažnijim stavkama:


21 milijun kuna - dogradnja OŠ "Kamen-Šine"

15,5 milijuna kuna - dogradnja DV-a "Ružmarin"

7,2 milijuna kuna - garaža na Mertojaku

6,25 milijuna kuna - investicijsko održavanje gradskih cesta

5,2 milijuna kuna - Hospicij sestara Matošić

5 milijuna kuna - dvorana na Trgu HBZ

4,1 milijun kuna - uređenje Žnjanskog platoa

3,65 milijuna kuna - Uređenje Centra za autizam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 20:55