StoryEditor
Splitza svakog ponešto

Čeka nas bogat program za Sudamju: pogledajte kako će Splićani proslaviti dan svog nebeskog zaštitnika

Piše PSD
4. svibnja 2019. - 12:41

Ovogodišnja središnja proslava blagdana svetog Dujma i Dana grada Splita obilježit će se u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. svibnja prigodnim i bogatim programom. Na Rivi će ova dva dana biti upriličen tradicionalni sajam Sudamje.

Službeni, protokolarni dio obilježavanja Dana grada započet će polaganjem cvijeća na grobove preminulih splitskih gradonačelnika na Lovrincu u ponedjeljak u 8.30 sati, a nastavit će se Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u 10 sati, na kojoj će ovogodišnjim laureatima biti uručene i nagrade Grada. Točno u podne, podizanjem zastave Republike Hrvatske pred Banovinom, obilježiti će se obljetnica Javnog prosvjeda.

U večernjem dijelu programa otvorit će se Moćnik te će uslijediti svečana Večernja. Potom će, povodom 40. obljetnice upisa Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita na Listu kulturne baštine UNESCO-a, na Peristilu uslijediti Smotra povijesnih postrojbi i udruga nematerijalne kulturne baštine iz cijele Hrvatske predvođena KUD-om Jedinstvo, našim splitskim stogodišnjakom!

Sam blagdan svetog Dujma započet će budnicom Gradske glazbe Split ulicama grada, a potom će s Peristila u 10 sati krenuti procesija prema Rivi gdje će se slaviti sveto misno slavlje. Zatim će se s Matejuške oglasiti plotuni Dubrovačkih trombunjera, a na splitskoj ribarnici podijelit će se dvije tisuće porcija janjetine s bižima.

Nakon tradicionalne tombule na velikoj pozornici na Rivi održat će se koncert „Ključ života“ na kojem će nastupiti 10 izvođača: Neno Belan, Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Jole, Guliano&Diktatori, Tiho Orlić, Dalmatino i Domenica. Koncert koji će biti u direktnom prijenosu HTV-a ove godine ima humanitarni karakter, a putem „call centra“ u klaustru crkve sv. Frane prikupljat će se sredstva za Dječju traumatologiju Odjela za fizikalnu medicinu splitskog KBC-a. Fešta će, kao i svake godine, završiti velikim vatrometom s Gata sv. Nikole.

Drage građanke i građani Splita, cijenjeni gosti! Na dobro vam došla fešta svetog Dujma i Dan grada Splita!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 02:44