StoryEditor
Split72 sata bez kompromisa

Čak 700 mladih Splićana volontirat će puna tri dana, i građani se mogu uključiti doniranjem higijenskih potrepština i hrane

19. listopada 2018. - 13:03

Čak 700 mladih iz našeg grada odazvalo se humanitarnom projektu "72 sata bez kompromisa", koji se petu godinu zaredom održava u Splitu i diljem naše zemlje.

Međunarodni je to volonterski projekt za mlade koji promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. 2014. godine započeo je u našem gradu, a do danas mu se priključilo 10 hrvatskih gradova – Dubrovnik, Metković, Sinj, Zadar, Zagreb, Sisak, Slavonski brod, Suhopolje i Osijek, gdje će od 18. do 21. listopada volontirati tri tisuće mladih.

Projekt je službeno startao sinoć kada je održana misa za volontere koji su tek tada doznali na kojem će od 50 volonterskih akcija na području Splita i okolice biti angažirani do 21. listopada.

- Mladi su voljni volontirati, daju svoje vrijeme i talente besplatno bez kompromisa. Do sinoć nisu znali gdje će volontirati, potpuno su se otvorili na poziv dobra da ih se šalje tamo gdje je najpotrebnije - kazao je Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, uoči početka projekta koji podupire predsjednica Republike Hrvatske.

Projekt u Splitu provodi udruga Studentski katolički centar Split – SKAC, koja je pripremila akcije poput besplatnog kozmetičkog tretmana za korisnike Caritasa, pa do fizičkih akcija uređenja okoliša.

Velika motivacija

- Ponosni smo što nam se ove godine priključio najveći broj volontera, njih 700, a akcija je prve godine održavanja krenula s 200 mladih. Između ostaloga, bit će tu akcija sa starijima i nemoćnima, vodimo ih u šetnju i družimo se s njima, bojimo i čistimo stanove najpotrebitijim obiteljima, za njih prikupljamo hranu i ostale potrepštine. Članove nekoliko udruga za djecu s teškoćama vodimo na terapijsko jahanje, djecu iz Maestrala vodimo na paintball. Uključili smo se s 50 volontera u akciju pošumljavanja Mosora – Boranka, a tu su još brojne akcije – nabrojala je Mariela Milošević, koordinatorica splitskog projekta koji provodi SKAC, a potporu im je pružilo Sveučilište u Splitu, te Studentski centar.

- Podržavamo ovu akciju, sretni smo što su se naši studenti, korisnici naših usluga odazvali u velikom boju. Ponosni smo što su odabrali plemenito djelovati, a ne vikend provesti na kavama - istaknuo je Marijan Bašić, voditelj studentskih domova SC-a, a na tom tragu je govorila Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC-a.

Naglasila je kako se nada da će ova "akcija" motivirati mlade da nastave volontirati u svojoj zajednici.

- Ova akcija dokazuje da se u 72 sata može napraviti mnogo, hvala za sve dobro koje ćete napraviti, za svaki obojeni zid, svaku radionicu s djecom i susret sa starijim osobama - kazala je Magda Vrvilo, pročelnica gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, dodajući kako će Grad uvijek biti uz mlade volontere, a isto je u ime Splitsko-dalmatinske županije poručila i Meri Maretić, županijska savjetnica za kulturu Upravnog odjela prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, te je zaželjela uspjeh humanitarnom projektu.

Organizatori su zahvalili mons. Marinu Barišiću, splitsko-makarskom nadbiskupu što će završni dan u nedjelju održati misno slavlje za volontere u 12 sati u prostorijama SC-a. Večer prije tamo će se održati zabava za volontere, studente i mlade, gdje će se prikupljati sredstva za Caritasovu Sigurnu kuću za žene i djecu.

Higijenske potrepštine i hrana se prikupljaju u Konzumovim trgovinama na Stinicama, Sirobuji i Mercatoru, za vrijeme trajanja akcije do nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 14:49