StoryEditor
SplitKORONA NA MEDICINI

Čak 29 stranih studenata je zaraženo, ali svjedoče o velikoj brizi splitske akademske zajednice: prodekan nam donosi lijekove, podrška je nevjerojatna

Piše HELENA LOVRIĆ
12. listopada 2020. - 11:30
Medicinski fakultet u Splitu opet je visoko podignuo ljestvicuCropix I Privatna Snimka

Već smo znali da Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu ima iznimne profesore i izvanredan ustroj studija, ali nakon vijesti o 29 COVID-19 pozitivnih studenata na studiju Medicina na engleskom jeziku, svoju ionako visoku ljestvicu podigli su još malo više.

Jedna od pozitivnih studenata, Vanesa Gjuka, studentica druge godine studija koja dolazi iz Norveške, objasnila nam je što se to dogodilo na fakultetu:

- Nakon prvih simptoma, posumnjala sam na mogućnost zaraze i odmah kontaktirala našu službu za studente. Promptno su mi dali sve upute i organizirali testiranje. Već tjedan dana sam u karanteni s blagim simptomima, najjasniji simptom koji imam je gubitak osjeta okusa i mirisa.

Naš prodekan, profesor Joško Božić nazvao je baš svakog studenta kako bi provjerio naše stanje i kako bi se uvjerio da smo dobro zbrinuti. Čak je osobno dostavljao medicinske potrepštine studentima jer ljekarne ne rade dostave. Mojoj kolegici dostavio je toplomjer i lijekove. Ostavio nas je bez teksta. Podrška koju imamo od naših profesora i fakulteta je nevjerojatna.

Doc. dr. sc. Joško Božić, prodekan za studij Medicina na engleskom jeziku, potvrdio je kako na studiju imaju 29 COVID-19 pozitivnih studenata, mahom studenata prve, druge i treće godine studija. Studij ukupno pohađa 292 stranih studenta koji dolaze iz ukupno 23 zemlje.

image
Joško Božić
MEFST

- Posebno smo bili zabrinuti za studente prve godine koji su u Splitu boravili tek nekoliko dana, njima je 18, 19 godina, tek su stigli na studij pa smo željeli osigurati sve što možemo kako bismo im olakšali ovu situaciju.

Odmah po saznanju za prva dva slučaja zaraze organizirali smo online nastavu za sve godine studija. Nastavnike smo pripremili na tu mogućnost i prije početka nastave pa su bili spremni. U nekoliko navrata smo imali radionice za nastavnike i asistente tako da je velik broj njih kroz rujan prošao trodnevni tečaj pripreme za online nastavu - govori nam prodekan.

Martin Trautmann iz Njemačke, student druge godine, javio nam se nakon online sata fiziologije, zadovoljan što se predavanja odvijaju u najboljem redu:

- Ja nasreću nisam zaražen, ali smo baš svi u samoizolaciji jer se nastava prva tri dana odvijala na fakultetu. Čak i ta tri dana, strogo smo pratili upute fakulteta o mjerama opreza. Svi smo nosili maske tijekom cijele nastave. Imali smo postavljene dezinficijense na fakultetu, mjerenje temperature, dezinfekciju učionica dva puta dnevno.

Uz sve te mjere nažalost virus se proširio. Za studente medicine na engleskom jeziku specifično je to što živimo u relativno uskom radijusu oko fakulteta, mnogi su i cimeri i jednostavno smo upućeni jedni na druge - svjedoči nam Martin.

Prof. dr. Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju i predsjednica Sveučilišnog povjerenstva za praćenje COVID-19, istaknula je kako Sveučilište intenzivno radi na edukaciji i prevenciji i naglasak stavlja na kulturu ponašanja. Sveučilište je osnovalo COVID punkt i pokrenulo telefonsku liniju iza koje stoji šest mladih liječnika. Oni upućuju studente na daljnje korake i dostupnu psihološku pomoć na hrvatskom i engleskom jeziku.

image
Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Moram istaknuti da nam broj međunarodnih studenata koji stižu u okviru Erasmus studentske razmjene - nije pao. Studenti se ne boje doći u Hrvatsku, trenutno imamo stotinjak studenata na različitim sastavnicama Sveučilišta. Pohvalila bih i akciju Studentskog zbora koji svakom studentu koji za tim ima potrebu, organizira prijatelja, takozvanog 'buddyja', koji zaraženim studentima donosi hranu ili lijekove, što je posebno važno za studente koji dolaze iz mjesta izvan Splita i Hrvatske - hvali Đurđica Miletić splitske studente.

Dr. sc. Joško Božić u svojim naporima nije vidio ništa neuobičajeno, samo je želio pohvaliti svoje kolegice, djelatnice Ureda studija Medicine na engleskom jeziku, Daliboru Behmen i Tinu Komar, koje su žrtvovale svoje vrijeme i bile u kontaktu sa studentima i bez kojih ova akcija podrške ne bi bila moguća.

Želio je naglasiti i dobru suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja SDŽ pa je na podršci zahvalio i prof.dr. Anamariji Jurčev Savičević te dr. sc. Marion Tomičić, kao i prof. dr. Zoranu Đogašu i dekanu Medicinskog fakulteta prof.dr. Anti Tonkiću.

Timski rad, nego što!

image
Medicinski fakultet još je jednom pokazao kako je odlično organiziran
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. listopad 2020 11:34