StoryEditorOCM
Splitsasvim običan dan

Burna sjednica Skupštine ‘Vodovoda‘: dogradonačelnik Kuzmanić optužuje Šutu da blokira provedbu natječaja, a on njega za politički obračun nakon što je izabran za čelnika HDZ-a

Piše Ana Franić
22. prosinca 2022. - 21:22

Sjednica Skupštine "Vodovoda i kanalizacije" danas je glavna tema u Splitu. Ide li društveni ugovor ViK-a u prilog trenutnom direktoru Tomislavu Šuti koji želi novi mandat ili aktualna gradska vlast želi smijeniti direktora, dva su glavna pitanja koja se vrte u medijskom prostoru, ali jasnog odgovora nema.

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić na svom Facebook profilu napisao je da Šuta s pozicije direktora na sve moguće načine blokira proces provedbe natječaja za izbor direktora i sabotira odluke Skupštine.

- Nakon što je u pripremi za današnju sjednicu Skupštine odbio omogućiti da se zapisnik o dokumentaciji prijavljenih kandidata na natječaj za direktora nađe na dnevnom redu, iako je to bilo izričiti zaključak i nalog sa 122. sjednice održane 14. studenog 2022., također je odbio i dopunu dnevnog reda s ovom točkom i prijedlogom izmjene Društvenog ugovora.

Naime, postojeći Društveni ugovor Društva, a koji je sklopljen u zadnjoj godini mandata gradonačelnika Krstulovića Opare, onemogućava izbor direktora tvrtke prema kriterijima stručnosti, te stavlja u povlašteni položaj postojećeg, politički izabranog direktora, što se izravno kosi s našim upravljačkim načelima i praksom u ostalim tvrtkama istog tipa u Hrvatskoj, kao i tvrtkama u vlasništvu Grada. Važno je reći da Grad Split ne može samostalno donositi odluke o odabiru direktora, već ih treba usaglašavati i s drugim vlasnicima, gradovima i općinama Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet - napisao je Kuzmanić.

Kuzmanić je na Skupštini bio kao ovlašteni predstavnik Grada, odnosno gradonačelnika kao predsjednika Skupštine i predstavnika većinskog vlasnika tvrtke,

- Glasao sam protiv usvajanja dnevnog reda koji nije uvažio odluke Skupštine i predložio da se nova sjednica sazove u najkraćem mogućem roku, 4. siječnja, do kada bi se ispoštovale sve procedure i omogućio izbor ili poništenje natječaja za direktora, o čemu odlučuje Skupština. I taj prijedlog odbio je direktor Šuta, najavivši da je upravo tada na godišnjem odmoru.

Napominjemo i kako sukladno važećim propisima i zamjenik direktora Društva mora biti izabran na natječaju, što je također nije provedeno, stoga rukovodstvo u trgovačkom društvu "Vodovod i kanalizacija" nema formalno-pravnu, već dominantno političku ulogu i funkciju.

Osim toga, direktor Šuta ignorirao je i zahtjeve Službe za unutarnje reviziju Grada Splita i odbio dostaviti zakonske zahtjeve za dostavljanjem tražene dokumentacije o poslovanju Društva.

Obzirom da je trgovačko društvo "Vodovod i kanalizacija" tvrtka od vitalnog interesa za grad i građane, ova gradska uprava inzistirat će na provedbi odluka Skupštine i zakona, te zaštiti javnog interesa i depolitiziranju upravljačkih pozicija, unatoč svim sabotažama i manipulacijama s pozicije političke moći, u pokušaju da se ViK zadrži kao posljednji bastion i taoc HDZ-a među gradskim tvrtkama - napisao je Kuzmanić. 

Direktor Šuta, s druge strane, demantira navedeno.

- Ja sam na čelu Društva od ožujka 2022. kao vršitelj dužnost jer je Skupština u sastavu četiri grada i 10 općina donijela jednoglasnu odluku. Zašto? Meni je bio istekao mandat i u ožujku je raspisan natječaj za direktora na koji sam se javio. Ne znam je li točno da kandidat kojeg je na to mjesto želio postaviti gradonačelnik Puljak nije ispunjavao uvjete natječaja, ali je činjenica da do današnjeg dana ja nisam postavljen. 

U međuvremenu, u studenom ove godine, predstavnici sadašnje gradske uprave grada Splita su pokušali naknadno poništiti taj natječaj i raspisati novi. Za to bi morali imati suglasnost Skupštine. Nisu je tada dobili - kazao nam je Šuta. 

Istaknuo je da se na skupštini odlučuje dvostrukom većinom što znači da bez obzira koliko je koji grad velik ili koliko ima stanovnika, jedan grad ima jedan glas u drugom krugu glasovanja. 

- Da bi prijedlog prošao, mora dobiti sedam glasova. Prijedlog da se natječaj poništi kojeg je dala uprava grada Splita nije tada dobio potreban broj glasova.

Danas je ponovo održana skupština Društva. Scenarij se ponovio, time da je sada uprava grada Splita, nakon što je prošao rok za pismeno slaganje s predloženim dnevnim redom ili nadopunu dnevnog reda, naknadno pokušala ubaciti na dnevni red skupštine prijedlog da se natječaj poništi.

To nije uspjelo pa su to pokušali na samoj skupštini. Ni to nije prihvaćeno jer je takvo naknadno interveniranje u dnevni red protivno Zakonu o trgovačkim društvima. Napominjem da uprava ne sudjeluje u ovoj proceduri već stručne službe i sama Skupština. Ja očekujem da se skupština i dalje drži zakona i po njemu postupa i na tome treba inzistirati. Postupanje po zakonu je moj moralni kodeks i stojim iza njega s punom odgovornošću - rekao je direktor ViK-a.

Osvrnuo se i na Kuzmanićevu izjavu da je odbio zahtjeve gradske Službe za unutarnju reviziju. 

- Ja sam sudski vještak, financijski stručnjak, za mene je revizija zakon i nema dokumenta kojeg nisam dao reviziji ako su ga tražili. Isključivo tko komunicira oko revizije su stručne službe VIK-a. Morali bi mi oni kojima se, može biti, ne sviđam iz drugih razloga, pronaći i neku drugu manu, a ne izmišljati neistine.

Ukupno gledano, nema drame! Postoji propis po kojem skupština Društva djeluje i odlučuje i na idućoj sjednici (koja bi ipak trebala biti zakazana nakon Sveta tri kralja, koliko znam, ljudi to slave) će se raspravljati o čemu članovi skupštine budu htjeli raspravljati. Ukoliko to bude poništenje natječaja starog devet mjeseci jer to uprava grada Splita inzistira, neka tako bude. 

Na koncu, ne mogu se oteti dojmu da je na djelu klasičan politički obračun nakon što sam izabran za predsjednika HDZ-a. U ožujku kad su me imenovali za direktora za gradsku vlast sam bio dobar direktor koji uspješno vodi poslovanje firme, a nakon izbora za predsjednika splitskog HDZ-a krenulo se u odmazdu i ad hominem kampanju - za kraj je kazao Šuta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 20:33