StoryEditor
Splitpodizanje paušala

Burna rasprava iznenadila Oparu: Ne bojim se preuzeti na sebe nepopularne mjere, za razliku od politikanata koji bi se najradije svidjeli nekome!

22. siječnja 2019. - 18:52

Nakon najave da gradska vlast želi značajno podići paušal za privatne iznajmljivače, iz redova Kerumova HGS-a ocijenili su kako je prijedlog njihova koalicijskog partnera HDZ-a – nebulozan, što je bio jasan znak kako cijela priča na Gradskom vijeću neće proći.

Kerumovi ljudi okreću leđa gradonačelniku Opari i splitskom HDZ-u: Protiv smo povećanja poreza malim iznajmljivačima, taj prijedlog je nebulozan!

Banovina ignorira i javnost i pravo: Kuščevićevo ministarstvo potvrdilo da je Grad u proceduri podizanja paušalnog poreza iznajmljivačima prekršio zakon!

Javio se i oporbeni SDP pozivajući kolege iz drugih stranaka u splitskom parlamentu da podrže njihov prijedlog te donesu odluku da se paušalni porez po turističkom krevetu neće podizati.

Burna rasprava u javnosti oko novog nameta za iznajmljivače iznenadila je gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.

– Grad Split daje prijedlog za podizanje paušala kao što su to podigli brojni gradovi. Čudi me jedino što se oko toga radi velika tema. Činjenica je da je prihod od 22 tisuće kreveta, od kojih je 19 tisuća baš u gradu, nedostatan za pokrivanje osnovnih troškova održavanja gradske infrastrukture. "Čistoća" se trudi očistiti grad, a lani je ispostavila račun od 27 milijuna kuna samo za čišćenje jezgre, odnosno za 13 tisuća tona smeća.

- Unatoč novom cjeniku za odvoz smeća, plaćamo najnižu cijenu u Hrvatskoj. Onih 19 tisuća kreveta u gradu vrti godišnje oko 370 milijuna kuna, a prihod koji bismo dobili predloženom projekcijom ubiranja paušala u iznosima od 300 do 750 kuna bio bi manji od 12 milijuna kuna. Znači, i dalje nam za odvoz smeća nedostaje 15 milijuna.

- O visini paušala govorit ćemo na Gradskom vijeću kad se budu iznijeli svi argumenti, pa pozivam stručnjake da iznesu svoje prijedloge – kazao je poteštat, poručivši kako se "ne boji preuzeti na sebe nepopularne mjere, za razliku od politikanata koji bi se najradije svidjeli nekome".

Iz povećanog prireza, dodao je Krstulović Opara, financiraju se, među ostalim, i centri darovitosti za osnovce, besplatni udžbenici i oprema, te naknada za treće dijete u iznosu od 55 tisuća kuna.

– To je u konačnici iznos između dva i pol i tri posto prihoda malih iznajmljivača, a od toga nitko neće propasti. Uostalom, kod nas se stanovi ne iznajmljuju studentima i podstanarima, nego turistima. Konačno, novac od paušala preusmjerit ćemo u gradsku jezgru, odnosno u one kvartove koji imaju najveći turistički pritisak, a koji će iduće sezone biti još veći. Grad živi od turizma i za turizam i ovo ne radimo protiv turizma – naglasio je gradonačelnik.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:45