StoryEditorOCM
Splitpoznati poduzetnik dragan jurišić poručuje da ostaje u uvalama

BURA U PLIĆAKU Jenki: Trstenik, Kaštelet i Kašjuni su moji! Potrošio sam 30 milijuna kuna u uređenje

Piše PSD.
22. veljače 2011. - 22:20
Akcija čišćenja Kašjuna koja se odigrala u nedjelju, na površinu je izbacila i ništa manje problematično pitanje o koncesionarima splitskih plaža. Iako su mu lani u travnju formalno istekle koncesije za plaže na Kašteletu i Kašjunima, a još prije toga i koncesija za trsteničku plažu, Dragan Jurišić Jenki sebe i nadalje smatra koncesionarom tih triju plaža.

‘Bile su poput Karepovca’

– Nitko mi nije službeno potvrdio da su mi koncesije istekle, a na ovim plažama sam već 15 godina, dakle i prije nego su se koncesije počele dodjeljivati. Uložio sam 30 milijuna kuna u plaže, one ovako izgledaju zahvaljujući meni. Kad sam došao na marjanske plaže, one su izgledale kao Karepovac – govori Jenki, kojeg se po medijima prije desetak godina prozivalo da bespravno nasipa plaže.

– Izradio sam prijedlog da Grad, koji je svojedobno ulagao oko 3,5 milijuna kuna u uređivanje plaže, prepusti koncesionarima da o svom trošku uređujemo plaže i da se to prizna kao ulaganja.

Kad je trebalo sa Županijom sklopiti ugovore o koncesijama, oni nisu imali iskustva, pa sam dobio ugovore za Trstenik na dvije godine, a za Kaštelet i Kašjune na pet godina.

Bilo je rečeno da će se nakon isteka ugovora pobliže odrediti buduća pravila, ali od toga nema ništa, tvrdi Jenki i dodaje kako ni jedna gradska vlast, uključujući i ovu, nije pokazala sluh da se problem upravljanja plažama riješi.

Trošenje novca

– Umjesto toga, osnovana je gradska tvrtka “Splitske plaže” kojoj je, po meni, jedini cilj da zaposli ljude i bespotrebno troši novac iz proračuna, kazuje Jenki koji priznaje da već tri godine Županiji i Gradu ne plaća koncesiju ni koncesijska odobrenja, nego samo najam objekta na plaži ispod Kašteleta.

– Nikakav sporazum o priznavanju ulaganja nije bilo moguće postići, a naplaćivali su mi - koncesiju, koncesijsko odobrenje i najam, što nema smisla. Digao sam sudsku tužbu pa se ne može raspisati natječaj za koncesije, dok se taj spor ne okonča, kazuje Jenki.

U Županiji imaju posve drugu priču. Predsjednik komisije za utvrđivanje granica pomorskog dobra, Željko Mišić, kazuje kako Jenkija više ne smatraju koncesionarom.

– Koncesije su Draganu Jurišiću istekle. On je pokrenuo sudski spor jer bi htio da mu se prizna ulaganje u bespravno nasipanje plaže, što Županija ne želi prihvatiti. Na plaži Kašjuni nalazi se i bespravno postavljen kontejner.

S Gradom treba vidjeti hoće li ga ukloniti, kako se ne bi dogodilo da je Jenki u posjedu ugostiteljskih sadržaja, a da budući koncesionar dobije na korištenje samo plažu, ljuljačke i suncobrane, jer to ne bi bilo isplativo. Najbolje bi bilo da novi koncesionar dođe na čist teren, a dotle se o čišćenju plaže treba brinuti Grad,  smatra Mišić. Jenki misli da nitko osim njega ne treba čistiti tri plaže.

– Trstenik i Kaštelet se redovito čiste, a Kašjuni izvan sezone po potrebi. Ne vidim razloga da “moje plaže“ udruga koja je došla čistiti Kašjune koristi za neke svoje obračune s Gradom, smatra Jenki.

sandi vidulić

Moguća repriza Prve vode

Prema GUP-u i za Kašjune se, kao i za Prvu vodu, može provesti natječaj za gradnju ugostiteljskog objekta. Jenki tvrdi da ne zna ništa o tome i da je protiv gradnje.

– “Nirvanu“ i spokoj na Kašjunima ne bi trebalo remetiti nikakvom gradnjom. Ali, ako ju je GUP predvidio, gdje su bili oni koji se sada bune kada se GUP usvajao – smatra Dragan Jurišić Jenki.


‘Splitske plaže’ spremne čistiti

Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor iz Grada, no prošli put je Željana Klein, direktorica “Splitskih plaža”, rekla da će ta tvrtka preuzeti čišćenje plaže ako se za mjesec dana ne nađe koncesionar za Kašjune. Lani je Grad za čišćenje plaža u proračunu predvidio 800 tisuća kuna, no u Službenom glasniku iz prosinca, pod plažama koje održava Grad, ne spominju se Kašjuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 19:16