StoryEditor
SplitTežački put

Buna na Mejašima zbog kanalizacije: "Neka nam daju 300 eura po kvadratu! Oni bi kopali po našem, a ne bi platili"

Piše PSD.
5. veljače 2014. - 10:33
Ovo šta se nama dogodilo ispred kuće, toga nema ni u Ukrajini. Agencija EKO-Kaštelanski zaljev postavlja kanalizaciju na Mejašima i došli su nasilno polagati cijevi na putu ispred naše kuće, na parceli koja je već godinama vlasništvo moje obitelji, a gradilište im je osiguravalo desetak policajaca. Za nevjerovati!

Ispričao nam je to Mirko Buzov, vlasnik obiteljske kuće na Mejašima, na adresi Težački put 19, ispred koje je prije nekoliko dana u 9 sati ujutro Agencija EKO-Kaštelanski zaljev počela radove na kanalizacijskom sustavu. Budući da obitelj Buzov i njihovi susjedi, obitelj Ivančević, nisu bili suglasni za izvođenje tih radova dok ih se ne obešteti, osim radnika i strojeva na gradilište su došli i policajci. I to, kaže Buzov, previše njih.

Neka bude javno dobro


- Radnici su nekoliko dana ranije već počeli radove na putu sjeverno od naše kuće, gdje se nalazi dio gradske zemlje, a dio naše. I tamo su postavljali šahte i cijevi, usprkos našem protivljenju. Mi smo tražili da oni nama najprije dadu naknadu za tu zemlju, pa da to bude javno dobro, ali ništa od toga za sada. A onda nam počeli kopat i isprid kuće. Suprotstavio sam se, ali oni su rekli da imaju sve potrebne papire - priča nam Mirko Buzov, koji drži da su svi ti papiri lažni, a izvođači rade na svoju ruku.

Uglavnom, kako priča Mirko, nekoliko dana prije nego što će im teška mehanizacija doći pred kućni prag, građevinari su ih obavijestili da maknu automobile s puta jer će početi raditi. A onda im je, pričaju Buzovi, dan uoči početka radova, i policajac navratio do kuće i obavio razgovor kako bi spriječio eventualno nasilje...I konačno su im došli na vrata bageri, majstori i policija, no ubrzo su ustanovili kako stanari Težačke nisu nasilni, pa su napustili mjesto događaja, a radovi su se nastavili...

Pitamo Buzova kako bi on riješio tu, kako on drži, veliku nepravdu, budući da je javna kanalizacija ipak nužna u 21. stoljeću.

- Ja bih najviše volio da su nam platili. Po tržišnoj cijeni, nekih 300 eura po kvadratu, i da to onda bude javno dobro - kaže Mirko.

S njim se slaže i mladi mu susjed Robert Ivančević, koji je svojim automobilom pripriječio put bagerima. No nakon što mu je, kako navodi, policija zaprijetila da će s njim u stanicu a da će mi auto ukloniti pauk, auto je parkirao u dvorište.

- Oni bi kopali po našem, a ne bi platili. E, pa ne može tako - kažu naši sugovornici s Mejaša, suglasni u izjavi da im EKO agencija nanosi veliku nepravdu.

Agencija: Sve je po zakonu


No, Danijel Kukoč, izvršni direktor Agencije EKO-Kaštelanski zaljev, tvrdi da sve rade po zakonu, štoviše da će obitelji na čijim se parcelama izvode radove dobiti odštetu čim dostave račun na koji će im biti plaćeno, te da će im vrijednost imovine biti povećana jer jer dobivaju legalnu kanalizaciju koju do sada nisu imali.

A sve to se, nota bene, financira iz namjenske cijene vode koju plaćaju svi građani Splita, i to zbog projekta od državnog interesa. Na Mejašima se, naime, rade kolektori u sklopu kanalizacijskog sustava Split - Solin. Investitor je Vodovod i kanalizacija, a realizaciju vodi EKO Agencija za VIK.

- Radi se temeljem pravomoćne građevinske dozvole. Obitelj Buzov je sudjelovala u postupku nepotpunog izvlaštenja ustanovljenjem prava služnosti. Budući da stranka nije dopustila izvođenje radova, a o čemu postoje izvještaji u građevinskoj knjizi izvođača, Ured državne uprave donio je rješenje o izvršenju jer se radi o građevini za koju je zakonom određen opći interes. Djelatnik državne uprave koji ima ovlaštenje da izvođača radova uvede u posjed, ima pravo i na asistenciju policije, a isto je i primijenjeno u konkretnom slučaju. Sve navedeno provedeno je temeljem akata Ureda državne uprave - istaknuo je direktor EKO Agencije.
DIANA BARBARIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

More izvlaštenja

Danijel Kukoč nam je kazao i kako su do sada imali "more izvlaštenja", a vrlo rijetko je asistirala policija.

- To na Mejašima je bila iznimka. Izvlašteno je nekih pet-šest tisuća čestica, a samo za 10-ak je bilo angažirana policija, i to ne zato što smo je mi tamo poslali, nego zato što bi policija, nakon prethodnog razgovora s vlasnicima, procijenila da je to potrebno - kazao je Kukoč i izrazio nadu da će se situacija na Mejašima mirno okončati i da će svi biti na dobitku.


Buzovima pripadaju 7342 kune

Kako doznajemo u EKO Agenciji, obitelji Buzov pripada naknada od 7342 kune kao umanjenje vrijednosti nekretnine zbog toga što je u njoj izgrađen kanalizacijski kolektor.

- Obitelji Buzov je poslan dopis kojim se od njih traži da dostave račun na koju će im se platiti odšteta. Čim oni to dostave, bit će im plaćeno. Iznos odštete određuje sudski vještak, a u ovom slučaju su bila tri vještva, a za jedno su vještaka angažirali i članovi obitelji Buzov - kazao nam je Danijel Kukoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 02:47