StoryEditor
Splitgorka iskustva

Budite oprezni s ispijanjem džin tonika na mondenim splitskim mjestima, taj socijalno neosjetljivi koktel mogao bi vas zagrijati, a ne rashladiti

Piše Siniša Kekez
3. rujna 2021. - 16:28

Turistička sezona dobro prolazi, a konačno je omogućen ulazak i u kafiće pa ugostitelji malo manje grintaju. Cijene su, barem u Splitu, prilagođene stranim gostima, kava je još uvijek bliža 10 nego 20 kuna, a cijene piva, ovisno o količinama i markama, zaslužile bi ozbiljnije istraživanje. Raspon jela i vina, kao i njihove cijene, tražile bi još i više.

Zato ćemo se posvetiti džin toniku, piću za koje je, po starom dobrom receptu pokojne Union Dalmacije, bilo potrebno 0,5 decilitra džina, deci tonika, malo leda i limuna. Pio se tada džin tonik, baš kao i vekija ili štok kola ili votka juice, što bi se reklo, u potocima.

Takvim miješanim pićima presudila je već nekoliko desetljeća stara zabrana koja je ugostiteljima branila točenje decilitra pića pa su se s miješanih pića prebacili na samostalna. Jer, mimo troška, čovjek se osjećao glupo kad u jednoj čaši dobije jedno piće, a u drugoj drugo. Tako je skoro iskorijenjen i popularni "šišmiš" (i prije nego nam je "donio" koronu) s pipi i deci mineralne.

Kao i neki drugi običaji i navike s kojima prestanemo, tako se i navika pijenja džin tonika javi iznenada, mučki, naročito na ovim vrućinama. Nekoliko iskustava splitskih džinonostalgičara govore da s tim sentimentom treba biti oprezan jer bi vas njegovo ispijanje moglo zagrijati, a ne rashladiti.

Zagorčani životi

Jedan je znanac sa suprugom naručio dva džin tonika na finome splitskom mjestu. Bili su oduševljeni kako je džin poslužen u lijepoj širokoj čaši, kako su na površini plutali fini listići i bobice kao barčice na Matejuški te da je užitak neprispodobiv pijenjima u stara loša vremena. Ali kada su poželjeli platiti račun, trebao im je novi džin da se priberu. Svaki džin tonik koštao je troznamenkasto. Znanac je platio (supruga je skoro pitala može li na rate), ali opuštanje je bilo narušeno, probio ga je znoj kao da je popio mlaku pivu zidarušu. Danima nakon toga sjetno je pjevušio Balaševićev stih "Život mi je zato gorak kao tonik", a znanci su ga sućutno tapšali po ramenu.

Drugome je - također sa suprugom, zajedno je lakše - želja za džin tonikom došla u jednom finom splitskom restoranu, gdje velike, široke čaše i birani začini nisu iznenađenje nego standard. Opušteno uživanje tek je prekinuo konobar pitanjem je li sve u redu kao da je donio remek-djelo majstora kužine. Nakon drugoga takvog pitanja pogledao je račun i vidio da je ravan cijeni za koju bi dvoje ljudi moglo pristojno večerati. Naravno da je užitak ispijanja bio nepovratno narušen, a mjesečni kućni proračun ugrožen.

image
Džin tonik, piće za različite ukusu i džepove
shutterstock

Oni koji imaju potrebu kritizirati, mogli bi primijetiti da su oba džin tonika popijena na finim mjestima (ima srećom i znatno pristupačnijih, kako se može vidjeti na fotografiji koju je snimio dobronamjerni splitski čitatelj) ili kako to da se nitko od oba para nije sjetio naručiti jedan tonik za oboje. Takav netko mogao bi reći da smo odavno u Slobodnoj mogli pročitati da vješti Hrvati, osim što "kemijaju" vrhunska vina, piva i maslinova ulja, proizvode i vrhunske džinove s najboljim hrvatskim bobicama. A njihove su cijene visoke i za europske džepove. Uostalom i u dućanima je ponuda džinova od 30 pa do 500 kuna. Takav džin, miješan i s tonikom, drži cijenu. A još kad je i tonik poseban - a ima takvih, u tržištu smo - cijena je još viša kao za dobar stan na dobroj lokaciji. I nema tu plakanja. Pij i plati.

Ekstaze i mamurluci

Ali lako je kritizirati kad nisu kušao džin tonik metodom vlastitie kože. Obojica traumatiziranih imala su potrebu podijeliti svoja iskustva, koja se nisu ticala nepca nego džepa. I obojica su se, kao i njihove supruge, oprostila od ispijanja džin tonika na finim splitskim mjestima. Manjak u kućnom budžetu nekako su uspjeli nadoknaditi štednjom na hrani, gorivu i klimi te se čini da su financijski i psihološki uspjeli preživjeti taj izdatak.

Kako je dobro primijetio jedan od njih, lijepo je popit džin tonik na mondenom mjestu, ali ipak je bolje kupiti cipele, zimnicu ili školski pribor djeci. Možemo zamisliti što bi tek bilo da se atmosfera rasplamsala pa da su zaneseni parovi naručili dvije ili čak tri ture džin tonika. Ili da ih je bilo više u društvu, na primjer za rođendan, pa da je svatko popio po 4 -5 džin tonika?! Teško da bi im pomogao i prešutni minus.

image
Jedan diskretni splitski lokal nudi džin tonik uz nešto manje romantike, ali po znatno nižoj cijeni
Privatni album

Kao preporuka, bilo bi dobro da prije konzumacije, umjesto izravnog pitanja koliko košta koktel, znalački pitate s kojim džinom i tonikom pravite džin tonik. Ako je sve vrhunski, izgovorite se na žgaravicu, glavobolju ili alergiju i naručite čašu domaće vode, soka ili piva.

Neke stvari, kao džin i tonik, ipak treba ostaviti prošlosti. Ili drugima. Jer džin tonik u Splitu nije piće za šire slojeve, eventualno za domaće odlikaše i strane turiste. A mi ćemo od ovakvih cijena postati potpuni trezvenjaci ili se usmjeriti na opasne patvorene bućkuriše.

Jer džin je, kako mu ime kaže, piće za džinove.

item - id = 1124659
related id = 0 -> 1136969
related id = 1 -> 1136899
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:57