StoryEditor
Splitstudentski dom

‘Bruno Bušić‘ u novom ruhu: prvi stanari podno Marjana očekuju se već početkom srpnja

30. svibnja 2020. - 12:55
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Radovi na Spinutu u studentskom domu “Bruno Bušić” odvijaju se punom parom. Uređuju se sobe i učionice, montira se namještaj, dovršavaju se detalji i ušminkavaju prostorije, a uređuje se i okoliš.

Polako objekt dobiva svoju novu vizuru, a još “sitno” se odbrojava do konačnog završetka i otvorenja, koje je planirano krajem srpnja. Kako teku radovi i uređenje, jučer je provjerio i prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji nakon obilaska nije krio zadovoljstvo izgledom novoga studentskog doma.

– Kada čovjek pogleda zgradu izvana, a osobito kada uđe u nju, ne može ne biti oduševljen. Jedva čekam da dom bude ustupljen onima kojima je najviše potreban, a to su naši studenti. Drago mi je da na ovom projektu rade mladi i stručni ljudi, koji su završili naše fakultete i zapravo znaju što sve točno studentima treba – kazao je rektor Ljutić.

Pozicioniranje Sveučilišta

Rektor je u društvu prorektora Tomislava Kilića, Ivane Pletković, predstojnice ureda Rektora, Ivana Žižića, ravnatelja Studentskog centra (SC), Marka Baričevića, šefa održavanja SC-a, te Marijana Bašića, voditelja Službe domskog smještaja i turističkih poslova u Studentskom centru, obišao zajedničke prostorije, ali i buduće studentske sobe.

– Ovo će biti hotel za studente. Imamo planove i maksimalnu potporu za izgradnju novog doma za smještaj studenata u sklopu Kampusa. S ovakvim projektima Split postaje vrlo atraktivan grad za studiranje, ne samo po svojim znanstvenim postignućima, već i smještajnim. Studentski standard je na visokoj razini i konstantno radimo na poboljšanju. S ovom zgradom dobivamo jednu veliku potporu u našim nastojanjima da pozicioniramo naše Sveučilište vrlo visoko na svjetskim ljestvicama uvaženosti pojedinih sveučilišta – zaključio je rektor.

Na Sveučilištu u Splitu studira oko 20 tisuća studenata, a koliko je novi dom potreban, zna Ivan Žižić.

– Svake godine zaprimimo oko 2000 prijava za smještaj u studentskom domu. Bez doma “Bruno Bušić” imali smo 800 kreveta, što je jako malo za grad poput Splita. Završetkom radova na domu imat ćemo 1250 kreveta, što neće biti dovoljno, ali opet je riječ o porastu, što je najbitnije, jer idemo naprijed. Mi već razmišljamo o gradnji novog studentskog doma, koji bi donekle pokrio trenutačne potrebe. Što više studenata možemo smjestiti, bit ćemo konkurentniji među ostalim sveučilištima – ističe Žižić.

Studentski dom “Bruno Bušić” izgrađen je 1978. godine za potrebe Mediteranskih igara u Splitu, a projekt rekonstrukcije doma i nadogradnje kata vrijedan je 63 milijuna kuna. S početkom nove akademske godine studenti će sigurno biti u novom domu, a iz Studentskog centra dodaju kako je moguće da prvi stanari uđu već u srpnju.

– Prije same rekonstrukcije dom je imao ukupno 131 sobu i 409 mjesta, a sada ćemo ovdje imati 465 mjesta za studente. Na svakom katu bit će čajna kuhinja i mala učionica. Svaka soba će biti klimatizirana, imat će vlastitu kupaonicu i hladnjak. U prizemlju će se nalaziti mala kantina te dvije učionice, od kojih će jedna biti multifunkcionalna, gdje će studentske udruge i studentski zborovi moći održavati svoje sastanke, debate, a bit će u potpunosti i tehnološki opremljena. U samom podrumu će se nalaziti studentska praonica i praonica za potrebe Studentskog centra – objašnjava Marijan Bašić.

Navodi dalje kako je uvjeren da slučajni prolaznik kada prolazi ispred zgrade misli da se radi o hotelu.

– Ovo je zapravo hotel za naše studente. U jeku korone izvodili smo radove sa svojim kooperantima i hrvatskom tvrtkom za namještaj i izgradnju. Najbolja je domaća proizvodnja i pamet. Prije dva dana smo imali energetski pregled zgrade i dobili smo najbolju moguću ocjenu, A+, a na krovu ćemo imati i solare. Cijena u trokrevetnoj sobi iznosit će 490 kuna, a u dvokrevetnoj 630 kuna. Mislim da je to vrlo povoljno za studentski budžet – zaključio je Bašić.

Radovi na rekonstrukciji doma “Bruno Bušić” počeli su u prosincu 2018. godine, a Neno Džaja nam je kazao kako ih pandemija koronavirusa nije zaustavila.

– Radili smo cijelo vrijeme. U početku, prva tri tjedna, kada je bio najveći broj oboljelih, bilo je straha među ljudima i vladala je neizvjesnost, jer nitko nije znao što nas čeka, ali sa smirenošću i strpljivošću uspjeli smo to prebroditi i nastaviti raditi bez problema. Uz poštovanje svih donesenih mjera, uspjelo se izbjeći zatvaranje gradilišta i zaustavljanje radova – kazao nam je Džaja koji je zadovoljan tempom radova.

Domagoj Pašalić: Mislim da će studenti biti oduševljeni

 

Za uređenje interijera prostora zadužena je tvrtka “Mundus Viridis”.

– Zajednički smo donijeli odluku o dizajnu i mislim da će studenti biti oduševljeni. Ovo je jedan od većih projekata na kojem radimo i zadovoljni smo dosad obavljenim poslom. Rok nam je dovršiti posao do kraja srpnja, ali mi se nadamo da ćemo naš dio uspjeti obaviti i do sredine tog mjeseca – kazao nam je Domagoj Pašalić, vlasnik tvrtke.

Izdvojeno

23. kolovoz 2020 14:58