StoryEditorOCM
Splitslučaj ‘kiosk‘

Brnadić opet kažnjen zbog vrijeđanja Ivoševića. Plaća tisuće eura kazni, ali ne odustaje: ‘Bit ću i operna diva...‘

Piše Marko Didić
25. siječnja 2023. - 13:41
‘Ovo je treća presuda protiv mene u zadnjih godinu dana. Prvi put sam kažnjen s 5000 kuna, drugi put s isto toliko i sada s 2654 eura‘Privatni album

Marijofil Brnadić (52) iz Splita, vlasnik tvrtke "Mater" j.d.o., hrvatski je branitelj koji u Trajektnoj luci u Splitu drži kiosk za čuvanje prtljage putnika. Jedan takav imao je i na Istočnoj obali, ali ga odlukom Grada Splita više nema jer su svi takvi objekti pozatvarani ili uklonjeni. Brnadić punu godinu dana ratuje s dogradonačelnikom Splita Bojanom Ivoševićem prozivajući ga po Facebooku, a da se tom osobnom obračunu ne nazire kraj, potvrdila je i nedavna presuda Općinskog prekršajnog suda u Splitu, koji je Brnadića kaznio s 2654 eura. U presudi stoji da je Brnadić kriv jer je 15. studenog 2021. godine preko Facebooka javno objavio fotografiju Bojana Ivoševića na koju je umetnuo tekst neprimjerenog sadržaja u kojem ga vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

– Rat je ovo, pajdo moj, ali budite sigurni da neću odustati dok svima ne dokažem kakav je on lik. S 20 godina prijavio sam se u vojsku i branio ovu državu. Nisam dobio nikakvu mirovinu za svoje braniteljske zasluge niti sam je htio, a Ministarstvo branitelja, točnije tadašnji ministar Fred Matić, pomogao mi je da dobijem ovaj kiosk koji je Ivošević zatvorio. Imamo pravo na zamjenski prostor i to sam napisao u dopisu Gradu Splitu u rujnu, ali odgovor još nisam dobio. Za taj ugašeni objekt plaćao sam sve dažbine, ni kune duga, i on mi je zatvoren. U ovom kiosku koji mi je ostao zapošljavam djecu hrvatskih branitelja, u sezoni radi njih i desetero. Dakle, ja nikada nikome nisam ništa bio dužan i sve sam svoje obaveze ispunjavao. Sreća što je ovaj kiosk na pomorskom dobru pa Grad Split nema nikakve ingerencije na njega, inače, po Bojanu bih ostao gladan – ogorčeno govori Brnadić te nastavlja:

– Ovo je treća presuda protiv mene u zadnjih godinu dana. Prvi put sam kažnjen s 5000 kuna, drugi put s isto toliko i sada s 2654 eura. Prvi put sam reagirao preko Facebooka kad je Ivošević po Istočnoj obali rastjerivao babe i djede prijeteći im deložacijom, policijom. Neki su od tog obrta hranili bolesnu unučad ili djecu s posebnim potrebama. Ja sam prvi za to da se to ruglo sklonilo jer je izgledalo gore nego kolodvor u Tanzaniji, ali nisam za to da itko na nekoga urla i prijeti mu, kao što je to radio Ivošević. Druga presuda bila je kad sam objavio da slušam Elija Piska i mislim na njega, a treća je ova. Fascinira me kako splitska policija kod svakog ovog prekršaja za mene traži u optužnom prijedlogu kaznu od maksimalnih 30 tisuća kuna, a sud ipak u sva tri slučaja drastično smanjuje njihove želje. Očigledno se iz policije žele svidjeti Ivoševiću, nije to loše za zapošljavanje njihovih najbližih u šupama i rupama koje kontrolira Grad – komentira Marijofil, ističući kako on u biti nikada nije mislio stvarno nauditi dogradonačelniku.

image

‘Ako treba, bit ću i operna diva samo da dokažem da zloupotrebljavaš vlast i patiš da budeš moćan, a nisi...‘

Privatni album

– Bojan pati od moći i od vlasti i zato kažem: Bojane, bio sam u ratu, bio sam u zatvoru, bio sam beskućnik, a sad sam poduzetnik. Ako treba, bit ću i operna diva samo da dokažem da zloupotrebljavaš vlast i patiš da budeš moćan, a nisi. 

Očigledno je da ja, kao i Bojan, imam malo problema s ponašanjem, pa bih ga pitao u koju on to radionicu ide pa da idemo zajedno.

Tvrdi da s dogradonačelnikom komunicira putem društvenih mreža.

– Kako ja često komentiram tekstove na jednom portalu koji ga drastično hvali, tako mi i Bojan kontrira s lažnih profila, a ima ih četrdesetak. Sve ih znam. Najdraži mu je lažni profil Cuca Ivan, s kojeg mi je poslao poruku: "No jedan ključ za vas zauvijek je izgubljen, a to je ključ Banovine." Volim se ja dopisivati s Bojanom, ali moje komentare s pravim identitetom portali brišu, a njegove anonimne ostavljaju.

S obzirom na to da je Brnadić tri puta kažnjen zbog difamiranja i prijetnji Ivoševiću, poslali smo dogradonačelniku Brnadićeve optužbe na službeni mail glasnogovornice Grada Ane Đeldum i zatražili od njega komentar. No, umjesto da odgovori na ta pitanja ili da uljudno otkaže svoje pravo na izjavu, dogradonačelnik na svojem privatnom Facebook profilu objavljuje sva službena pitanja, čime očigledno čini zlouporabu položaja i ovlasti.

Osim toga, mene kao autora koji 30 godina prati crnu kroniku i piše, između ostalog, i o obiteljskom nasilju, na svojem profilu proziva "novinarem koji je poznat po tome što je vrisku žene koja trpi obiteljsko nasilje nazvao glasnom glazbom". Podsjetimo, riječ je o incidentu koji se dogodio u rujnu prošle godine. Dogradonačelnik je, naime, zbog kaznenog djela prijetnje tada prijavio susjeda koji ga je, nakon što su se porječkali, udario šakom. Dogradonačelnik je tvrdio da je svjedočio obiteljskom nasilju. Službeno, događaj koji je on prozvao "obiteljskim nasiljem" završio je policijskom prijavom za narušavanje javnog reda i mira, za što je i uhićen momak koji ga je napao.

Dogradonačelnik na svojem privatnom profilu potom navodi kazne koje je naš sugovornik već platio ili odležao i, kao takav, smatra se po isteku zakonskog roka zastare neosuđivanom osobom, a za upit ili pitanje piše da je pun neistina. U logici valjda odgovor može biti pun neistina, a ne upit. Ali taj stvarni odgovor Bojana Ivoševića nismo dobili na ovu temu o kojoj pišemo.

Ovo su naša pitanja, koja je dogradonačelnik objavio na svojem Facebooku profilu

Ovo su integralna pitanja koja smo postavili dogradonačelniku, odgovore nismo dobili. Umjesto odgovora, naša je pitanja objavio na svojem privatnom Facebook profilu, protivno svim profesionalnim normama ponašanja jednog gradskog dužnosnika u službenoj komunikaciji s novinarom.

"Poštovani!

Razgovarao sam s Marijofilom Brnadićem koji je u nekim dijelovima svog razgovora spominjao vas i njegov odnos s vama.

1. Marijofil Brnadić je već treći put osuđen zbog prijetnji vama i zbog povrede vašeg dostojanstva. U dvije presude osuđen je na po pet tisuća kuna, a u novoj presudi zbog povrede vašeg dostojanstvena 2654,46 eura. Pitam vas: jeste li upoznati s ovim presudama i je li mislite da su presude korektne i poštene?

2. Je li se bojite i dalje mogućih prijetnji Marijofila Brnadića i je li istina da ste se u gradu susreli tri puta nakon prvog incidenta u kojem vam je prijetio i da vam uvijek pošalje poljubac kada vas vidi?

3. Je li istina, kako on tvrdi, da vi i dalje s njim komunicirate preko društvenih mreža preko navodno vaših lažnih profila, naročito nakon tekstova o vama objavljenih na jednom portalu i nakon presuda u kojima on biva kažnjen. Tako podastire Facebook profil Cuca Ivan sa sljedećim sadržajem upućenih njemu: ‘Marijofil Brnadić, no jedan ključ je za vas zauvijek izgubljen, a to je ključ Banovine.‘

4. On također pita kako je hrvatsko pravosuđe vrlo ažurno po pitanju kažnjavanja njega, a vaš sudski proces za prijetnju novinarki Slobodne Dalmacije još nije ni počeo.

Molim vas vaš komentar na tu izjavu.

5. Pita vas u koju vježbaonicu idete s obzirom da je on očigledno agresivan pa bi i on išao tamo da se malo smiri.

6. Je li istina da se Brnadić u rujnu mjesecu obratio Gradu za novi prostor na kojeg kao hrvatski branitelj navodno ima pravo nakon što mu je zatvoren obrt na Istočnoj obali? Je li istina da nikakav odgovor od Grada još nije dobio?
Možete odgovoriti i nešto što vas nisam pitao, a mislite da je bitno da se javnosti objasni.

Split, 17. siječnja 2023.

Zahvaljujem se na suradnji!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 14:43