StoryEditorOCM
Splitskupo će vas stajati

Britanski mediji se raspisali o Splitu, upozoravaju na veliki problem: ‘Lokalci žele uzeti stvar u svoje ruke‘

Piše split sd
12. lipnja 2023. - 07:44

Muke koje prolaze stanari splitske gradske jezgre i ekipa okupljena na Facebook stranici Get Getanima doprle su do britanskih medija. Britanski Inews objavio je opširni članak u kojim čitatelje upozorava kako će ih ubuduće skupo stajati ne budu li se u Splitu pridržavali novih pravila zabrane ispijanja alkohola u splitskoj staroj gradskoj jezgri i divljanju na javnim mjestima, uz napomenu kako je Split grad u kojem se pojedini turisti ponašaju izrazito razulareno, da je jako popularan među britansim turistima, ali i da je to grad koji je najavio obračun s izgrednicima koji remete san stanarima.

Novinarka Vanya Dragomanovich izvijestila je kako su splitski vijećnici prošli mjesec izglasali nove mjere i sada mogu izricati novčane kazne između 130 i 260 funti za pijenje, spavanje, povraćanje ili mokrenje na javnim mjestima.

Pijenje unutar 100 metara od škole ili vrtića se također sankcionira, navode, kao i penjanje na javne spomenike ili na fontane.

Prve kazne za 13 turista izrečene su početkom lipnja, navodi Inews.

Nadalje pišu kako Splićani upravo ponašanje britanskih turista ocjenjuju kao problematično.

"GetGetanima je u pismu splitskim vlastima prošlog kolovoza napisala: “Nedopustiv je teror kojem smo izloženi od strane nekih turista i onih koji im pružaju te usluge. Ponašanje pijanih osoba smatramo apsolutno nedopustivim. Mokrenje i povraćanje više nisu sporadični događaji.Također smo zatrpani smećem i izloženi buci i gužvi. Podsjećamo, gradska četvrt Grad upravo je ono što joj i naziv kaže: gradska četvrt u kojoj žive iscrpljeni stanari koji ne žive od turizma.”

image
Vojko Bašić/Cropix

Javna Facebook stranica namijenjena Splićanima pod nazivom “GetDirekt” redovito objavljuje snimke asocijalnog ponašanja na splitskim ulicama ispod kojih se nalaze komentari poput: “Splitska tržnica mjesto je noćnog divljanja britanskih turista. Vrištanje, galama, razbijanje boca, mokrenje. Lokalni stanovnici su na izmaku snaga; žele uzeti stvari u svoje ruke. Molimo vlasti da poduzmu mjere i patroliraju ulicama nakon 23 sata.”

Izjavu im je dao i Bojan Ivošević, splitski dogradonačelnik

- Želimo rebrendirati Split, želimo promijeniti vrstu gostiju koji dolaze u naš grad. Želimo sići s liste vrlo poželjnih party destinacija i početi privlačiti obitelji ili pojedince koji uživaju u našem gradu, uživaju u ljepoti mora i koji neće samo ludovati u Splitu.

Pričali su i s Arthurom Sartinom, 23-godišnjakom iz Sussexa, on kaže da pozdravlja odluku. “Bio sam nekoliko puta na odmoru u Hrvatskoj i partijao sam u Splitu, Dubrovniku i još par mjesta. Svašta se moglo vidjeti. Kad biste poredali britanskog turista, Nijemca i Talijana, ne biste sumnjali tko je iz Britanije. Britanski turisti su se jako loše ponašali. Za mene su nova pravila dobra stvar."

Ako se Split sa svojih oko 178.000 stanovnika teško nosi s razularenim izletnicima, to je izraženije u drugim manjim gradovima i selima duž obale, navodi dalje ovaj britanski medij pa piše da slične probleme imaju i manja mjesta na Jadranu, recimo Tisno, gdje se žale "gdje Britanac prođe, trava ne raste".

Ovaj je tjedan Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj ažurirao svoje savjete za putovanja u Hrvatsku.

Njegove smjernice glase: “U nekim hrvatskim gradskim središtima vlasti mogu izdati novčane kazne na licu mjesta za ponašanje koje se lokalno smatra neprimjerenim, te za koje se mogu izreći kazne zbog remećenja javnog reda i mira. To uključuje tučnjavu, verbalno zlostavljanje, konzumaciju alkohola, ali i šetnju gradom bez majica ili u kupaćim kostimima i drugoj neprikladnoj odjeći.

image
Screenshot/videonadzor/Čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:47