StoryEditorOCM
Splitžestoki prosvjed

Mihanović se spustio među prosvjednike s Brda i poručio im: Niste trebali dolaziti, došao bih ja vama da ste me zvali

Piše Božidar Lončar
9. lipnja 2023. - 12:42

KRAJ PROSVJEDA 

 

Po završetku sastanka prosvjednici su se uputili iz zgrade Lučke uprave prema autobusnom kolodvoru. Tamo su 5-minutnom šetnjom preko pješačkog prijelaza zaustavili promet. Za vrijeme prosvjeda su se stvorile gužve te su neki vozači tražili da ih se pusti proći.Bilo je povišenih tonova, no u 13:35 je završen prosvjed.

 

image
Nikola Vilić/Cropix

 

 

NOVO

Sastanak između ravnatelja Lučke uprave Vice Mihanovića i pet predstavnika s Brda je završio nakon 40 minuta. Kako doznajemo, dogovoreno je da mu pošalju svoje zahtjeve, jer nije sve što oni traže u ingerenciji Lučke uprave. 

- Na sastanku nam je ravnatelj Lučke uprave rekao kako on nije dao ugovor o koncesiji do 2035. već bivša uprava. Kazao nam je kako je razgovarao s ravnateljem Sjeverne luke Split da se ograniči količina tereta koja ulazi i izlazi iz Sjeverne luke - rekla nam je Žana Sedlar Šerić, jedna od sudionica sastanka.

- Što se tiče željeza oni nemaju dovoljno velike površine skladišta pa ih skladište vani i zbog toga će ukupna taložna tvar uvijek biti u crvenom. Kako se sada snižavaju razine arsena i nikla ako ne znaju koji je izvor - kazao je Nenad Kunac iz Ekološke-građanske inicijative "Za čišći zaljev". 

RANIJE

Mihanović je pozvao predstavnike da uđu u zgradu na razgovor, te istaknuo kako je on jedini koji ih je primio. Krenulo je nadvikivanje, u jednom je trenutku eksplodiralo pirotehničko sredstvo, ali u konačnici su predstavnici odlučili ući na razgovor. Neslužbeno doznajemo kako je vjerojatno riječ o jednom od prosvjednika, dok su nam službenici na terenu kratko odgovorili kako nisu vidjeli o čemu je riječ. 

image

Vice Mihanović sa stanovnicima Brda

Nikola Vilić/Cropix

- Meni je žao što se oni ni jednom rječju nisu obratili Lučkoj upravi. Ja sam rekao da bi došao do njih. Sjetit ćete se prije par godina kada je bio prosvjed Vranjičana po pitanju naftnog terminala, ja sam došao na prosvjed i kazao ljudima da se od toga ništa neće dogoditi i nije se dogodilo. Ne bježim od ljudi, vidite da sam se i sada spustio. Pozvao sam njihove predstavnike da čujem što očekuju od Lučke uprave, a ja ću reći što smo napravili. Generalno smatram da je došao trenutak da moramo cijeli taj sustav unaprijediti. Što se tiče Lučke uprave, mi smo obavili razgovor s koncesionarom. Troska više neće biti vani. Sljedeća koja dođe će ići u skladište - rekao je Mihanović novinarama prije sastanka sa stanarima Brda. 

Dodao je da je koncesionar kazao kako bi radio novo skladište, za što mu treba suglasnost Lučke uprave, koju će, otkrio je Mihanović i dobiti.

image
Nikola Vilić/Cropix

-Tako će cijela troska biti u zatvorenom kako naši građani više ne trpe što su do sada trpili, a to je da kad zapuše vitar da je nosi okolo po kućama. Radimo i bio jamu, dodatni separator za otpadne vode - objašnjavao je Mihanović novinarima.

Dok je davao izjavu jedan od prosvjednika mu je upadao u riječ i nadvikivao.

- Ponašajte se pristojno, ja sam prvi koju vas je uopće primio - rekao je Mihanović.

Strasti su se brzo smirile i Mihanović je s predstavnicima stanovnika Brda otišao na sastanak.

Na zatvoreni sastanak u zgradu Lučke uprave ušlo je petero prosvjednika koji su razgovarali s Vicom Mihanovićem. 

Na terenu su i policijski službenici. 

"Brda imaju oči", "Kad je bura malo jača leti troska i do Brača", "Dalmatinski Černobil", "Vama pare, nema doktori", samo su neke od poruka koje nose stanari Brda.

RANIJE

Stanari Brda i ekološko građanska inicijativa "Za čisti zaljev" organizirali su prosvjed pod parolom "Stop trovanju iz Sjeverne luke". Prosvjeduju zbog poražavajućih rezultata analize zraka u njihovom kvartu. Nakon što su rezultati dvaju mjerenja za zimsko i proljetne razdoblje pokazali višestruko veće razine arsena u zraku od preporučene, rezultati prelimiranog izvještaja 02.-og lipnja bili su povod novog, petog po redu prosvjeda. Na mjernoj stanici Brda 1, 2 i 3 izmjerene su vrijednosti taložne tvari i arsena iznad propisanih graničnih vrijednosti. Uvjereni su da onečišćenje dolazi iz Sjeverne luke.

Ovoga puta su odlučili prosvjedovati u centru Splita nakon višestrukih prosvjeda u svom kotaru. Oboružani megafonima i transparentima, njih 30-tak su se ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i odatle u povorci kroz Marmontovu i Rivu krenuli put Lučke uprave. Zaustavili su se kod Lučke kapetanije uzvikujući "Gotovo je gotovo", "lopovi, lopovi" te nastavili prema trajektnoj luci. Tamo su zazivali Vicu Mihanovića, šefa splitske Ispostave, kojega drže jednim od odgovornih za situaciju u svome kvartu.

image

Prosvjed stanara Brda

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Prosvjednicima su se pridružili i političari Srđan Marinić,  nezavisni gradski vijećnik koji podržava Puljkov Centar, te dvije Puljkove vijećnice  Anita Birimiša i Ana Dorotić Čaljkušić, te Branimir Urlić iz stranke Pametno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:31