StoryEditorOCM
SplitBUNA SA SJEVERA

Brđani u prosvjedu: ‘Mala mi ispuhuje krv iz nosa! Čuju se povici: ‘Splitski Černobil‘, Doli korumpirani inspektori!‘

Piše Božidar Lončar
5. svibnja 2023. - 17:34

Počeo je još jedan prosvjed stanovnika Brda koji su se okupili na raskrižju Solinske i Mostarske ulice gdje su prelazili preko pješačkog prijelaza.

Po četvrti put svojim javnim istupima pokušavaju apelirati na što hitnije rješavanje problema onečišćenja zraka koje mjerenje za mjerenjem pokazuju alarmantni podaci županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Na današnjem prosvjedu skupilo se par stotina ljudi.

Lučka mafijo, gotovo je, gotovo... - ori se među prosvjednicima.

image
Božidar Lončar

- Ovim prosvjedom četvrtim put podsjećamo da problem još uvijek postoji. Količina arsena u zraku je 12 puta veća od dozvoljene. Mene zanima koliko mi još moramo čekat? Da ovih 12 puta postane 25, 100...Koliko vrijedi ljudski život unutar godine dana? - pita se Ivana Runjić, predsjednica GK Brda

Kazala je da su stanovnici Brda konačno stupili u kontakt s predstavnicima Državnog inspektorata.

image
Božidar Lončar

- U tijeku su dogovori za obavještajni sastanak ja se nadam idućeg tjedna gdje će nam objasniti što je provedeno, kakve mjere, kakva su rješenja donesena, što su ustanovili u svojim nadzorima. Ne stajemo dok ne dođemo do krajnjeg cilja, a to je čist zrak i siguran život.

Upozorila je na manjak reakcije od strane Grada Splita kojemu je, kaže, trebalo godinu dana da provede mjerenja kvalitete zraka, koja su napravljena tek kad je inspekcija ušla u grad. Taj pisani trag imamo od Državnog inspektorata i otvoreni smo za komunikaciju s njima - kazala nam je Runjić.

Ljutiti Antonio Dražić, stanar Petravićeve ulice obrušio se na direktora Luke d.d.

- Dođi vamo, gledaj našu svakodnevicu, neka vidi što moje moje i naša dica proživljavaju. On dovozi, on utovara i pretovara. A ko mu je dozvolija, to je isto jedan veliki upitnik. Dok god se ne riješi ovaj problem bit ću tu. Ovo traje zadnju godinu i po, dvi dana. Prije je luka bila samo za kontejnere, a sada je horor.

U familiji mi kašlju svaki dan, mala mi je ispuhivala krv iz nosa, moga bi nabrajat do sutra...Pozvat ćemo i institucije Europe da nam dođu pomoć. Jesmo turistički grad? Jesmo. Neka dođu kako je u ovom biseru na Jadranu. Nek se Grad i Županija uvate posla, oćemo djela - kazao je.

Prosvjednici su se nakon pola sata prošetali do ulaza u Sjevernu luku gdje su bili policajci. No, nereda nije bilo. Čuli su se povici Splitski Černobil, a nakon nekih sat vremena prosvjed je mirno priveden kraju sa čvrstom odlukom da će se opet sastati uz poruku: ‘Doli korumpirani inspektori! Živija hrvatski narod!‘

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:28