StoryEditorOCM
SplitZASLUŽENA POBJEDA

Bravo, mladosti! Splićani iz druge gimnazije prvi su na natječaju za zaštitu okoliša, na ideji im čestitao i Rimac

Piše SPLIT SD
17. ožujka 2023. - 13:27

Učenici II. Gimnazije iz Splita svojim su svojim kreativnim radom osvojili prvo mjesto na obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "Ostavi utisak, ne otisak“. Gimnazijalci su svojim jednominutnom video montažom upozorili na štetne posljedice "brze mode" na okoliš, a njihov rad oduševio je stručni žiri. Splićani su tako odnijeli prvu nagradu, koja je uključivala obilazak "Rimac automobila", a na kreativnom radu im je čestitao i hrvatski inovator i poduzetnik, Mate Rimac.

image
Privatni Arhiv

"Iznimno nas veseli ovaj izlet u Zagreb koji smo osvojile sudjelujući u obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša „Ostavi utisak, ne otisak“. Drago nam je što je upravo naš projekt osvojio stručni žiri i što smo dobile priliku posjetiti Rimac automobile i vidjeti Neveru, najbrži električni automobil na svijetu“, istaknula je Ena Mladineo, učenica II. Gimnazije iz Splita.

Pod palicom profesorice Jagode Lerotić splitski gimnazijalci su nadovezujući se na čileansku pustinju Atacamu, koja se vremenom pretvorila u planinu odbačenog tekstila, ponudili jednostavno alternativno rješenje – ponovnu uporabu odjeće. Svoje preuređene odjevne kombinacije prikazali su kroz mini modnu reviju, popraćenu korisnim informacijama i tako pokazali da je jedino ograničenje u modi – kreativnost.

image
Privatni Arhiv

Međutim, to je tek jedan od nagrađenih radova, od brojnih pristiglih kreativnih ideja, ističe Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Radovi koje smo ove godine dobili na našem eko-natječaju pokazali su veliku svjesnost učenika osnovnih i srednjih škola kada su u pitanju klimatske promjene i naša uloga u očuvanju okoliša. Veseli nas što imamo priliku nagraditi najkreativnije i time motivirati mlade da nastave živjeti sve ono što su kroz svoje radove i pokazali u natječaju“, zaključila je Matić.

Natječaj Fonda proveden pod motom „Ostavi utisak, ne otisak“ za cilj je imao upozoriti na zagađenje okoliša, ali i veliku potrošnju energije i vode koja je potrebna za proizvodnju brze mode. Kao takva, ona ima značajan ugljični otisak, koji u konačnici doprinosi sve bržim klimatskim promjenama. Želeći te promjene usporiti, učenici su željeli svoje prijatelje, ali i javnost osvijestiti koliko nam odjeće doista treba u ormaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 14:43