StoryEditor
SplitČESTITARI u ordinarijatu

Božićno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa: Različiti smo, imamo različite pozive i odgovornosti, ali smo svi u istom mozaiku

20. prosinca 2018. - 17:17
Regionalni i lokalni čelnici, te prvi ljudi KBC-a i Sveučilišta zaželjeli su sretan Božić crkvenom vodstvu

U Nadbiskupskom ordinarijatu u četvrtak je upriličeno tradicionalno božićno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.

Mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime svećenstva i vjernika je prvi okupljenima izrazio čestitku.

– Godišnja proslava Božića nam pomaže biti više s prijateljima, braćom i sestrama, i u konačnici da budemo više ljudi. Biti čovjek i ostati to uslijed svih raznolikosti i suprotnosti – fizičkih, obiteljskih, socijalnih, nacionalnih, političkih i vjerskih je imperativ koji nam je zadan upravo Božićem jer je Bog postao čovjekom. Dok mi hitamo za koječim, Bog hita za nama da nas spasi i silazi na Zemlju – poručio je mons. Vidović.

Generalni vikar prisjetio se dva događaja koja su obilježila godinu: Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i potpisivanja ugovora s Vladom kojim je Nadbiskupiji ustupljen dio bivše vojarne Dračevac za osnivanje katoličkog odgojno-obrazovnog centra s vrtićem, koji će imati i posebnu jedinicu za djecu s posebnim potrebama.

– Nadamo se da ćemo iduće godine otvoriti nove dječje vrtiće u Trogiru i Makarskoj, oba u sklopu novih pastoralnih centara. Puno toga treba napraviti i neka nam za to nadahnuće bude djetešce Isus, Božić i mali Bog koji hita da nas spasi – kazao je mons. Vidović.

Lijepe želje i prigodne riječi imao je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je u svoje ime i ime svih gradskih vijećnika svima u dvorani Sv. Ivana Pavla II. čestitao Božić.

– Puno zdravlja i puno vremena dajte svojim obiteljima i puno više dajte i primite ljubavi jer dar koji je mali Isus dao svima najbolja je ilustracija onoga što mi u životu moramo činiti, a to je dati se drugome – kazao je poteštat.

Župan Blaženko Boban svim stanovnicima naše županije poželio je pozitivne želje.

– Betlehemsko svjetlo koje ovih dana obilazi našu županiju treba prije svega zasjati u našim dušama. Obilazeći ustanove, više od 32 socijalnog su i humanitarnog karaktera, vidio sam ljude koji su možda izgledom nešto drugačiji od nas, ali su od nas jači duhom i moralom. Oni svima nama šalju poruku: "Stani čovječe, ima netko blizu tebe kome si potreban". Svi mi moramo naše Betlehemsko svjetlo koje u nama tinja održavati da bi osvjetljavalo put nama i svima oko nas – naglasio je župan.

Okupljenima se obratio i domaćin, nadbiskup mons. Marin Barišić.

– Različiti smo, imamo različite pozive i odgovornosti ali smo svi u istom mozaiku, mozaiku našega grada, županije, crkve i društva. Vjerujem da svatko od nas želi pridonijeti kvaliteti života i tehničkom, etičkom i gospodarskom te duhovnom napretku. Božić i obitelj najuže su povezani, a želio bih da ovaj Božić svi mi, počevši od naših obitelji, otkrijemo pravi Božji Božić gdje ćemo doista osjetiti da je on u nama i s nama – kazao je mons. Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 08:40