StoryEditor
Splitkad će taj filtar?!

Božićno čudo u Splitu: kiša je padala i padala, a voda iz špine je još uvijek pitka i nije se zamutila!?

29. prosinca 2017. - 14:58

Kiša pada, kiša pada, mutna voda teče - stihovi su popularne pjesme "Joj Anice" koja sve češće vjerno prikazuje problem Splita i okolice za vrijeme kišnih dana. U posljednje dvije godina svaka veća kiša donosi probleme i sve češće možemo reći kako Dalmatincima mutna voda "brege dere". Međutim, nakon razdoblja južine i obilnih padalina, premda smo ovih dana spremno očekivali povećane parametre mutnoće vode (NTU), još uvijek su daleko ispod dozvoljene brojke od četiri NTU-a.
Božidar Čapalija, direktor Operativnog sektora Vodovoda i kanalizacije (ViK), ističe kako je zamućenja bilo i u povijesti, a problem bi se uskoro trebao riješiti.

– Ovo nije nešto što se događa samo posljednjih godina. Od kad je "Vodovoda" bilo je takvih situacija. Pronašao sam članak iz 1998. godine dok je postojala "Vodoprivreda", a tada parametri mutnoće vode nisu smjeli prelaziti sedam NTU. Više od mjesec i pol dana mutnoća premašila je dozvoljene vrijednosti, bilo je više od 48 dana zamućenja vode veće od pet NTU-a, a preko 50 dana iznad današnjih dozvoljenih parametara od četiri NTU-a – pojašnjava Čapalija te ističe kako nema mjesta panici među građanima.

- Mi smo dužni obavijestiti javnost kako preporučujemo prethodno prokuhavanje vode. Naime to je mjera predostrožnosti, jer se tek nakon 48 sati zna rezultat uzetog uzorka iz vodoopskrbne mreže, tako da se zato daje preporuka za mjeru predostrožnosti. Ljudi brkaju preporuku i obvezu - ističe direktor Operativnog sektora ViK-a.

Odabran je izvođač radova za pilot-projekt koji bi trebao rezultirati izgradnjom pogona za filtraciju vode, međutim, potrebno je ispoštovati desetodnevni rok za žalbu i nakon toga slijedi rok od 30 dana za potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

- Izvođač pilot-projekta sagradit će uređaj za male količine vode, koji će pronaći i eliminirati čestice koje ne bi trebale biti u vodi u većim količinama. Nakon toga postoji određeni rok za definiranje potrebne tehnologije za izradu glavnog projekta i velikog filtera za punu količinu vode koja se uzima na izvoru - kazao je Čapalija koji se nada da će proljetna kiša iduće godine zamutiti vodu Splita i okolice, kako bi se konačno moglo otkriti što je potrebno filtrirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 13:17