StoryEditor
Splitdante i salvador dali gostuju cijelog ljeta u staroj gradskoj vijećnici na pjaci

Božanska komedija: al’ u Paklu je ekipa!

Piše PSD.
27. lipnja 2010. - 00:16

Neovisno o tome treba li šator nad Splitom za jedan veliki cirkus, u grad je dopilotala “Božanstvena komedija”. Samo, nema tu nikakvog smija ni zabave, nego edukacije za sladokusce i to one likovnog usmjerenja, a naročito za ljubitelje nadrealizma gdje Salvador Dali caruje.

Likovi i simboli

Stara Gradska vijećnica na Pjaci, jučer od 9 sati, počela je gutati znatiželjnike željne kulturnih događaja. Daje se izložba 100 Dalijevih litografija, ilustracija inspiriranih Dantevom “Božanskom komedijom” gdje su se ispreplele plejade likova, duševnih stanja i simbola.

“Dante je u pakao smjestio mnoge povijesne i mitske ličnosti, a potaknut stanjem raspada društva u kojem vlada prijevara i korupcija, tamo smješta i čitav niz suvremenika, prijatelja i političkih aktera pa čak i neke istaknute članove tadašnjeg klera i papinstva”. Tako stoji na plakatu zagrebačke galerije “Laval Nugent” gdje su prije sedmicu dana djela velikog slikara bila izloženoa.

Grafički opus

Računa se da su motivi iz “Božanstvene komedije” Dantea Alighierija, najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu. Njegova “Božanstvena komedija” iznimno je tražena i među kolekcionarima, budući da su radovi otisnuti na posebno zaštićenom, ručno izrađenom papiru, što cijelom opusu pridaje dodatnu vrijednost i kvalitetu.

Što kažu posjetitelji? Šutke, pretrčavaju od jedne do druge slike jer valja s grčem stići do “Raja” na drugom katu vijećnice. U prizemlju je Dalijeva cjelina “Pakao”, a na katu “Čistilište”. Nepristojno je pitati bilo šta, bilo koga, dok gleda Dalija koji silinom nadrelističkog rječnika, rasteže tkiva i lomi kosti likovima osuđenima na prostor vječne praznine kakva može postojati samo u paklu.

piše branko galić
snimili nikola vilić / cropix i feđa klarić / cropix

Katovi

Kako smo primjetili, posjetitelji izložbe mahom su se više držali one, da je u raju lipo, ali da je u paklu ekipa, pa nisu ni otišli vidjeti što je na drugom katu.

Iako je Danteova i Dalijeva tematika svevremenska, bar nas tako uvjeravaju, možda je ipak primjerenija zimi nego na početku ljeta. U svakom slučaju, izložba je otvorena do 24. rujna do kada možete odlučiti koji vam je kat draži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:58