StoryEditor
SplitDrž' - ne daj

Borba za Zvončac: Gradski poglavari i "Jadran" u klinču

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 18:24

Grad Split i Sportsko društvo “Jadran” ušli su u pravni klinč oko vrijedne imovine na Zvončacu. U Banovini smatraju da se “Jadran” protupravno uknjižio na 13 tisuća kvadrata zemljišta i atraktivne sadržaje: hotel, plivački bazen, sportsku i ribarsku lučicu.

U cijelu priču je upleten i Mario Budimir, poznati vaterpolist, trener “Salone” i suprug Doris Dragović. On sudski utjeruje više od milijun kuna duga od Vaterpolskog kluba “Jadran” i namjerava se naplatiti ovrhom, što bi značilo prodaju nekretnina na Zvončacu.

Što je čije?

Poglavar za sport Ivan Veštić tvrdi da ti objekti ne mogu biti predmet ovrhe jer “Jadran“ nije vlasnik, nego je to Grad, temeljem zakonite odluke iz 1995. godine o preuzimanju sportskih objekata. Umjesto da kaže kako Grad želi zaštititi svoju imovinu od neovlaštene prodaje, po Veštiću ispada da Grad objekt na Zvončacu prvenstveno štiti kao kulturno dobro.

 - Grad inzistira na tome da se hitno uknjiži pravo vlasništva, posebno zato što je cijeli objekt dobio status nepokretnog kulturnog dobra na temelju Rješenja konzervatora, na što se žalio “Jadran” Ministarstvu kulture - napominje Vestić.
- Na kulturnom dobru se može ograničiti namjena, vlasniku se može ograničiti pravo na način da se postavi skrbnik... Da se ne bi dogodilo ograničenje prava vlasništva nad ovim objektom, zbog toga što se njegovim korištenjem ne poštuju odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Grad će inzistirati na razrješenju nedoumica - tvrdi Veštić.

Kako doznajemo, Grad ima velikih problema da dođe do dokumenatacije kojom raspolaže “Jadran”, kao što je ugovor s “Koteksom” o korištenju hotela koji je sklopljen prije 20 godina. Predsjednik “Jadranove” uprave Frane Mitrović tvrdi da sporna imovina pripada Sportskom društvu i da je sud već jednom odbio zahtjev Grada da se uknjiži. Po Mitroviću i Budimirov zahtjev za ovrhu je neosnovan jer je on sklopio ugovor s vaterpolskim klubom koji nije vlasnik nekretnina, premda se nalazi u sklopu SD-a “Jadran”.

Zanimljivo je da je Grad u izmjenama GUP-a usvojio “Jadranov” zahtjev da se natkrije plivački bazen. Mitrović očekuje da će taj zahvat financirati Grad.
- Bazen će korisiti svima, očekujemo da se Grad prema nama ponaša kao prema “Pošku” ili “Mornaru” - tvrdi Mitrović i dodaje da će SD “Jadran” financirati novu strojarnicu. Planiraju to napraviti dizanjem hipoteke na imovinu, premda Mitrović priznaje da još nije obavljena parcelacije nekretnina s Koteksom. 

sandi vidulić

Kerum, Vjeko i Rošin Jerko

Frane Mitrović tvrdi da “Jadran” nije bio protiv konzervatorske zaštite.
- Taj zahtjev je podnio arhitekt Vjekoslav Ivanišević, a mislim da je to bilo zato što je u jednom trenutku kao financijer bio zainteresiran Željko Kerum. Budući da Jerko Rošin slovi za Kerumova pojektanta, mislim da je Ivanišević zaštitom kompleksa koji je projektirao zapravo htio zaštititi svoje pravo da izvede natkrivanje bazena - smatra Mitrović. 

#VKJADRAN#ZVONčAC

Izdvojeno