StoryEditor
SplitU RATU ZA MILIJUNE

Borba za bogato nasljedstvo Riccarda Mazzucchelija: 'pljušte' prijetnje i prijave, odvjetnica nasljednika vrijedne imovine poručila kako strahuje za svoj, ali i život svog klijenta!

6. studenog 2017. - 17:05

"Jedini razlog zašto razgovaram s vama je taj što se bojim. Strah me za moj i život moga klijenta, to jest osobe koja me angažirala da ju zastupam kao pravnog nasljednika u ostavinskoj raspravi vezano uz nasljedstvo pokojnog talijanskog državljanina sa stalnim boravkom u Splitu, Riccarda Mazzucchellija."

Kazala nam je to splitska odvjetnica Andrea Cvitanović, koja je za života surađivala i sa pokojnim poduzetnikom i velikim zaljubljenikom u Split i Hrvatsku, Riccardom. Nažalost, niti mjesec dana nakon njegove smrti zbog činjenice da je bio strani državljanin nije izdana smrtovnica, pa stoga nije održana ni ostavinska rasprava. Tu nedefiniranu situaciju, unatoč tome što postoji logičan pravni nasljednik, za – kako tvrdi Cvitanović – pokušaj manipulacije i represivne mjere iskoristile su druge za izdašno nasljedstvo zainteresirane osobe.
 

 

 


Bilanca je, rekosmo, tek tridesetak dana nakon što je 74-godišnji Mazzucchelli preminuo kulminirala s nekoliko kaznenih prijava Državnom odvjetništvu i Uskoku, a koje je Cvitanović podnijela zbog: manipuliranja, maltretiranja, prijetnji, teške krađe, pa čak i udruživanja s ciljem pribavljanja potupravne imovinske koristi!

Sve je, pak, započelo posjetom uredu Cvitanović u Hrvojevoj ulici u Splitu od Nicholasa Thomasa Murnanea, londonskog odvjetnika i bliskog prijatelja Stylani Metaxe (Stelle), prve supruge pokojnika. Tada je Cvitanović podnijela prvu kaznenu prijavu protiv Londončanina zbog prijeteće intoniranog obraćanja, no Murnane nije stigao biti priveden na obavijesni razgovor jer je ubrzo odletio iz Hrvatske.

Platila promjenu brave

Uslijedila je i tužba za tešku krađu vrijednih dokumenata iz luksuznog pokojnikova stana u Dioklecijanovoj palači, na kojem je ubrzo i promijenjena brava. Taj čin izvela je, pak, prva pokojnikova supruga uz asistenciju poslovne suradnice Mazzucchellija, čime je povrijeđeno pravo osobe koja prva nasljeđuje nekretninu da je plodouživa, to jest onemogućen joj je ulazak u nekretninu kao najbližem srodniku, a samim tim i pristup predmetima u stanu. Kopiju ključeva u nezakonitom posjedu Stelle ex Mazzucchelli posjeduje poslovna suradnica pokojnika (podaci poznati redakciji i nadležnim pravosudnim tijelima, nap.a.), koja je u rečenoj kategoriji prijavljena kao suučesnica. Postoji, naime, pisani trag o tome da je osobno platila dvije i pol tisuće kuna za promjenu brave na luksuznoj rezidenciji pokojnog Riccarda.

Nadalje, ista je poslovna suradnica prijavljena županijskom i državnom Uskoku za bespravno zadržavanje dvaju luksuznih terenaca, službenih automobila u vlasništvu jedne od dvije tvrtke kojima je predsjedavao pokojnik. Riječ je o onoj registriranoj u Gospiću, a u čijem je minornom udjelu i prozvana suradnica.

- Njezin je suvlasnički udio toliko zanemariv da nema pravo zadržati ključeve vrijednih terenaca. Toj smo osobi klijent i ja otkazali daljnju suradnju pismenim putem. Dakle, riječ je o klasičnoj krađi automobila - napominje Cvitanović koja je, tvrdi, zbog svih događaja minulih mjeseci izložena nevjerojatnim pritiscima od svih aktera čija je (ne)djela pravno procesuirala.
Svemu je, pak, prethodilo neuspjelo dogovaranje oko podjele imovine, koja bi po pravnim uzusima u cijelosti trebala pripasti osobi u najbliskijem srodstvu s pokojnikom. S tom se činjenicom, tvrdi naša sugovornica, nekolicina osoba nikako ne može pomiriti, a osobito ih iritira, smatra, to što je ona kao ključna osoba u pravnom zastupanju beskompromisno stala u svakom trenutku iza interesa svog klijenta.

- Na stranu nedostatak pijeteta prema samom pokojniku; ovo što se razvilo nakon njegove smrti prava je noćna mora. Dakle, nakon kaznene prijave za prijetnju podnijela sam i onu za tešku krađu važnih dokumenata iz stana, a zatim i za uznemiravanje i maltretiranje. Potonje se odnosi na pokojnikova brata, koji sebe pokušava mimo volje mog klijenta proglasiti upraviteljem tvrtki, i k tomu me zasipa uznemirujućim porukama i na taj način radi represiju, te ometa pravni postupak, ali i moj privatni život. Osim toga, osoba koju zastupam i ja želimo raskrstiti sve dosadašnje poslovne veze s gramzivim suradnicima, te članovima obitelji koji više međusobno niti ne komuniciraju, odnosno stvar dovesti u okvire 'minimalne neophodne suradnje' – ali tek nakon ostavinske rasprave. Normalni ljudi se u trenucima smrti solidariziraju, a ne pribjegavaju promjeni brave kako bi onemogućili ulazak u posjed osobi u najbližem srodstvu! Osim rečene nekretnine, koja je dakle bespravno uzurpirana, misteriozno su nestali ključevi još nekoliko vrijednih stanova u vlasništvu pokojnika, što je također potencijalno utuživo. A zbog činjenice da je klijent strani državljanin, cijeli proces poprima takav karakter da je nužno obavijestiti međunarodne institucije o kršenju ljudskih prava stranca u RH, te da poradi toga cijeli predmet iziskuje jedan izuzetno oprezan pristup koji poprima međunarodni karakter - kazuje Cvitanović.

Prijateljska gesta, a ne prijetnja

Kontaktirali smo jednu od prijavljenih, prozvanu Stellu Metaxu, prvu Riccardovu suprugu od koje se razveo prije tridesetak godina. Ona je negirala bilo kakav pokušaj prijetnje i zastrašivanja odvjetnice, a posjet odvjetnika iz Londona i svog bliskog prijatelja splitskom uredu protumačila je kao 'prijateljsku gestu i pokušaj izražavanja potpore uoči delikatnog procesa'. A nakon promjene brave i onemogućavanja pristupa nekretnini uz pomoć poslovne suradnice pokojnog Riccarda, Metaxa je napustila Split.

Poslovna suradnica pokojnika, prijavljena dakle zbog suučesništva u protupravnoj radnji onemogućavanja ulaska u stan i bespravnog zadržavanja službenih terenaca, pak, nije bila raspoložena za izjavu, dok je brat pokojnog Riccarda, Alberto Mazzucchelli, ljubazno s nama porazgovarao.

- Na dan 22. rujna najpoznatiji član naše obitelji, Riccardo, preminuo je nakon što je pretrpio razarajuću aneurizmu. Zahvaljujući uspješnim naporima bolnice, preživio je operaciju otvorenog srca, no zatim je iznenada zakazao njegov respiratorni sustav. Ova je tragedija utjecala na cijelu obitelj do neizdrživih razmjera. Ova je obitelj izložena jakom pritisku, a emocionalne reakcije su se nekako čak pojačale zbog ugleda pokojnika. Nadalje, problematična komunikacija s pokojnikovim srodnikom je nažalost dovela do spoznaje da svi poznanici nisu onakvi kakvima se prikazuju ili pretvaraju - kazao je pokojnikov brat, te zaključio:

- Međutim, do sada obitelj nije upoznata s bilo kakvom konkretnom prijetnjom te bismo izrazito cijenili da nas se ostavi u miru sa strašnom tugom zbog gubitka voljenog Riccarda.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 22:01