StoryEditorOCM
Splitsamo 8 dolazaka

Bonaca u splitskoj luci: lani je kruzerima stiglo 360.000 putnika, a ove godine njih - 240! Pad prihoda na razini Lučke uprave je 10-ak milijuna kuna

16. kolovoza 2020. - 15:22

Trebala je ovo biti rekordna godina kada govorimo o turističkim brojkama, ali pandemija koronavirusa pomrsila je planove mnogima.

Sve rezervacije su u tren oka bile otkazane, a putovanja su pala na zadnje mjesto na listi obiteljskih prioriteta. No, s obzirom na cijelu situaciju, turizam nam ove godine ide bolje nego što smo očekivali i predviđali u ožujku, travnju, pa čak i svibnju. Plaže su prepune kupača, a u središtu Splita ponovno se stvaraju gužve na koje smo navikli proteklih godina.

No, zato je neuobičajeno prazna Gradska luka u koju ove godine ne uplovljavaju kruzeri, dok su, za usporedbu, lani zabilježena 282 dolaska brodova na kružnim putovanjima. Kakva je situacija u luci i nazire li se poboljšanje situacije vezano uz taj dio prometa, pitali smo Vicka Vrgoča, rukovoditelja operativnog centra Lučke uprave Split.

- Ove godine imali smo osam dolazaka manjih kruzera, duljine 60 metara, a njima je doplovilo 240 putnika. Usporedbe radi, prošle godine je bilo 282 dolazaka kruzera te 360 tisuća putnika u transferu, što znači da nam je pad gotovo stopostotan - kaže Vrgoč.

Prema njegovim riječima, ove je godine bilo najavljeno 320 uplovljavanja "plovećih hotela", ali zbog cjelokupne situacije ostali su na 44 najave koje se i dalje otkazuju. Za iduću godinu još je aktivno čak 350 planiranih dolazaka većih i manjih krstaša, ali ta priča se sada čini dosta daleka.

- Pad prihoda na razini Lučke uprave je desetak milijuna kuna. Kada će se normalizirati situacija, nitko ne zna, ali kruzing kompanije za sada pokazuju interes samo preko poslovnih kontakata. Očekuje se lagano otvaranje tržišta pod strogim protuepidemijskim uvjetima te ne znamo kakav će biti daljnji razvoj situacije u smislu najava i eventualnih dolazaka brodova u splitsku luku - dodaje naš sugovornik.

Vlada je još na proljeće zbog epidemioloških razloga zabranila da u hrvatske luke pristaju brodovi s više od 200 putnika, a tek nedavno je priču o promjeni spomenute odluke aktualizirao Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Povod tome je upravo vijest velike kruzerske kompanije MSC, koja je nedavno objavila da ponovno kreće s putovanjima Mediteranom, ali Dubrovnika i drugih dalmatinskih gradova na njihovu "kursu" nema upravo zbog Vladine odluke koja je i dalje na snazi.

Vrlo brzo su se na Frankovićev zahtjev osvrnuli ministar Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite, te dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objašnjavajući da bi uskoro moglo biti dopušteno pristajanje kruzera u dubrovački Gruž, naravno uz poštivanje strogih epidemioloških mjera.

Reagirala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), koja je Ministarstvu turizma poslala zahtjev za žurnom izmjenom odluke o zabrani uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke tijekom pandemije.

U udruzi smatraju da je "izmjena dopuštenog broja putnika ključna kako bi se hrvatskim lukama osiguralo uključivanje u programe brodarskih kompanija".

- Bez povećanja brojke s 200 na 1000 putnika sprema nam se scenarij eliminacije iz cijele ovogodišnje serije programa plovidbe. Imajući u vidu da su krstarenja jedini način da se destinacije na jugu, poput Dubrovnika, barem djelomično oporave nakon izrazito loših rezultata uzrokovanih pandemijom, resornom ministarstvu smo uputili argumentirane zahtjeve i prijedlog postupanja - ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Čelnik strukovnog udruženja naglašava da "svjesne važnosti kružnih putovanja, nama konkurentske destinacije ulažu velike napore kako bi našle svoje mjesto na najavljenim programima plovidbe".

- Iznimno je bitno da se istim primjerom vodi i Hrvatska te očekujemo brzu reakciju Ministarstva turizma i Stožera civilne zaštite, te izmjenu odluke o kojoj će uvelike ovisiti ne samo turistički rezultati do kraja ove godine već će znatno utjecati i na turistička kretanja u 2021. godini i nastavak poslovanja velikog broja turističkih agencija i povezanih pružatelja usluga - zaključuje Fain.

Iz Dubrovnika je krenula inicijativa o izmjeni odluke, a nas je zanimalo jesu li na istom tragu i Grad i splitska Turistička zajednica (TZ).

- Na temu izmjene uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od 200 putnika u hrvatske luke u komunikaciji smo s Gradom, Lučkom upravom, Ministarstvom zdravstva i županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, kao i s Gradom Dubrovnikom, koji je prvi pokrenuo službeni zahtjev prema HZJZ-u o izmjeni uredbe.

Ako odluka bude donesena, odnosno ako se dopuste uplovljavanja brodova s više od 200 putnika, ona će vrijediti za cijelu Hrvatsku - ističe Alijana Vukšić, TZ-ova direktorica, u pisanom odgovoru na naša pitanja.

Iz Banovine također potvrđuju da su u stalnoj komunikaciji sa svim uključenim stranama.

- Sigurnost lokalnog stanovništva i turista na primarnom je mjestu, stoga će Grad i Lučka uprava osigurati uvjete koji budu postavljeni odlukom kako bi se, uz poštivanje procedura koje propisuju kruzing-kompanije, mogućnost širenja zaraze svela na minimum - pišu iz Ureda Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 10:36