StoryEditorOCM
Splitprijelazna faza

Bolnički parking na Firulama plaćat će i djelatnici i posjetitelji, cijene će biti simbolične

Piše M. G.
20. kolovoza 2023. - 08:06
Bolnički parking na Firulama plaćat će i djelatnici i posjetitelji, cijene će biti simbolične Duje Klarić/Cropix

Friški slučaj parkiranog "mercedesa" pred ulazom na Hitni kirurški splitskog KBC- na Firulama prije koji dan potakao je po tko zna koji put priču o dugogodišnjim, svakodnevnim problemima s parkiranjem u krugu te zdravstvene ustanove. Već je, u više navrata, bila najavljena zabrana dosadašnjeg načina prometovanja u krugu bolnice i uvođenje naplate parkinga, a njezin ravnatelj prof.dr.sc. Julije Meštrović očekuje kako će se do kraja godine pristupiti i realizaciji tog projekta, pogotovo nakon početka rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP).

- Imamo dogovor sa Split parkingom, na tome radimo i imamo izrađenu projektnu dokumentaciju. Pripremamo se riješiti problem parkinga i prometa u krugu bolnice i to ćemo regulirati. Split će morati funkcionirati kao i druge bolnice. Dužni smo osigurati zdravstvenu skrb i njezinu kvalitetu, a postojeći promet u bolnici to priječi. Dostupnost zdravstvene zaštite nekad može biti onemogućena zbog parkiranih automobila - kaže ravnatelj KBC-a podsjećajući kako je u drugim zdravstvenim ustanovima u državi, primjerice na zagrebačkom "Rebru", zabranjen ulazak automobilima u krug bolnice.

- Mi ćemo unutar bolničkog kruga osigurati određen broj parkiranih mjesta, koja će plaćati kako zaposlenici tako i posjetitelji/pacijenti. Cijene će biti simbolične, minimalne... Naravno da hitni bolesnici neće plaćati i da vas nitko neće tjerati ukoliko dovezete nekog od bližnjih u bolnicu. U tim slučajevima bit će dovoljno vremena za zaustavljanje vozila, predaju oboljele osobe našem medicinskom osoblju i njezino zbrinjavanje, kako biste mirno i bez opterećenja mogli otići pronaći parking, a da ne morate brinuti o bolesnom članu svoje obitelji. To je naš cilj - objašnjava ravnatelj Meštrović.

U ovoj, prijelaznoj fazi, do trajnog rješenja, Splićani su i dalje skloni raznim potezima prilikom parkiranja svojih vozila u bolničkom krugu. Iako su, očito, shvatili kako kako rezervirana mjesta ispred OHBP-a uvijek moraju biti slobodna za kola Hitne pomoći i dalje je, zbog brojnih parkiranih vozila, na Firulama prilično tijesno. Da, recimo, sada negdje u krugu bolnice izbije požar, odgovorni nisu sigurni da bi vatrogasci mogli pristupiti svakom prostoru, zahvaćenom vatrom. Prije će biti kako zbog kaosa s parkiranim vozilima takvo što uopće ne bi bilo moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 18:15