StoryEditor
SplitOPASNA ZEBRA

‘Bojimo se za živote naše djece zbog jurnjave vozača‘: roditelji s Lučca upozoravaju na opasni pješački prijelaz u Ulici slobode. Evo što predlažu

22. studenog 2020. - 19:10
Ante Čizmić/Cropix

Pred očima osmogodišnjeg Bartula automobil je na pješačkom prijelazu pregazio njegovu četiri mjeseca staru kujicu Lucy. Neodgovorna vozačica nije se zaustavila, projurila je pokraj djeteta i nastavila voziti. U retrovizoru je ostavila prestravljenog dječaka s pregaženim, mrtvim psom.

Opasna i užasna situacija, koja je mogla završiti puno gore, dogodila se na pješačkom prijelazu u Ulici slobode, pokraj Osnovne škole "Lučac". Riječ je o još jednom problematičnom semaforiziranom pješačkom prijelazu. Prije mjesec dana ogorčeni roditelji osnovnoškolaca sastavili su peticiju kojom traže drukčiju regulaciju rada semafora, ugradnju kamera za regulaciju brzine i/ili ugradnju uspornika.

Ukratko, traže bilo koji način koji će omogućiti sigurno sudjelovanje svih sudionika u prometu. Tijekom samo mjesec dana prikupili su oko 400 potpisa roditelja, susjeda i obližnjih stanara, koje će u prosincu predati nadležnim službama. No, situacija koja se dogodila proteklog ponedjeljka natjerala ih je da javno poruče nadležnima kako su ovaj put spremni ići do kraja u svojem naumu.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Želimo podsjetiti naš Kotar, Grad i resorno ministarstvo na potrebu zaštite djece u prometu. Oni su najranjivija skupina i uvjerena sam da će nakon primitka potpisa naše peticije netko učiniti nešto, jer vjerujem da svi želimo zaštititi djecu – kazala je Ivana Andrijašević, jedna od inicijatorica te akcije građana.

Na početku svake školske godine aktualizira se taj problem. Okupljeni roditelji okreću se oko sebe pokazujući vrlo jasnu svjetlosnu signalizaciju, kao i onu na kolniku koja upozorava da je u blizini škola, ali, očigledno, ponovno prevlada prometna nekultura. Tome gotovo svakodnevno svjedoči Anton Malger Petrić, slabovidna osoba s bijelim štapom, otac dvojice dječaka, učenika osmoljetke na Lučcu.

'Zamalo sam poginuo'

– Svakodnevno doživljavam probleme. Jedino što mogu raditi je voditi djecu iz škole i u školu, imam dva dječaka, jednog u dobi od osam i pol godina, a drugog desetogodišnjaka. Uvijek ulazim u sukob. Mi krećemo iz Ulice Vojka Krstulovića, pa idemo kroz Barakovićevu, moramo hodati po cesti jer su na pločniku parkirani automobili. Kad ste sve to prošli, dođete ovdje i dočeka vas ovaj semafor. Auto je proletio ispred nas, da nismo oprezno pristupili prelasku zebre, satrao bi nas. Kada su gužve, morate čekati po dva zelena svjetla da biste mogli prijeći kolnik, automobili vam ne dopuštaju da uopće krenete, ne propuštaju vas na zeleno – rekao je Anton te se prisjetio da mu je jednom pješakinja spasila život.

– Prešao sam većinu pješačkog prijelaza i ostao mi je još krajnji desni trak, najbliži školi. Auto u lijevom traku se zaustavio, ali onaj u desnom nije imao namjeru stati. Da mi žena nije zavikala da stanem, satrao bi me. Osjetio sam da je auto projurio nekoliko centimetara od mene – opisao nam je samo jednu situaciju, a previše je sličnih doživio Anton, sugrađanin koji na desno oko vidi tek pet posto, a na lijevo 25 – samo obrise, što je za prelazak takvog križanja prilično otegotna okolnost, a ne bi trebala biti.

Valentina Perlain, majka dječaka Bartula s početka naše priče, veli da je njezin suprug već zvao komunalno redarstvo zbog tog pješačkog prijelaza.

– Oni su nas pitali što mi predlažemo. Nije to naš posao da predložimo drukčije prometno rješenje, netko je plaćen za to. Kazali su nam da u Ulici Matice hrvatske ne mogu postaviti uspornike jer tuda prolaze autobusi javnog gradskog prijevoza. Ne znam kakva je tu logika, ima jako puno ulica s uspornicima kuda prolaze "Prometovi" autobusi – napomenula je naša sugovornica.

image
Ante Čizmić/Cropix

Obližnja stanarka Klaudija Tafra istaknula je da je ovaj problem godinama prisutan, tako da roditelji generacija djece strahuju kad najmlađi prelaze cestu na tom označenom i semaforiziranom pješačkom prijelazu. Navela je da postoje majke i očevi koji djecu starijih razreda prate do škole jer se boje za njihov život. Ne mogu ih pustiti da se osamostale jer im to ne omogućuje surova i bezobzirna okolina. Budući da se automobili zalijeću niz Ulicu Matice hrvatske te tako postižu veliku brzinu, teško se mogu zaustaviti pješaku. Dodatni je problem što skreću udesno u Ulicu slobode iz dva prometna traka, tako da se često zaustavi jedan automobil, a drugi samo produži.

Drukčija regulacija

– Osim postavljanja kamera, drugačije bi trebalo regulirati semafor. Trebalo bi prvo pustiti djecu, dati im barem 10 do 15 sekundi zelenog svjetla za njihov prolazak, a tek onda otvoriti semafor automobilima iz Ulice Matice hrvatske. To postoji u europskim gradovima, takvi semafori postoje u Zagrebu, a mi kao obična selendra ne znamo provesti nešto što već postoji drugdje – istaknuo je Anton Malger Petrić.

Podršku u njihovoj inicijativi dao je i Mario Šarić, ravnatelj OŠ "Lučac", kao i ostalo nastavno i školsko osoblje.

– Trebalo bi uspostaviti drugačiju regulaciju. Od dva traka, u jednom auto stane, a u drugom nastavi voziti. To je svakodnevica. U svakom slučaju, nama je od velike važnosti, za sigurnost djece i zaposlenika, da se drukčije regulira taj pješački prijelaz – naglasio je ravnatelj osmoljetke koju pohađaju djeca Lučca i Gripa. Okupljeni roditelji, a vjerujemo i 400-tinjak potpisnika peticije, žele da se reagira prije tragedije, a ne nakon nje, kako to obično biva.

{infobox-gray_full}217874{/infobox-gray_full

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 10:48