StoryEditor
SplitKomentar iz 2017.

Bojan Ivošević prijetio Židovu i iznosio antisemitske stavove, a sad se brani: ‘Prvi sam reagirao kada je spomen ploča Židovske općine uništena‘

Piše PSD
27. svibnja 2021. - 20:31

Kandidat za dogradonačelnika Splita našao se usred skandala kada je Roni Robert Brandl iznio u javnost detalje rasprave koju je s njim imao prije nekoliko godina. U njoj ga je Bojan Ivošević preko Facebooka izvrijeđao i prijetio mu smrću zato što je Židov. Osim toga usput je uvrijedio i Rome, ali i Hrvate.

- Bilo je to 2017. u jednoj od brojnih komunikacija o stanju u Izraelu i u Gazi. Međutim ovo je jedan od ekstremnijih primjera komunikacije sa Židovima u Hrvatskoj, rekao je Brandl za Novu Tv.

- On je za mene bio primjer ljevičarskog aktivista koji je zapravo antisemit. Screenshot je ostao u jednom folderu na kompjuteru i onda je ispalo da je čovjek kandidat za gradonačelnika Splita. Prvo nisam mogao vjerovati, a onda sam skužio, pa čekaj malo. Mislim da javnost ima pravo znati. Netko tko na taj način komunicira s hrvatskim građanima ne može biti u javnom prostoru, zaključio je Brandl.

Bojan Ivošević prvo je rekao da je rijeć o lažnim vijestima, ali naposljetku je ipak pristao dati izjavu za televiziju i u konačnici rekao da se srami svojih riječi.

- Ja nisam antisemit, prvi sam reagirao kada je spomen ploča židovske općine uništena, bila prekrivena štekatom. Neprimjeren komentar, sramota me. Jednostavno rečeno u afektu u internet raspravi u kojoj je jedan gospodin cijeli hrvatski narod okarakterizirao kao ustaše koji su klali Židove, rekao je Ivošević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Voditelj ga je podsjetio da je prvo govorio da je riječ o lažnoj vijesti.

- Ja i dalje nisam vidio te komentare niti znam što točno piše. Sjećam se jedne rasprave gdje je gospodin tvrdio da smo svi ustaše, a moj pradjed je ubijen od istog tog režima, pravdao se Ivošević.

Upitan daje li mu to opravdanje da kaže da zbog toga razumije Hitlera rekao je da ga je sram zbog te rečenice.

- Apsolutno ne. Svakome bi bilo neugodno, odgovorio mu je Ivošević.

Komentar koji je Ivošević napisao 2017. prenosimo u cijelosti.

- Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom. Malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko prije nego nešto ovako napišeš jer ja i moji već generacijama smo bili na braniku slobode i malog čovika. Dabog da ti dica odrasla u Gazi da ti mater je*em, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem. Za vas su Romi gospoda, a Kurdi božji narod s obzirom na karakter i borbu koju vode. Evo radu ovoga ljudi imaju negativne emocije prema židovima iako i osobno poznajem poštenih i dobrih židova, ali baš radi ovoga, kao šta je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. srpanj 2021 03:58