StoryEditor
SplitPUNO UPITNIKA

Bliži se početak akademske godine, a studenti još ne znaju hoće li se nastava održavati online ili uživo. Neki se pitaju hoće li i tražiti smještaj

Piše Nika Perasović
31. kolovoza 2020. - 15:50
Učenje studentima nikad nije bilo izazovnije Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja usklađenu s nizom epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) nestrpljivo očekuju rektori i dekani svih sveučilišta, ali i fakulteta u zemlji, kako bi mogli početi s organizacijom akademske godine, bilo online ili uživo.

Koliko god je ta odluka od krucijalne važnosti za profesore i uprave fakulteta, podjednako je značajna za sve studente kojima grad studiranja nije istodobno i mjesto življenja. To znači da se, pored svih nedoumica i izazova koje nosi nepoznanica nastavnog procesa tijekom ove akademske godine, oni moraju baviti i pitanjem osiguranja vlastita smještaja.

Dakle, ako im nije osiguran studentski dom, u potrazi su za privatnim smještajem. Što očekuju i kako se snalaze, odlučili smo istražiti u razgovoru s nekima od njih.

Neizvjesna situacija

– Već krajem kolovoza našla sam stan koji ću dijeliti s cimericom, a stanarina nam iznosi 1400 kuna plus režije. Mislim da je to uredna cijena, jer smo obje više nego zadovoljne stanom. Svaka će platiti kaparu od tisuću kuna kako bi nam stanodavac čuvao stan do desetog mjeseca, a ako nastava ipak bude online, vlasnik će nam vratiti tih tisuću kuna – kazala nam je Ivana, studentica psihologije u Zadru, te naglasila kako je situacija svima neizvjesna.

image
Učenje studentima nikad nije bilo izazovnije 
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Unatoč tome što se već bliži početak nove akademske godine, ne zna se ni hoće li ispiti biti online ili uživo, a o izvođenju nastave još manje.
Ana Meter, brucošica koju smo sreli u Splitu, a koja je upisala prvu godinu Fakulteta za demografiju i hrvatsko iseljeništvo u Zagrebu, također muku muči sa smještajem.

– Prvo pitanje s kojim smo se susreli ja i moji roditelji, kojima nije jednostavno financirati moj boravak u Zagrebu, bilo je hoće li se nastava održavati online ili redovno, što podrazumijeva pronalazak smještaja. Aplicirala sam se za dom, međutim smještaj u domu nisam dobila jer, kao što znate, domovi u Zagrebu još su uvijek napučeni ljudima koji su izgubili svoje stanove u potresu. U ovim trenucima sam u potrazi za privatnim smještajem, ali ne mogu planirati to dugoročno jer, prema svim pokazateljima, očekuje se nastava online. Što će mi onda prazan stan u Zagrebu? – zaključila je naš razgovor novopečena studentica.

Subvencioniranje stanova

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još je u srpnju donijelo odluku o subvencioniranju stanovanja u studentskim i učeničkim domovima, ali ona vrijedi i za smještaj kod privatnog stanodavca za dio (oko 15 posto) od ukupnog broja redovnih studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta izvođenja studija.

Dok će se privatni smještaj ove godine sufinancirati u Slavonskom Brodu, Zadru, Puli, Sisku, Karlovcu, Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima, Koprivnici te Petrinji, isto ne vrijedi za Split ili Zagreb, gdje studira najveći broj studenata izvan mjesta boravka.

Stan u Splitu moguće je naći, cijene oko Kampusa su od 200 do 500 eura mjesečno, no otvoreno pitanje ostaje način izvođenja nastave, što znači – uzmi stan ili ostavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 07:37