StoryEditorOCM
Splitmare hina

Bivšu novinarku Grad Split tjera na ulicu: ‘Moja kuća je izgorila, a iz ovog stana me jedino mrtvu mogu iznit‘

Piše Marin Prvan
30. ožujka 2023. - 11:26

Grad Split neće dopuštati da se korištenjem gradske imovine radi na štetu najosjetljivijeg dijela populacije, poručila je početkom tjedna pročelnica gradske imovine Maja Đerek povodom objave imena korisnika kadrovskih stanova od kojih će Banovina, zbog kršenja ugovora, zatražiti povrat.

Pritom je Đerek javnosti podastrla četiri imena koja, sukladno rečenom, svojim nemarom ugrožavaju socijalno ugrožene. Naime, jedan od prokazanih je u međuvremenu dobio stan, drugi je u međuvremenu dobio pa prodao stan, treća je u međuvremenu išla raditi u Sinj, a četvrta je u međuvremenu prestala plaćati najamninu. 

Gospođa koja ne plaća najamninu, pa ima dugovanje od 6304 eura, ne plaća najamninu jer - nema za najamninu. Ova umirovljena medijska djelatnica se zove Marija Erceg i ona je - kako li ste samo pogodili? - socijalno ugrožena.

- Grad Split nema dovoljno stanova za socijalno ugrožene građane pa stoga neće prodavati stanove putem javnog natječaja, nego se će se davati u dugoročni najam socijalno ugroženim građanima - objavila je Đerek.

Uostalom, to je u potpunom skladu s predizbornim obećanjem Ivice Puljka koje kaže: Grad će posebnu brigu voditi o osobama s invaliditetom, djecama s poteškoćama u razvoju, socijalno ugroženim građanima, braniteljima te osobama treće životne dobi.

Istina, nigdje nije izričito definirano hoće li "Grad voditi posebnu brigu" o onima koji potpadaju u više od jedne od navedenih kategorija; kao, recimo, Marija Erceg.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Novinsku karijeru je počela u "Slobodnoj", krajem 60-ih, gdje je bila jedna od samo dvije žene u redakciji.

- Kolegica Divna je svaki dan plakala u WC-u. A ja svaki drugi. U to vrijeme se nije, najblaže rečeno, blagonaklono gledalo prema ženama u redakciji. Nije nam bilo lako, podcjenjivali su nas. Svaki dan su nas slali po burek i jogurt.

A onda opet, svi su bili zaljubljeni u mene tamo. Je li i Smoje? Kako ne, pa on je bio lud za mnom! Pisao mi je i pjesme. Pamtim kako mi je Lepa jednom rekla: Slušaj mala, dobro si mi ga uzdrmala... - kroz smijeh se prisjeća Marija.

U "Slobodnoj" se zadržala svega pola godine, kada je vidjela da "Privredni pregled" iz Beograda (op.a. najstariji dnevni ekonomski list na Balkanu, osnovan 1923.) traži dopisnika iz Dalmacije.

Na tom je mjestu radila par godina, kada je prijatelj i kolega Vjekoslav Krsnik zvao da prijeđe u Tanjug (op.a. bivša jugoslavenska novinska agencija). U tom mediju je, kao član uredništva, dočekala kraj Jugoslavije, a nakon toga je sudjelovala u osnivanju Hine. 

image
Sasa Buric/Cropix

Marija je još 90-tih stanovala u obiteljskoj kući na Lučcu. Kada je kuća izgorjela u požaru, a s njom i sve ostalo, protagonistici te tragedije život više nikada nije bio isti. Uslijedile su godine podstanarstva.

Jednog dana, početkom 2000-tih, popularnu Maru Hinu je novinarski posao odveo na Vis, zbog posjeta Stipe Mesića. Igrom slučaja, našla s tadašnjim predsjednikom na zajedničkom ručku. Nakon što je čuo njenu životnu situaciju, Mesić joj se ponudio pomoći pri rješavanju stambenog pitanja. 

- Splitsko dopisništvo Tanjuga je bilo u Kružićevoj ulici, pa sam jednostavno zavoljela to mjesto. Kroz prozor sam gledala stan u kojem danas živim, a u kojem su tada bile prostorije "Dalmatinske akcije".

Onda je 1993. tamo netko, pod okriljem noći, bacio bombu. Sve je otišlo u papar. Ostali su samo vanjski zidovi. A ja sam to dobila na korištenje. Svi su se krstili i pitali me: Kako su ti mogli to dati? Pa nisu mi oni dali, nego sam ja to tražila! Znala sam točno kako ću uredit, jer sam godinama, sjedeći preko puta, o tome maštala - sjetno nam priča Splićanka.

image
Jakov Prkic/Cropix

Dobila je ruševinu. "Ulaz" je jedva bio funkcionalan za ulaženje, a na kat se nije moglo doći jer - nije bilo skala. 

- Uređivala sam to skoro tri godine. I renovirala sam sve! Dobro, osim krova. Kada sam stigla do krova, više nisam imala para, a ni mogućnosti za dodatni kredit. Svakako, meni je Grad tada potpisao da mi ustupa taj prostor na doživotno uživanje. Ja sam taj papir zagubila... Ali ga valjda i dalje imaju u Banovini - nada se Marija.

Pitamo je kako je došlo do nagomilanog duga.

- Prestala sam plaćat. Nisam imala od čega, previše sam uložila u tu kuću. Ali, postoji tu i jedan drugi faktor, a za koji sam, priznajem, i ja kriva. Kako je to bio poslovni prostor, obračun struje je ostao, a i dalje stoji, po industrijskoj tarifi.

Ja, kad sam ušla, sam mislila da je to sve sređeno. Nisam vodila računa o tome, tada sam još trčala za vijestima... A onda sam se i razbolila... Neću vas zamarat sa svim dijagnozama... Znate, jake vrtoglavice me prate pola života... Jednom sam se srušila na pressici Vlade Gotovca, koji me onda poslao u Rim kod svoje supruge Simone. I dalje nabavljam jedan lijek iz Italije, košta nekih 65 eura mjesečno - nabraja sa šalicom kave u ruci. 

image
Sasa Buric/Cropix

U potrebi joj priskoče neki dobri ljudi koji je okružuju, jer rodbine nema; osim dvoje nećaka koji ne žive u Hrvatskoj i s kojima nije u kontaktu. 

- Pri osnivanju Hrvatske su se kunili da je stari čovjek svetinja i da će ova država sve učiniti za njih. A ja sam proživjela pakao i dalje ga proživljavam. Nitko se, osim vas mladih, nije ponudio da mi pomogne - govori nam.

Zanima nas očekuje li razumijevanje od lokalne uprave, čiji dogradonačelnik ima stan svega stotinjak metara od njenog. 

- Moram priznati da mi trenutna gradska vlast nije mrska. Kad vidim raščišćene ulice, Srebrna vrata u punom sjaju, da nema štandova na sve strane... Kad se stvara red za one koji ovdje žive, a ne samo one koji dolaze na ljetovanje. Meni to kao građaninu prija. Ovo je prvo poglavarstvo, još od početka rata, koje radi takve stvari - iznosi iskreno.

image
Sasa Buric/Cropix

Marija je - kako to već ide - navikla na Kružićevu. Kaže da joj je, prvih desetak godina stanovanja na toj adresi, bilo kao iz snova. A onda je došao turizam.

Za razliku od ‘93., bombe sada padaju cijelo ljeto. A, boji se da, osim bombi, netko baca i oko na kuću koja je, u međuvremenu, postala vrijedna nekretnina. Za nju i najvrjednija jer je - jedina koju ima.

- Gdje ću ja? Ne mogu me tako kao vreću izbacit na ulicu... Ako će tako, onda me mogu jedino mrtvu iznit - predlaže umirovljenica.

Ivica Puljak je po objavi rezultata posljednjih izbora rekao da uvodi smjer "u kojemu su svi građani jednaki i imaju iste šanse". A prema ovako definiranom vektoru fizičara elementarnih čestica, i socijalno ugrožena Marija Erceg je - kako li ste samo pogodili? - jednaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 16:35